Peste la cuptor – Reteta simpla cu ierburi aromatice si capere
Peste la cuptor cu capere si ierburi aromatice este o reteta tipic mediteraneana, deosebita si delicioasa. Am ales sa folosesc pentru aceasta reteta fileuri de peste pentru ca nu ma incanta prea mult operatiunea de curatare a solzilor. Cu toate acestea imi place foarte mult gustul si textura data de pestele intreg facut la cuptor.
Reteta de peste la cuptor prezentata mai jos are toate calitatile pentru a fi servita si la o masa de duminica, in familie, sau la una la care aveti invitati.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: mica
- Cantitate: 2 portii
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 20 minute
Ce ingrediente ne trebuie pentru pestele la cuptor:
- 2 fileuri de peste cu carne alba, circa 200 g fiecare;
- 1 lingurita de frunzulite de cimbru proaspat;
- 4 fire de cimbru proaspat;
- 4 cubulete mici de unt;
- sare;
- piper negru, proaspat macinat;
- 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat;
- 2 linguri de capere murate;
- 2 catei de usturoi, tocati marunt;
- 2 linguri de ulei de masline;
- 1 lingura de suc de lamaie;
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie;
- 1 lingura de vin alb sau roze;
- feliute de lamaie, pentru servit;
- frunze proaspete de patrunjel, pentru servit.
Peste la cuptor – Mod de preparare
Modul de preparare al acestei retete de peste este foarte simplu si, mai ales, foarte rapid. In maxim 15 minute fileurile de peste sunt facute. Carnea din fileurile de peste este destul de frageda si sensibila la gatire, daca il „uitam” in cuptor riscam sa obtinem un preparat sec, fara gustul specific dat de starea lui suculenta.
- Se incinge cuptorul la 200 °C. Se spala caperele sub jet de apa rece si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
- Se amesteca intr-un castronel caperele cu usturoi, ulei de masline, coaja si suc de lamaie, vin, patrunjel si cimbru.
- Se unge un platou cu putin ulei de masline. Se asaza fileurile de peste in platou, se sareaza si se pipereaza.
- Se toarna sosul peste fileuri. Pe fiecare fileu se pun cate 2 cubulete de unt si 2 fire de cimbru proaspat.
- Se coc fileurile 10-12 minute, in functie de grosimea lor.
- Se servesc ornate cu feliute de lamaie si frunze de patrunjel, alaturi de o garnitura potrivita. Eu am ales ardei copti umpluti cu tapenade.
…..minunat !….tocmai am luat niste dorade foarte atragatoare !!!!….si un pahar de vin alb bun !!!!….Radu, ce garnitura propui pentru cei ce nu sint fani ardei gras ????
@gratiela: Cartofi la cuptor; orez fiert; amestec mazare/morcovi/fasole verde; salata de rosie, castravete, ceapa verde; paste cu pesto; cuscus cu cubulete de legume.
..ok…daca spui….eu traiesc aici de 6 ani…si mi-am aduc seminte de acasa…:)nu se poate compara cu ce avem noi.
@Simona: O fi alt soi. Si patrunjelul cret, pe care il mai folosesc ei din cand in cand, are un gust oribil din punctul meu de vedere… 🙂
o singura observatie…de ex,in Italia nu o sa gasesti cimbru ..ca la noi .au ceva asemanator…dar nu-mi place .
@Simona: Nu prea inteleg care ar fi legatura cu Italia a acestei retete. Este mediteraneana ca ingrediente, dar eu as zice ca bate mai curand spre Provence. Iar acolo se gaseste cimbru din belsug.
Se gaseste si in Italia, am vazut destule retete italienesti cu cimbru, mai ales cele provenite din jumatatea nordica a „cizmei”, dar nu ocupa un loc atat de important ca busuiocul, salvia, oreganoul, patrunjelul si rozmarinul.