Imbracarea alimentelor intr-un aluat pe baza de amidon de porumb sau cartofi si prajirea lor in strat sau baie-de-ulei este un procedeu adesea intalnit in bucataria chinezeasca.
Peste in aluat crocant

Avantajul acestei metode este faptul ca “husa” de aluat pastreaza suculanta si textura alimentelor, mai ales daca acestea sunt fragile (cum este cazul cu fileurile de peste din aceasta reteta). Se obtin bucati de aliment cu exterior crocant si rumenit, si interior fraged si suculent.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: mica
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 fileuri de peste cu carne alba, circa 400 g in total
sare
piper alb, macinat
1/2 cana de amidon
2 oua, batute
2 linguri de seminte de susan
2 lingurite de pasta de ardei iute
2 lingurite de curry chinezesc
1 lingurita de ulei brun de susan
2 linguri de vin de orez
ulei, pentru prajit
apa, cata este nevoie
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
1 ardei iute uscat si pisat
2 lingurite de suc de limeta (sau lamaie)
1 lingurita de miere
2 lingurite de ghimbir, ras
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
orez fiert, pentru servit
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se spala fileurile de peste si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se taie bucati.
Se prajesc intr-o tigaite semintele de susan uscat, fara ulei, pana incep sa se rumeneasca. Se pun deoparte.

Se amesteca intr-un castron amidon cu seminte de susan, curry, sare si piper. Separat se amesteca ouale batute cu pasta de ardei iute, ulei de susan si vin de orez. Se adauga aceasta mixtura in castronul cu amidon si se amesteca. Se adauga apa, putin cate putin, si se continua amestecarea pana se obtine un aluat relativ subtire, dar destul de gros ca sa adere la suprafata alimentelor.

Se incinge intr-un wok ulei, cat sa formeze un strat de 4-5 cm grosime. Uleiul trebuie sa aiba circa 170 °C. Se inmoaie bucatile de peste in aluat si se cufunda cu grija in uleiul incins. Se prajesc cateva minute, pana ce sunt rumenite si crocante, pe partea inferioara, apoi se intorc si se continua inca 1-2 minute. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.

Intre timp se stoarce ghimbirul si se pune deoparte sucul obtinut. Se amesteca intr-un castronel sosurile de soia cu miere, suc de limeta, usturoi, ardei iute pisat, suc de ghimbir si cateva frunze de coriandru tocat. Se acopera si se tine la infuzat pana ce pestele este prajit.
Se servesc bucatile de peste alaturi de orez fiert si de sosul picant, presarate cu frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel).

Nota:
Curry chinezesc se gaseste in magazinele alimentare din Dragonul Rosu 1 si 2.

Daca nu aveti curry chinezesc la indemana, folositi pudra de curry din supermarketuri.