Vreau sa va supun atentiei o modalitate simpla de a gati si asezona un peste intreg. Preparatul este unul sanatos, caci metoda respectiva nu foloseste grasimi, iar pestele este servit alaturi de legume, gatite suficient ca sa fie fragede si sa-si si pastreze nutrientii, culoarea si textura.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1-2 portii
Timp de preparare: 12 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
1 file de peste cu carne alba (pangasius, pastrav etc.), fara piele
1 lamaie, taiata felii
1 lamaie, stoarsa de suc
sare
piper
2 cm bucata de ghimbir, feliat subtire
2 catei de usturoi, taiati firisoare subtiri
1 lingura de vin alb
1/3 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
1/3 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute
1 morcov mic, taiat fasiute
1 ceapa rosie mica, taiata fasiute
putin ulei de masline
Vinegreta:
2 lingurite de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
patrunjel tocat
sare
piper
vin alb si sec, rece, pentru servit
Instructiuni:
Se spala, se scurge si se usuca pestele prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie coada si inotatoarele. Se sareaza si se pipereaza.
Se ia o bucata de folie pergament. Se asaza una langa alta 8 felii de lamaie (rondele). Peste ele se asaza pestele. In interiorul pestelui se sareaza si se pipereaza si se asaza feliile de ghimbir si jumatate din usturoi. Restul de usturoi se presara deasupra pestelui.
Alaturi de peste se asaza legumele. Se stropeste totul cu putin ulei de masline, suc de lamaie si vin alb. Se inchide pachetul si se impatureste la capete.
Se improvizeaza un steamer dintr-un wok si o gratar metalic. Se pune pachetul peste gratar, se da apa in clocot si se inchide wok-ul cu un capac. Se abureste pestele 8 minute.
Intre timp de prepara vinegreta, amestecand toate ingredientele intr-un borcanel, prin scuturare. Se scoate pachetul si se pune peste un platou. Se desface, se stropeste cu vinegreta si se serveste alaturi de un vin alb, rece.
Felicitari pentru blog! Cat despre reteta,pot sa zic ca am facut-o astazi si a iesit exceptional!!! Nu am avut la dispozitie un steamer si am pus pachetelele la cuptor 🙂
O zi frumoasa!
@Laurici: Multumesc. Foarte buna si varianta cu pachetelele la cuptor. ma bucur ca reteta a avut succes. 🙂
Excelenta ideea cu steamerul improvizat din wok! Am retinut-o si m-ai ajutat sa economisesc niste bani. vroiam sa-mi cumpar un steamer dar acum stiu ca ma pot lipsi de el. 🙂
@toni: 🙂
nu chiar . la ingrediente scrie : “1 pastrav, dorada sau caras, curatat de solzi si maruntaie” … doar in film e file de pangasius … hahaha … si nu era o comparatie , pornisem de la oferirea unei variante in plus de asezonare si apoi de la oferirea unui link la o reteta din aceeasi familie , ambele binevenite , zic eu …
@cristi-j: Corect. Modific. 🙂
exact ! ar fi mers un link , mai ales ca pare aceasi farfurie folosita la wok , deci se aseamana si prin asta … hahaha
nu-i nici o problema ca le pui si pe blog ba din contra , e bine sa te vada lumea si e mai usor de inteles ce si cum , spuneam doar ca eu privesc in mod diferit articolele pentru blog fata de celelalte .
@cristi-j: Pai si eu le privesc diferit. Le tratez cu aceeasi seriozitate, dar le pregatesc pentru alt nivel si in alt mod.
Revenind la comparatia dintre retete, reteta de fata gateste un file, iar cealalta un peste intreg. Este, deci o diferenta de ingredient principal.
sunt convins ca in timpul filmarii spui mult mai multe decat ramane , dealtfel se si vede din montajul lor ca tu vorbesti pe repede-nainte . hahaha
nu am pus intrebarile pentru mine , din fericire cam stiam despre ce e vorba , e doar felul in care as vedea eu prezentarea mai interesanta si mai folositoare cu toate acele detalii .
unele explicatii sunt la mintea cocosului cum spui dar daca le presari pur si simplu in conversatie nu mai par explicatii si nu mai sunt pedagogice .
de altfel eu as face diferenta intre filmari , filmulete pentru cirio sau kanal d sau postari pe facebook si blog . as pastra blogul pentru chestii mai deosebite , mai interesante , mai putin simple , mai putin pentru primii pasi , mai detaliate , mai culturale … hehehe
e adevarat ca multe informatii au picat la montaj dar ar putea aparea pe blog in varianta scrisa a retetei, sau daca le-ai mai spus in alte articole ar fi de folos niste link-uri .
partea cu uleiul incins aromat cu ghimbir si suc de lamaie am spus-o pentru ca in reteta scrisa e peste intreg cu piele si atunci nu mi se pare prea tare . inspiratia vine de la anumite retete chinezesti care folosesc acest mod de asezonare pentru peste facut la aburi .
@cristi-j: Astfel de retete chinezesti am gatit si eu, si sunt si pe blog. De pilda asta, care are si video.
Cred ca, intr-adevar, pe blog se pot da mai multe explicatii si am s-o fac pe viitor. Difuzez retetele de la Kanal D si pe blog fiindca m-am angajat astfel fata de sponsori. Pe de alta parte, cred ca pentru multi sunt retete folositoare. Chiar daca au fost “ajustate” pentru publicul de la Kanal D, fiecare are totusi cate o chestie mai interesanta, ca asezonare, ca mod de a gati etc. Sau, cel putin, asa mi-am dorit sa fie.
O reteta pe care o voi incerca cu placere. Ideea de improvizare a steamer-ului e excelenta.
@Teobucatar: Ma bucur ca ti-a placut. Steamer-ul se poate improviza in mai multe feluri, acesta este doar unul dintre ele. 🙂
buna reteta pentru modul de gatire pe care nu multa lume il foloseste .
bucatarie englezeasca ? de ce tocmai englezeasca ?
sunt cateva diferente intre reteta scrisa si cea filmata care modifica gatitul .
o sa ma refer la reteta scrisa si la cateva intrebari care ar fi meritat raspunsuri .
de ce mai punem pestele in pachet daca oricum il aburim in mediu inchis , nu puteam sa-l punem direct pe farfurie , care sunt diferentele ?
putina lume foloseste gatitul in aburi . inca si mai putina foloseste un wok pentru asta deci partea cu “se improvizeaza un steamer dintr-un wok” ar trebui mai mult detaliata : cata apa se pune , cat de tare e focul si altele ?
de ce punem un pat sub peste si de ce de lamai , nu putem sa punem legumele sub si lamaile langa ?
il aburim exact 8 minute ? nu depinde de marime/grosime , tipul pestelui , daca e file sau intreg ?
in loc de vinegreta nu ar merge ceva de genul baghar , un ulei fierbinte aromat cu ghimbir si suc de lamaie ?
in loc de ceapa rosie nu ar merge ceapa verde ?
toate aceste informatii presarate peste tot cred ca ar fi facut prezentarea retetei mai interesanta sau daca au fost date in alta parte ar merge niste link-uri . la fel la reteta filmata , in timpul ocupat sa vorbesti cu operatorul … hahaha … in romania operatorii sunt foarte importanti , in multe emisiuni au roluri la vedere si cand trebuie si cand nu .
@cristi-j: Inainte de orice explicatie sau raspuns, trebuie luate in consideratie circumstantele in care aceasta reteta a fost filmata. Acestea sunt:
– public needucat
– reteta trebuie sa fie foarte scurta, fara explicatii multe; cand le dau, oricum imi sunt taiate la montaj
– nu trebuie sa folosesc ingrediente exotice, nici scumpe, nici ustensile speciale
Am deci o seama de limitari, pe care l-am mai explicat si cu alta ocazie. Ele sunt valabile la toate retetele filmate pentru Kanal D. Am dat la filmare toate explicatiile necesare, dar majoritatea au cazut la montaj. Stiu ca asertiunea “public needucat” se bate cap in cap cu “fara explicatii multe”, dar mi-a fost imposibil sa schimb ceva. Mi se raspunde ca toti sunt adormiti la ora aceea si ca nu pot urmari explicatii prea multe. Asa o fi…
Producatorii prefera dialogul, cat mai vesel posibil (chestie care nu prea imi iese) cu operatorul, decat explicatii coerente. Trebuie sa zambesc, sa fiu vesel si superficial, altminteri cica nu se face rating. Chestia asta ma enerveaza cumplit, dar trebuie sa ma conformez cerintelor postului TV. Poate candva sa fac o emisiune cum imi doresc si eu si tu, pentru Discovery sau Travel & Living.
Acum raspunsurile:
Bucatarie englezeasca fiindca se potriveste: europeneste, cu adaus de ghimbir, care la englezi se foloseste inca din sec. XIII. Desigur, nu are o tenta traditional britanica. La fel de bine ar fi putut fi si americana sau australiana, sa zicen.
Daca pestele si legumele sunt puse doar pe farfurie, condensul de pe capac cade peste ele si dilueaza sosul. In plus, uneori se capata astfel un nedorit surplus de lichid. Aici, am spus la filmare ca pachetelele acestea se pot gati si in cuptor, dar cred ca fraza aceasta a cazut la montaj.
Apa se pune cat sa nu atinga suportul pe care este asezata farfuria. Consider chestia asta ca fiind una de bun simt, care nu ar trebui explicata neaparat. De fapt am si spus-o la filmare.
Timpul de aburire se refera la pestele din reteta. Timpul fiind scurt, nu am apucat sa detaliez pentru toate dimensiunile posibile. Am spus ca se poate desface pachetul, pe parcursul operatiunii, ca sa se verifice daca pestele este facut.
Focul trebuie sa fie indeajuns de mare ca lichidul sa mijoteze (fierba fara clocot), dar si indeajuns de mic ca lichidul sa nu fiarba cu clocot puternic. Am apus si asta la filmare.
Daca pestele se atinge de lamai, capata mai multa aroma. Legumele nu prea au aroma, deci pot sta “pe langa”, fara ca sa se atinga neaparat.
Bagharul este cam prea tare pentru peste, de aceea am ales vinegreta. Dar este o chestiune de optiune proprie.
Ceapa verde nu prea are aroma, iar cea rosie este mai decorativa in acest caz.
Unele dintre aceste explicatii sunt la mintea cocosului, dar cred ca ar trebui explicate unpor gospodine simple… asta daca sunt lasat si daca ele sunt dispuse sa invete ceva. De felul meu sunt cam pedagogic si perfectionist, dar uneori trebuie sa filmez contrar felului meu de a fi.