Iata o alta reteta gatita de mine la “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”. Foarte aromata, de la nuca de cocos, si cu un gust extrem de “rotund” si de complex, care se datoreaza sosului. Acesta este o dovada a influentei emigrantilor chinezi asupra bucatariei jamaicane, caci foloseste atat sos de soia, cat si abordarea, tipic asiatica, a celor 5 gusturi unite pentru a oferi o savoare deosebita.
Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 kg file de peste alb (stiuca, pangasius, somn), fara piele, taiat bucati
1 1/2 cana cu miez de nuca de cocos deshidratat
1 cana cu ulei, pentru prajit
pentru aluat
1/2 cana cu faina
1/4 cana cu amidon
2 lingurite de sare
1/2 cana cu apa
piper alb, macinat
2 lingurite de ienibahar, macinat
2 albusuri de ou
pentru sos
4 linguri de miere
sucul de la 1 limeta
2 catei de usturoi, dat prin razatoare
2 cm bucata de ghimbir proaspat, dat prin razatoare
2 linguri de rom alb
1 lingura de sos de soia
1 ardei iute, taiat rondele subtiri (sau 1-2 lingurite de pasta de ardei iute)
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mierea cu sos de soia, suc de limeta si rom. Se adauga apoi usturoi, ghimbir si ardei iute si se combina. Se acopera castronul si se lasa ca aromele ingredientelor sa se amestece.
Se amesteca intr-un castron mare faina cu amidon, sare, piper si ienibahar. Se adauga apoi apa si albusuri de ou si se amesteca cu o furculita, pana ce se obtine un aluat subtire.
Se asterne miezul de nuca de cocos pe o farfurie mare.
Se incinge uleiul pe la 180° C. Se inmoaie bucatile de peste in aluat, ca sa se acopere uniform. Se tavalesc apoi in miezul de nuca de cocos. Se scutura de exces.
Se prajesc in ulei, in transe, cate 3-4 minute, pana ce pestele se face crocant si se rumeneste. Se serveste cald, alaturi se sos.
Dupa ce am facut aprovizionarea, în seara aceasta am gatit dupa reteta de mai sus (la 4 mîini). Am mîncat tot si ne-am lins degetele. O combinatie inedita si aventuroasa de gusturi si arome, care se poate domoli cu un vin alb, sec.
@Mircea: Ma bucur ca ai incercat reteta si, mai ales, ca a placut (la 2 guri). 🙂
N-am incercat astfel de crusta cu nuca de cocos. Am folosit doar faina, pesmet, mac si susan. Cred ca are un gust deosebit caci mie imi place nuca de cocos.
Exoticã reteta…dulce acrisorã:) merge ca aperitiv!
Foarte interesanta reteta ca si cea de ieri de altfel. Nu stiu mai nimic despre bucataria jamaicana, dar pare extrem de interesanta. Crezi ca poti scrie un material despre aceasta bucatarie, la fel cum ai scris despre cea chineze, indiana, thailandeza etc.? Cred ca ar fi foarte interesant.
@memphis: Vine curand! 🙂