Phall

Iata cel mai iute preparat pe care am pus gura vreodata. Mai iute decat curry-urile Madras, decat vindaloo, vita Sichuan si orice curry thailandez. Phall este intr-adevar un curry pentru “profesionistii” iutelii. Se serveste cu orez si cu salata raita, aceasta din urma fiind racoroasa si “taind” un pic din iuteala.
phall1 - Phall 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute
Ingrediente:
700 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
1 ceapa mare, tocata marunt
8 catei de usturoi, rasi
30 g ghimbir proaspat, ras
3 linguri de ghee
600 g rosii tocate, din cutie
2 lingurite de zahar
3-4 linguri de pasta de rosii
12-15 ardei iuti proaspeti (sau 8-10 ardei iuti uscati) de diferite culori, sau dupa gust, tocati mai grosier
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingura de boabe de coriandru, macinate
1 linguria de boia iute
2 lingurite de garam masala
3-4 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
Instructiuni:
Se incing 2 linguri de ghee intr-o tigaie. Se prajeste carnea in transe, timp de 2-3 minute sau pana se rumeneste frumos si uniform. Se scoate pe o farfurie calda.
Intre timp se combina chimionul, coriandrul, boiaua si garam masala cu 1 lingura de apa, intr-un castronel. Se amesteca bine, pana se obtine o pasta.
Se incinge restul de ghee in tigaia in care a fost prajita carnea. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste la foc mediu 2 minute. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se continua 1 minut, amestecand continuu.
Se adauga pasta de mirodenii, se amesteca si se gateste mixtura 5 minute, la foc mic, amestecand frecvent ca sa nu se arda.
Se adauga rosiile, pasta de rosii si ardeii iuti. Se continua gatitul 10 minute, amestecand ocazional. Se incinge cuptorul la 200 °C.
Se transfera carnea si sosul de rosii condimentat intr-o caserola. Se pune aceasta in cuptor, acoperita, si se coace 15-20 de minute. Se serveste preparatul amestecat cu coriandru tocat.
Nota:
Este bine sa va reamintesc ca nu exista doi ardei iuti la fel de iuti. Nu doar cei din specii diferite, dar chiar si cei proveniti din aceeasi tufa au iuteli diferite. Se poate lesne deduce ca iuteala unui preparat cu multi ardei iuti variaza foarte mult functie de tipul de ardei folosit.
Phall se prepara cu ardei foarte iuti, macar ca Scotch Bonnet sau habanero. Aceste tipuri de ardei nu se gasesc usor in Romania. Las deoparte si faptul ca fiecare dintre ei se gaseste in mai multe varietati, iar intre ele iuteala, ati ghicit, variaza foarte mult.
Eu am folosit ardei iuti autohtoni, care in privinta iutelii sunt niste glume comparativ cu alte rude de-ale lor. Credeti-ma, oricat de multi ardei autohtoni folosesti in phall, preparatul final nu egaleaza iuteala unuia gatit cu Scotch Bonnet si habanero. Am gasit ardei autohtoni care pareau identici, dar cu iuteli foarte diferite. De aceea si marja cantitativa mare regasita in dreptul lor, in lista de ingrediente.
Asa se explica si de ce nu am avut si o salata raita alaturi de phall. Varianta mea de phall nu a fost indeajuns de iute. In orice caz nu ca unul preparat cu ardeii potriviti, asa ca nu am avut nevoie de o raita care sa taie din iuteala.
Sfaturi:
Cei care mananca intr-adevar foarte iute pot gati cu cantitatile maxime de ardei. Chiar si asa vor manca doar un phall ceva mai omenos ca iuteala. Cei care mananca iute, dar nu foarte iute, pot injumatati cantitatile de ardei si boia. Acestia nu vor manca un phall, ci un curry de pui picant si atat.
Cei care nu mananca iute deloc, sunt rugati sa se abtina. Este mai bine pentru ei.
Ghee se gaseste la Bacania Veche, Ki-Life si in alte magazine asemanatoare. Il puteti inlocui cu unt, sau chiar cu ulei de floarea-soarelui.
Puteti manca un phall cu adevarat bun (si al naibii de iute) la restaurantul Agra Palace. Poate si in alte parti, dar l-am incercat doar pe cel gatit de prietenul Kumar, patronul si bucatarul de la Agra Palace. A gatit, daca imi amintesc eu bine, cu ardei iuti dundicut, similari oarecum cu Scotch Bonnet, dar ceva mai putin iuti. Pentru comparatie, un dundicut are 55-65.000 unitati Scoville, in timp ce ardeii nostri au cam 5-10.000 unitati Scoville. Sunt, adicatelea, de vrea 5-10 ori mai putin iuti. Un habanero poate atinge 350.000 si chiar 600.000 de unitati Scoville, functie de specie. Va cam puteti face o imagine despre cat de iute este un phall.

6 comentarii pe “Phall

  1. Valentina spune:

    Auzisem eu ca barbatii se descurca mai bine decat femeile la bucatareala daca isi pun in cap. Eu o sa evit partea iute pentru ca nu mananc condimentat. Asa ca ma apuc si eu sa iti urmez reteta si sa vedem ce iese… Parca deja ii simt gustul. iamiii!

    • Radu Popovici spune:

      @Valentina: Barbatii se descurca mai bine in bucatariilemprofesionale, caci acolo munca este solicitanta fizic.
      Daca evitati iuteala,parca nu are rost sa abordati chiar aceasta reteta. Gasiti aici mai multe curry-uri cu o condimentare mai aromata, fara atata iuteala.

  2. cristi-j spune:

    cum ai mentionat in nota , acest phal e doar un curry de pui cu rosii care are multi ardei iuti , restul se intalneste de multe ori in diverse curry-uri . poate si cuptorul sa fie mai deosebit .
    din pacate scotch bonnet si habanero , nu se gasesc , as fi curios .
    raita nu se foloseste doar pentru preparate la care trebuie sa taie din iuteala , e foarte buna si la mancaruri mai putin iuti / picante pentru ca e foarte buna in sine si in plus imbunatateste experienta , se combina armonios cu mirodenii si alte condimente nu e doar stingator de incendii … hahaha
    cred ca ai uitat sa mentionezi in reteta cum sunt ardeii , intregi , tocati , feliati , etc .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu am pus accentul pe raita, caci nu era cazul. Cred ca am povestit despre ea in alte articole de pe blog. Mi-a aduc cineva seminte de habanero si o sa incep sa cultiv cateva ghivece. O sa-mi prinda bine si cand fac dulce-de-iute.
      Ai dreptate cu ardeii, trebuia sa mentionez “tocati mai grosier, dar cred ca s evede din fotografie. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Dragos: Poate l-ai trecut cu vederea, pur si simplu. Sunt alte preparate acolo cu nume mai atragatoare. Mi se pare ca la Kumar este trecut “fhall”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.