Pho Bo – Supa de vita cu taitei

Pho Bo este preparatul national al vietnamezilor si, fara indoiala, cel mai cunoscut in afara tarii. Originea sa este incerta, se banuiesc influente chinezesti, sau chiar franceze; ce se stie cu siguranta este faptul ca reteta provine din nordul tarii, iar in anii ’50, dupa alungarea francezilor si impartirea tarii, s-a raspandit in centrul si sudul Vietnamului.
pho bo - Pho Bo – Supa de vita cu taitei 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Durata: 1 ora 20 minute
Cantitate: 4-6 portii
Categorie: supe / vita

Ingrediente:
500 g carne slaba de vita, sau de vitel
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata si apoi taiata fasiute subtiri
2 cepe, curatate si taiate in jumatate
2 rulouri de scortisoara, circa 10 cm lungime in total
4 stelute de anason (sau 2 lingurite de seminte de anason macinate)
4 cuisoare intregi
1 lingurita de boabe de piper negru
3 linguri de sos de peste
300 g taitei de orez, lati de 3-4 mm
150-200 g muguri de fasole soia
4 cepe verzi, taiate rondele subtiri
2 linguri de frunze de coriandru
3 cubulete de concentrat de supa de vita
1/2 castravete taiat rondele subtiri
sferturi de limeta, pentru servit
piper negru, proaspat macinat, pentru servit

Instructiuni:
Se feliaza carnea de vitel si se taie apoi fasiute subtiri.
Se pune la fiert apa cu putina sare, intr-o oala mare. Cand apa da in clocot, se adauga fasiutele de carne si se oparesc 2-3 minute, amestecand. Se scurge lichidul, iar carnea se spala sub jet de apa rece, intr-o sita. Se spala oala si se pune din nou pe foc cu 1,5-1,7 litri de apa rece si cu fasiutele de carne. Se da totul in clocot la foc iute. Se micsoreaza apoi flacara si se fierbe carnea 10-12 de minute, spumand cand este cazul, pana ce este aproape facuta.

Se adauga in fiertura de carne 2 cubulete de concentrat de supa de vita, ghimbir, ceapa, sos de peste, scortisoara, boabe de piper negru, stelute de anason si cuisoare. Se acopera oala si se fierb ingredientele 10-15 minute, la foc mediu.

Citeste si articolul →   Pastrav cu pasta 7AR si pepene galben

Se filtreaza supa, se scot feliutele de carne separat, iar restul ingredientelor solide se arunca. Se pune lichidul filtrat din nou pe foc, se completeaza cu apa pana la cantitatea de 1,5 litri (daca este nevoie) si se da in clocot.

Se gatesc taiteii conform indicatiilor de pe ambalaj (de obicei, se tin la inmuiat 3 minute in apa fierbinte).
Se impart intre bolurile individuale in care se serveste supa, taiteii, rondelele de castraveti, ceapa verde, mugurii de soia si feliutele de carne. Se acopera cu supa fierbinte. Se stoarce in supa o feliuta de limeta, se presara cu piper proaspat macinat, se orneaza cu coriandru si se serveste imediat.

18 comentarii pe “Pho Bo – Supa de vita cu taitei

  1. cristi-j spune:

    fir-ar sa fie , arata senzational !!! vorbeste invidia din mine , iti dai seama … hahaha … eu am mincat o singura data dar a fost demult si pe vremea aia eram la inceputul descoperirilor asiatice asa ca nu mi-a spus mare lucru , intre timp multe s-au schimbat . si am vazut ca e una dintre mincarurile favorite ale unei persoane care mi se pare fantastica – Anthony Bourdain , asa ca … fir-ar sa fie ! hahaha

  2. simina spune:

    In sfarsit gasesc reteta de pho bo. Am niste prieteni care s-au intors de curand din Vietnam si m-au innebunit cu pho ba; a fost mancarea lor preferata in cele doua saptamani de sejur. Pot sa-i invit la mine si sa le fac o surpriza! 🙂

  3. Cristi spune:

    Recunosc ca desi nu sint mare fan al bucatariei asiatice, ptr. astfel de supe tot am in ultimul timp pofte.
    Prin urmare, fiindca de ingrediente asiatice nu ducem lipsa deloc in Dublin, cred ca o vom face cit de curind.
    Multumesc.
    O sa mai caut si alte retete de supe la tine.

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi: Supa asta iti va placea sigur. Este cu totul deosebita, mai ales pentru europeni. Nu degeaba se bat vietnamezii din sud cu cei din nord pentru paternitaea ei. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @dan: Asa este, se mai folosesc, dar aproape exclusiv la prepararea de mezeluri. Insa nu le-am vazut niciodata printre ingredientele unei tocane, sau unei supe.

  4. Elena Toma spune:

    M-am molipsit si am facut o banala conopida cu curry si galangal care i-a data gata pe “cobai”… Poate ca nu e totul pierdut in chestia cu inspiratia la mine.

      • Andrada spune:

        Se gaseste galangal uscat si pisat, pickled (marinat) sau inghetat in magazinele chinezesti citeoodata, alteori numai in cele thailandeze reusesc. Ca si kaffir lime, lemon grass sau ginger root cind gasesc le inghet necuratate. Cind cumpar galangal il rad nitel cu degetul sa fiu sigur ca nu e ghimbir mie mi se pare ca seamana radacinile la forma:). Cum si frunza de kaffir lime seamana cu aia de dafin. Odata am cerut la un restaurant thai bucatarului sa imi dea o punga de kaffir lime si a fost tare dragutz.

        • Andrada spune:

          Am uitat sa adaug, cel thailandez il recunosc ca e rosiatic si culoarea se pierde atunci cind e transplantat in california sau florida si are gust aproape delicat. Cel thailandez e si el de doua feluri greater si lesser, cel greater e cel mai raspindit in thailanda si e albicios mai putin fibros, cel lesser e cel mai importat ca e cel care vine uscat ca are aroma mai puternica.

  5. Elena Toma spune:

    Grozava supa, trebuie doar sa aman incercarea. Poate gasesc niste carne de vitel pana atunci, “cobailor” mei nu le place carnea transformata in guma… Un inceput de weekend foarte aromat, sa inteleg ca ne mai pregatesti cate ceva din zona asta? Eu de-abia astept. O zi buna si inspiratie maxima!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Eu m-as aventura si la cea de vita. Daca o fierbi incet, cateva ore, iese minunat. O sa postez la un moment dat un articol despre cum sa nu mai dai gres cu carnea de vita si, mai ales, cum s-o alegi cand o cumperi.

  6. andra spune:

    Nu arata de loc sa o supa romaneasca, nici ca o ciorba, dar pare apetisanta si sunt convinsa ca este foarte aromata. Nu am incercat niciodata asa ceva.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Este deosebit de aromata, iar anasonul merge de minune cu carnea de vita. Combinatiile de condimente asa-zise dulci (scortisoara, anason, fenicul, nucsoara, vanilie), pe care europenii le folosesc doar la deserturi, cu carnea sunt absolut deosebite si ma bucur ca le-am descoperit studiind bucatariile asiatice.

  7. toni spune:

    Auzisem despre Pho bo, cred ca intr-o emisiune cu Bobbi Chinn da ca imi amintesc corect. Chiar imi doream s-o incerc, se spune ca este foarte aromata. Pot folosi si carne de vita?

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Eu am gatit reteta asta cam acum un an si eram prudent cu carnea d evita, caci mai mereu mi-o adunam dintre masele. Nu-mi iesea bine… De aceea, foloseam carne de vitel, mai frageda. Acum am invata sa gatesc si carnea d evita, de orice fel ar fi ea si, daca ar fi sa gatesc retea din nou, as folosi pulpa de vita, doar ca as fierbe-o la foc mic vreo 2 ore. In concluzie, poti folosi orice fel de carne de vita, cu conditia ca atunci cand “asamblezi” supa sa fie deja gatita bine, adica frageda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.