Vreau sa va supun atentiei o modalitate simpla de a gati si asezona un peste intreg. Preparatul este unul sanatos, caci metoda respectiva nu foloseste grasimi, iar pestele este servit alaturi de legume, gatite suficient ca sa fie fragede si sa-si si pastreze nutrientii, culoarea si textura.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1-2 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
1 file de peste cu carne alba (pangasius, pastrav etc.), fara piele
1 lamaie, taiata felii
1 lamaie, stoarsa de suc
sare
piper
2 cm bucata de ghimbir, feliat subtire
2 catei de usturoi, taiati firisoare subtiri
1 lingura de vin alb
1/3 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/3 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute
1 morcov mic, taiat fasiute
1 ceapa rosie mica, taiata fasiute
putin ulei de masline

Vinegreta:
2 lingurite de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
patrunjel tocat
sare
piper
vin alb si sec, rece, pentru servit

Instructiuni:
Se spala, se scurge si se usuca pestele prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie coada si inotatoarele. Se sareaza si se pipereaza.

Se ia o bucata de folie pergament. Se asaza una langa alta 8 felii de lamaie (rondele). Peste ele se asaza pestele. In interiorul pestelui se sareaza si se pipereaza si se asaza feliile de ghimbir si jumatate din usturoi. Restul de usturoi se presara deasupra pestelui.

Alaturi de peste se asaza legumele. Se stropeste totul cu putin ulei de masline, suc de lamaie si vin alb. Se inchide pachetul si se impatureste la capete.

Se improvizeaza un steamer dintr-un wok si o gratar metalic. Se pune pachetul peste gratar, se da apa in clocot si se inchide wok-ul cu un capac. Se abureste pestele 8 minute.

Intre timp de prepara vinegreta, amestecand toate ingredientele intr-un borcanel, prin scuturare. Se scoate pachetul si se pune peste un platou. Se desface, se stropeste cu vinegreta si se serveste alaturi de un vin alb, rece.