Asa cum am promis ieri, revin cu retetele preparate ieri la “Ginger” si cu cateva amanunte legate de ele. Una dintre aromele “noi si nu prea” pe care le-am ales a fost amestecul de condimente curry. Este pe piata de ani buni, fabricat de diversi producatori si, ca atare, are diverse culori, arome predominante si niveluri de condimentare. Amanunte despre curry puteti gasi aici, este un subiect care îmi este drag si pe care l-am abordat de mai multe ori, pe blog sau în emisiuni TV.
Am folosit o varianta de curry chinezeasca, adica un curry mai bland ca gust, mai mult aromat decat picant, de o culoare galben-aurie, datorata curcumei, unul dintre ingredientele ce intra în componenta sa.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute plus temperare
Ingrediente:
4 fileuri de peste cu carne alba, circa 800 g in total
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
1 lingurita de ghimbir proaspat, ras
2 catei de usturoi, dati pe razatoarei
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de zahar
1 lingura de amestec curry
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
sare
1 ardei iute rosu, pisat, pentru servit (sau pasta de ardei iute) – optional
ceapa verde taiata bucatele pe diagonala, ca ornament
sare
250 g taitei de celofan
1 lingurita de praf de curcuma
Instructiuni:
Se marineaza (acoperit, in frigider) pestele 30 de minute in amestecul obtinut prin combinarea de ghimbir, usturoi, suc de lamaie, zahar, curry, piper negru, sare si jumatate din ulei.
Se scoate pestele, se tine la temperatura camerei 15 minute, apoi se incinge restul de ulei intr-o tigaie si se prajeste la foc mic-mediu, timp de 2-3 minute pe fiecare parte.
Intre timp se prepara taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Cat se inmoaie, se taie cu foarfecele de bucatarie, direct in oala, la dimensiuni mai mici. Se scurg bine, apoi se prajesc rapid in putin ulei, impreuna cu sare, piper si curcuma.
Se serveste pestele pe un pat de taitei, ornat cu ceapa verde si ardei iute rosu.
Ce sunt taiteii de celofan??
@Rox: Sunt taitei asiatici preparati din amidon (obtinut din fasole mung, cartofi, cassava etc.) si, cand sunt gatiti, se fac aproape transparenti, de unde si numele. Se vand uscati si trebuie fierti, sau inmuiati in apa clocotita, ca sa fie gatiti. In general au sectiune rotunda si se comercializeaza sub diferite grosimi. Chinezii mai au si niste taitei de celofan destul de lati si de forma plata.
Taiteii de celofan se gasesc in magazinele de produse chinezesti sau naturiste (Dragonul Rosu 1 si 2, magazinul de la intersectia Colentina cu Sportului, magazinul Ki Life de la Piata Amzei).
@Bucataras: Ma bucur ca ti-a (v-a) placut. este extrem de simpla, dar arata bine si este gustoasa.
Recomand tuturor reteta. Am avut ocazia sa gust minunatia. Excelenta