Izrael - Magazin de coloniale
Daca sunteti pasionati de condimente, sau curiosi sa incercati ingrediente exotice, si aveti drum la Paris, nu ocoliti cartierul Marais, situat in centrul orasului, pe malul drept al Senei. Acolo, pe strada Francois Miron, la nr. 30, se afla pestera lui Ali Baba, cea plina de bogatii. Din fericire, aici nu-ti trebuie vreo parola speciala ca sa deschizi portile. Dupa ce intri, iti dai seama ca te afli intr-un magazin de delicatese si coloniale (asa cum erau si la noi in perioada interbelica; astazi ne-au impanzit supermarketurile, din pacate), unul dintre cele mai spectaculoase din Europa.

Izrael - Magazin de coloniale
Magazinul se numeste Izrael, si este tinut de un cuplu in varsta, amandoi foarte pasionati si competenti, dar extrem de timizi in fata aparatului de fotografiat.

Ce gasiti acolo? Ce nici prin cap nu va trece. Pe o suprafata de circa 50 mp, impartita in 3 incaperi, poti vedea toate condimentele posibile, tot felul de sosuri si paste, carnati condimentati, bauturi, oteturi, uleiuri, tot ceea ce este necesar pentru a transforma o masa buna intr-una memorabila.
Izrael - Magazin de coloniale
Aici am vazut pentru prima oara in afara Asiei piper de Sichuan, lemongrass, frunze de limeta kafru (kaffir lime leaves), piper lung, ca si ftonka, amestecuri ras-el-hanout, berebere si garam masala.
Izrael - Magazin de coloniale
Preturile? Ca la Paris, din pacate… te cam ustura buzunarul. Nu este insa o ocazie cu care te intalnesti in fiecare zi, asa ca merita o mica investitie. Intors acasa, poti incerca multe dintre retetele pe care le-ai tot dat deoparte din lipsa de ingrediente.

In concluzie, nu uitati: Izrael, deschide-te!