Aparitia leurdei mi-a dat ghes catre diverse experimente, unul dintre ele fiind prepararea unui sos pesto in care am vrut sa strang mai multe arome. Desi ma temeam un pic ca va avea o “personalitate multipla”, am obtinut in final un sos exceptional, cu o vibranta culoare verde si proaspata, si care mi-a umplut bucataria de aroma. Ce sa mai zic de gust… incercati-l singuri!
L-am numit “pesto misto”, adica, in mintea mea, pesto mixt sau amestecat, fiinca am folosit nu doar mai multe feluri de verdeturi proaspete, ci si mai multe feluri de seminte.
Ma felicit pentru ideea de a adauga si un pic de ardei iute verde: un mic accent picant ridica semnificativ gustul sosului.
- Bucatarie: Retetele lui Radu
- Dificultate: usor
- Cantitate: 200 ml
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gatit: 0
Ingrediente:
60 g amestec de verdeturi (oregano, cimbru, patrunjel, leurda, busuioc, marar)
2 linguri seminte de pin
12 nuci
1 ardei iute verde mic, tocat grosier
60 g branza Parmesan, proaspat rasa
60 ml ulei de masline extra virgin, sau cat este nevoie
sare
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua nuca si semintele de pin cu sare, pana se omogenizeaza. Se adauga apoi ardeiul iute, verdeturile si branza Parmesan si se piseaza cu grija, pana ce se obtine o pasta groasa si omogena. Se adauga uleiul si se amesteca bine, pana ce sosul capata consistenta dorita.
Sfaturi:
Dintre verdeturi, leurda trebuie sa predomine, pentru a da sosului aroma putin usturoiata. Daca leurda este in cantitate mica, sau nu este disponibila, inlocuiti-o cu oricare dintre ierburile listate si adaugati 2 catei de usturoi rasi.
Daca nu aveti chef sa pisati cateva minute bune, folositi un blender. Iese foarte bine si asa, desi verdeturile pisate parca sunt mai aromate, iar culoarea parca este mai vibranta.
Pastrati pesto-ul in frigider, intr-un recipient care se inchide ermetic. Poate rezista astfel cateva zile. Folositi-l la preparate pe baza de paste, gnocchi, pui, peste, fructe de mare, legume.
http://www.importfood.com./thaicookware.html
nu stiu in ce masura faci cumparaturi pe internet dar
am cautat ceva pe net si am dat peste site-ul asta, nu cred ca este thailandez ptr ca precizeaza ca sunt importate produsele, dar uite aici niste ustensile de bucatarie si nu numai folosite in bucataria thailandeza/chineza…primul este piua …modelul asta il stiu ca fiind dintre cele mai bune.pe asta il ai si tu?…
@ardeiute: Nu. Materialul din dare este confectionata este asemanator, dar piua mea este mai bine lucrata.
Interesanta reteta de pesto, ma tenteaza!
@Claudia: Nu te lasa doar tentata, incearc-o! 🙂
stiu la ce piua te referi,cele de calitate sunt intradevar GRELE!…dar ai perseverat ,nu gluma…le-ai incercat pe toate pana te-ai indragostit de una ha ha
@ardeiute: De fapt, daca ajung in toamna in Vietnam, asa cum mi-am propus, poate imi auto-trimit de acolo una cu pisalogul acela in forma de L, asiatica. Sa vedem ce gasesc si cat ma costa transportul.
imi pare rau sa aud ca unele produse nu sunt usor de gasit,nu mai sunt la curent cu ce sa gaseste si nu se gaseste pe piata romaneasca, in ceea ce priveste pretul produselor importate , sunt convinsa ca se situeaza undeva sus….referitor la pisat, personal altfel nu as manca pesto decat facut asa, ptr ca eu l-am facut si prin blender si avea consistenta ciulamalei.pe urma am inceput sa pisez ingredientele si mi-a placut mult cum se simteau..si bucatele de nuca si firisoare de verdeata..adica era chunky si aromele erau mai puternice,cum ai zis si tu:)
@ardeiute: Eu m-am indragostit de piua datorita pastelor de curry thailandeze. Am pisat la ele pana a inceput sa-mi placa.
Am avut mai intai o piua mica, medicinala, total nepotrivita. Apoi una de lemn, la fel de inutila. Pe urma, mi-a dat mama una veche, de bronz, foarte grea si foarte buna. Mi-am cumparat una de marmura, mica, nu prea grozava… in fine, sa zicem acceptabila. Ultima piua cumparata de mine, una de granit, este cea mai buna din ce am avut eu pana acum. Asta si cea de bronz sunt preferatele mele. 🙂
cand am vazut titlul m-am gandit ca o fi cu spanac, super ideea! Acum ai un pesto marca proprie!
si mie imi place piua.
@mitinita: Pai spanacul nu are aroma, ar fi fost inutil in sosul asta. 🙂 Am dat o cautare pe internet sa vad daca gasesc un astfel de pesto si nu am gasit nimic. Totusi, nu-mi vine sa cred ca italienii, care folosesc pesto de vreo 2200 de ani, nu s-au gandit si la varianta asta. Sau poate nu le place leurda?
felicitari ptr propriul pesto ! :)…ce usor este de facut si ingredientele sunt asa de accesibile :uleiul de masline, parmesanul,verdeturile si diversele tipuri de nuci, usturoiul…mai simplu d-atat nu se poate;)
@ardeiute: Intotdeauna am sprijinit prepararea acasa a pesto-ului, din motive de gust, aroma si culoare… plus placerea de a-l pisa (mie imi place sa pisez, ce sa fac! 🙂 ). Ingredientele sunt destul de scumnpe, ma refer la Parmesan, ulei de masline extra virgin si seminte de pin. Acestea din urma se si gasesc foarte greu. Totusi, cred ca, facut in casa, sosul pesto iese mai ieftin. In plus, il faci cum vrei tu.
Radu, cred ca sosul este foarte bun. ma bucura ardeiul iute. 🙂 imi place si piua ta. unde ai gasit-o?
@mircea: Am luat-o din Selgros, acum vreo 3-4 luni. Este din granit, mare si grea, foarte eficienta. Este din seria de produse Jamie Oliver care au aparut la noi pe piata.
uau! Abia astept sa-l incerc si eu. Cum ies de la birou dau fuga in piata dupa leurda. Sper sa mai gasesc. 🙂
@Laura: Bafta in piata si spor la pisat! Nu vei regreta! 🙂
Ce idee faina! Imi place mult adausul de ardei iute si folosirea leurdei in loc de usturoi. Eu as fi ezitat sa combin atatea ierburi, m-as fi temut ca iese o incalceala de arome. Sunt insa atatea amestecuri de ierburi si proaspete si uscate incat cred ca ai obtinut o aroma foarte complexa si rotunda, cum am observat ca-ti place tie sa spui. 🙂 O alta iarba care s-ar fi pretat este cepsoara (chives), dar cred ca ar fi fost acoperita total de leurda.
Oricum, felicitari pentru idee. Sper ca urmeaza si cateva retete cu acest pesto mixt.
@memphis: Initial ma gandisem si la cepsoara, dar am eliminat-o exact pe acest considerent. Nu cred ca i s-ar fi simtit aroma din cauza leurdei. De aceea nici nu este folosita impreuna cu ceapa sau usturoi.
Am deja cateva idei de retete cu acest pesto, doua dintre ele vor intra pe blog chiar in zilele urmatoare.