Iata o varianta asiatica de peste „en papillotte”, foarte rapida si foarte simpla. Pestele gatit astfel este delicios si plin de arome sud-est asiatice: ghimbir, lemongrass, sos de peste, vin de orez, ceapa verde, ciuperci shiitake.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
2 pesti intregi, mici, circa 300 g fiecare, curatati
2 linguri de vin de orez (sau vin alb, demi-sec)
2 linguri de sos de peste (sau sos de soia light)
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de suc de limeta
2 lingurite de ulei brun de susan
1 1/2 lingurita de pasta thailandeza de curry rosu
2 bucati de 5 cm lungime de lemongrass (partea alba), zdrobite usor
4 catei de usturoi, taiati firisoare subtiri
4-5 cm bucata de ghimbir feliata si taiata firisoare subtiri
cateva feliute de limeta
3 cepe verzi, taiate bucati de 4-5 cm lungime, apoi taiate firisoare subtiri
1 morcov mediu, curatat si taiat bastonase subtiri de 5 cm lungime
10 cm bucata de castravete, taiat bastonase subtiri de 5 cm lungime
4 ciuperci shiitake, uscate
fire proaspete de coriandru, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se spala bine pestii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se incinge cuptorul la 180 °C. Se pregatesc doua bucati de hartie pergament si doua de folie de aluminiu, de aceeasi dimensiune. Se asaza foile de hartie peste cele metalice. Se asaza fiecare peste deasupra lor.

Se combina intr-un castronel sucul de limeta cu ulei de arahide, ulei de susan, sos de peste, pasta de curry si vin de orez. Se ung pestii in interior si pe exterior cu aceasta mixtura. Se introduc in cavitatile lor o parte din feliile de limeta. Se asaza peste pesti si in jurul lor legumele, restul de felii de limeta, ghimbirul, usturoiul, ceapa verde si cate o bucata de lemongrass
Se inchid pachetelele bine, cat mai ermetic.

Se asaza cele doua pachete pe o tava de copt si se transfera in cuptor. Se coc pestii 10 minute. Se scot din cuptor si se lasa sa stea 2 minute, apoi se deschid pachetele. Se orneaza pestii cu frunze proaspete de coriandru si se servesc alaturi de orez fiert.

Nota:
Pentru mine, cel mai placut moment este acela in care desfaci pachetelele si aromele, tinute in interiorul lor, tasnesc, pur si simplu, afara. Sunt puternice si extrem de placute si fac, zic eu, punctul forte al acestui tip de preparat.