Pho Bo este preparatul national al vietnamezilor si, fara indoiala, cel mai cunoscut in afara tarii. Originea sa este incerta, se banuiesc influente chinezesti, sau chiar franceze; ce se stie cu siguranta este faptul ca reteta provine din nordul tarii, iar in anii ’50, dupa alungarea francezilor si impartirea tarii, s-a raspandit in centrul si sudul Vietnamului.


Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Durata: 1 ora 20 minute
Cantitate: 4-6 portii
Categorie: supe / vita

Ingrediente:
500 g carne slaba de vita, sau de vitel
3 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata si apoi taiata fasiute subtiri
2 cepe, curatate si taiate in jumatate
2 rulouri de scortisoara, circa 10 cm lungime in total
4 stelute de anason (sau 2 lingurite de seminte de anason macinate)
4 cuisoare intregi
1 lingurita de boabe de piper negru
3 linguri de sos de peste
300 g taitei de orez, lati de 3-4 mm
150-200 g muguri de fasole soia
4 cepe verzi, taiate rondele subtiri
2 linguri de frunze de coriandru
3 cubulete de concentrat de supa de vita
1/2 castravete taiat rondele subtiri
sferturi de limeta, pentru servit
piper negru, proaspat macinat, pentru servit

Instructiuni:
Se feliaza carnea de vitel si se taie apoi fasiute subtiri.
Se pune la fiert apa cu putina sare, intr-o oala mare. Cand apa da in clocot, se adauga fasiutele de carne si se oparesc 2-3 minute, amestecand. Se scurge lichidul, iar carnea se spala sub jet de apa rece, intr-o sita. Se spala oala si se pune din nou pe foc cu 1,5-1,7 litri de apa rece si cu fasiutele de carne. Se da totul in clocot la foc iute. Se micsoreaza apoi flacara si se fierbe carnea 10-12 de minute, spumand cand este cazul, pana ce este aproape facuta.

Se adauga in fiertura de carne 2 cubulete de concentrat de supa de vita, ghimbir, ceapa, sos de peste, scortisoara, boabe de piper negru, stelute de anason si cuisoare. Se acopera oala si se fierb ingredientele 10-15 minute, la foc mediu.

Se filtreaza supa, se scot feliutele de carne separat, iar restul ingredientelor solide se arunca. Se pune lichidul filtrat din nou pe foc, se completeaza cu apa pana la cantitatea de 1,5 litri (daca este nevoie) si se da in clocot.

Se gatesc taiteii conform indicatiilor de pe ambalaj (de obicei, se tin la inmuiat 3 minute in apa fierbinte).
Se impart intre bolurile individuale in care se serveste supa, taiteii, rondelele de castraveti, ceapa verde, mugurii de soia si feliutele de carne. Se acopera cu supa fierbinte. Se stoarce in supa o feliuta de limeta, se presara cu piper proaspat macinat, se orneaza cu coriandru si se serveste imediat.