Astazi va prezint o reteta foarte simpla si rapida, gustoasa, cu ingrediente care se gasesc foarte usor. Stiu ca v-am chinuit adesea cu tot felul de ingrediente exotice, dar de data aceasta toate sunt accesibile.
Ingrediente:
8 fileuri de cambula cu piele, circa 650 g in total
120 g cascaval „Sofia” de la Delaco, ras
2-3 felii de paine veche de 1-2 zile
5-6 linguri de ulei de masline extra virgin
3 cartofi, feliati la 1 cm grosime
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de boia, dulce sau iute, dupa preferinta dvs.
1 bucata de ardei gras sau iute, tocata marunt, pentru ornat (optional)
patrunjel proaspat, tocat, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge grill-ul din cuptor. Se rupe paine bucatele si se proceseaza cu un blender, pana se obtin firimituri de finete medie. Se combina firimiturile cu jumatate din cascavalul ras, sare, boia, piper si 2-3 linguri de ulei de masline. Se preseaza fileurile in aceasta mixtura, pe partea fara piele, astfel ca sa se acopere uniform.
Se ung feliile de cartofi cu ulei si se asezoneaza cu sare, piper si boia. Se gatesc pe gratar, la foc mediu, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute.
Intre timp se asterne o tava cu folie de aluminiu. Se asaza fileurile in tava, pe partea cu piele, iar tava se transfera in cuptor, la circa 15 cm distanta de grill. Se gatesc fileurile 3-5 minute, sau functie de grosimea lor, pana ce sunt facute, iar crusta este rumenita si crocanta.
Se servesc fileurile alaturi de cartofi, presarati cu cascaval ras si patrunjel tocat marunt si ornati cu tocatura fina de ardei, daca doriti un accent colorat.
Sfaturi:
Crusta de cascaval trebuie sa fie crocanta si rumenita, oferint un contrast de texturi placut, prin alaturarea cu fileurile fragede de peste. Eu am folosit fileuri de cambula, fiindca, desi nu gatesc asa ceva prima data, sunt curios inca sa le incerc.
Nu pot sa spun ca m-au impresionat ca gust sau textura, dar sunt OK. Bineinteles, puteti folosi si fileurile altor pesti, asa ca puteti alege ceva care vi se potriveste mai bine.
ca bine zici… si tot am o coaja de gouda prin frigider.. sa ies la pescuit dara..
@nea’Mielu: Sa vezi ce minuni face coaja aia de Gouda. Sa-mi spui cum a iesit, te rog. Spor!
iata o reteta pe care as indrazni sa o numesc neobisnuita, nu cred ca am mai intalnit peste combinat cu branza vreodata 🙂
inteleg ca italienii considera asta un sacrilegiu, chiar.
ma rog, nu te critic, foarte bine ca experimentezi (ca si eu fac la fel), era doar o mirare si atat, da’ tu stii foarte bine ca eu ma mir mult si des 😛
@nea’Mielu: Ha, ha, daca dai pe Google o cautare dupa „pesce e formaggio” o sa vezi si la italieni pareri destul de impartite. Depinde de peste, de branza si de modul in care o folosesti. Crustele gratinate cu firimituri de paine si branza, in special cascavaluri si branzeturi tari, se fac in toata lumea, nu este nimic neobisnuit in asta. Fileurile de peste, mai ales cele delicate, sunt protejate de astfel de cruste si…. dar, in fine, ce atata vorba: mira-te cat vrei, critica daca asa simti nevoia, dar incearca. Sau, mai bine incearca intai si dupa aceea mira-te de ceea ce ai pierdut pana acum. 🙂
Nu ne-ai plictisit deloc cu ingredientele exotice. Cred ca iti dai seama ca suntem un „fan club” care te urmareste (gastronomic) cu placere si interes; sunt si cativa comentatori bine documentati. O pauza este si ea binevenita; posibilitatile si variatiile sunt multe. Reteta de azi este si ea usoara si gustoasa.
@Mirela Stanescu: Ei, glumeam si eu, dar doar pe jumatate. Aprovizionarea cu ingrediente exotice este dificila, chiar si in Bucuresti, unde se gasesc mai des. Sunt alimente destul de costisitoare, iar in celelalte orase din tara se gasesc foarte greu, asa ca imi dau seama ca unele retete sunt de neatins, din pacate, pentru o parte a cititorilor.
Se pot gati insa retete gustoase si cu ingrediente care se gasesc pe piata mai mereu. De aceea, cand lucrez ca sa promovez produse romanesti, cum este acum cazul cu unele branzeturi de la Delaco, incerc sa aleg retete care sunt la indemana tuturor celor dispusi sa petreaca 1 ora in bucatarie.
Peste cu cascaval ? Sa incercam 🙂 !
@Maria: Spor la experimentat. 🙂