Sunt foarte mulţumit că am început proiectul GUXT. Mi-am creat astfel ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti şi să experimentez cam tot ce îmi trece prin cap, legat de gusturi şi arome. Până la urmă nu fac altceva decât să urmez calea, atât de ambiţios definită de GUXT, care se doreşte a fi un loc unde explorăm domeniul gastronomic.
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Dintre explorările culinare nu pot lipsi, bineînţeles, nici cele legate de băuturi, mai ales dacă există posibilitatea de a le asocia cu mâncarea.

Cu sprijinul a doi parteneri de nădejde, Delaco şi Rifco Trading, am reuşit să organizez o asociere de brânzeturi cu beri. Din câte ştiu eu, acest lucru se petrece pentru prima dată în România (dacă mă înşel cumva, rog să fiu iertat pentru umflarea în pene).
Am făcut aceasta, bineînţeles, la GUXT, locul cel mai potrivit pentru explorarea ineditului culinar.

Când am povestit unei cunoştinţe că am de gând să organizez un Cheese & Beer Pairing, m-a privit foarte sceptică. Nu înţelegea: „Brânză şi bere? Eşti sigur? Nu cumva brânză şi vin?”
Pot să înţeleg mirarea interlocutorului… până la un punct. Media (presa scrisă, internetul, televiziunile) a fost mult mai interesată de vin decât de bere şi mult mai generoasă în ce priveşte spaţiul editorial cu asocierile dintre vin şi mâncare.

Cu toate acestea, voi face o afirmaţie care probabil va stârni o reacţie vehementă din partea iubitorilor de vin (şi eu sunt unul dintre ei, respect enorm vinul şi, poate şi de aceea, am certitudinea că opinia mea este obiectivă): cred că berea se potriveşte mai bine cu brânzeturile, şi chiar cu mâncarea în general, decât vinul.

Trebuie să spun că nu sunt şi nu încerc să mă erijez în postura vreunui specialist în ceva. Nu sunt un bun cunoscător al vinurilor, nici al berilor şi nici măcar al brânzeturilor.
Sunt doar un consumator pasionat, care se informează continuu pe toate căile, inclusiv cele… gustative. Ceea ce afirm este doar părerea mea, care, bineînţeles, ar putea fi şi greşită şi să nu coincidă cu cea a multor alte persoane. Am însă ocazia, pe blogul meu, să o expun şi să o apăr.
Nu trebuie neapărat să luaţi de bune afirmaţiile mele, ba din contră, îndoiţi-vă de ele şi verificaţi-le. Cumpăraţi bere de calitate, nu la PET şi, dacă este posibil, nici măcar la doză, nu bere de larg consum ci bere fabricată decent, cu spirit de răspundere, cu tradiţie, know-how şi cu ingrediente de calitate.

Indiferent dacă îmi veţi da sau nu dreptate, veţi avea o revelaţie… bun, hai să nu exagereaz, poate nu o revelaţie, dar mai multe surprize plăcute. Încercaţi beri bune (în special beri belgiene, germane, ceheşti, britanice şi americane) şi veţi vedea ce diferenţe colosale sunt între acestea şi berile apoase şi lipsite de personalitate, reprezentate de mărcile, din păcate, cele mai bine vândute de pe piaţă. Nu este vorba doar despre piaţa noastră, ci despre toate pieţele comerciale ale lumii. Din păcate, o asociere de bere cu brânzeturi este inedită, neobişnuită şi surprinzătoare cam peste tot în lume.

La GUXT am putut oferi spre degustare o selecţie de nouă brânzeturi diferite, de la cele moi, cu mucegai exterior alb, cremoase şi delicate, aşa cum este un camembert, până la cele semi-tari sau tari, cu gust pregnant şi dominant, aşa cum sunt brânzeturile Grana Padano de la Delaco şi cele cu mucegai de la Castello.

Le-am acompaniat cu struguri, stafide, caise uscate, prune uscate, alune şi nuci, pâine de şase feluri (albă şi integrală, cu seminţe, măsline şi ceapă, de grâu şi de secară) şi le-am stropit cu o selecţie de beri germane şi ceheşti, ale şi lager, albe, blonde şi brune.
Să nu credeţi că aceste asocieri au fost făcute „la grămadă”, sau la nimereală; m-am străduit (termenul este corect, mi-a luat câteva ore bune să fac asta) să combin cât mai corect brânzeturile cu berea, pâinea şi fructele cu care se potrivesc cel mai bine şi să aranjez toate aceste asocieri într-un crescendo, pornind de la cele care ofereau gusturi mai subtile şi terminând cu cele mai robuste şi cu gusturi mai pregnante.
Nu este foarte greu să faci acest lucru, dar nici foarte uşor. Trebuie să simţi gusturile, să ai o acuitate gustativă, şi, mai ales să deguşti şi să te informezi.

Bineînţeles, asocierile nu au fost perfecte. Ele au fost făcute folosind o gamă dată de brânzeturi, şi una limitată de beri; idealul ar fi fost să am la îndemână orice tip de brânză şi de bere, dar idealul este un lucru la care tindem, nu reuşim neapărat să-l şi atingem.

Cei 30 de oaspeţi prezenţi la GUXT au degustat următoarele brânzeturi:
Camembert Coeur de Lion
Rambol Fourré Noix
Maasdam Delaco
Cascaval afumat Delaco
Grana Padano Delaco
St. Augur Creme
Milkana Creamy Blue
Castello Chilli
Castello Danish Blue
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Cele care au impresionat cu adevărat au fost cele care, coincidenţă, îmi plac şi mie cel mai mult: Rambol Fourré Noix şi St. Augur Creme. Absolut delicioase şi deosebite.

Berile au fost cele de mai jos:
Weihenstephaner Hefe Weizenbier
1795 Budweiser Original Czech Lager Pale
Bohemia Regent
Krombacher Dark
1795 Budweiser Original Czech Lager Dark

Cele preferate de majoritatea celor prezenţi au fost Weihenstephaner Hefe Weizenbier şi 1795 Budweiser Original Czech Lager Dark, două beri extrem de diferite, dar fiecare excelentă pe stilul său.

Nu vreau acum să descriu fiecare asociere în parte, căci am de gând să dedic mai multe articole despre modul în care berea se asociază cu brânzeturile şi cu restul alimentelor.
Până atunci vreau doar să punctez faptul că asistenţa a fost nu doar surprinsă, dar şi încântată de produse şi de modul în care au fost asociate. Unii dintre cei prezenţi mi-au mărturisit că veniseră la eveniment cu tot felul de prejudecăţi: o doamnă afirma că nu poate suferi berea brună, şi cu toate acestea ambele beri brune oferite spre degustare i-au plăcut mult; un prieten mi-a spus că nu poate suferi brânza cu mucegai şi, culmea, cele care i-au plăcut cel mai mult, asociate cu bere, fructe şi pâine, au fost chiar brânzeturile cu mucegaiuri; altcineva mi-a spus că nu putea suferi brânza sărată şi nici berea, că venise din obligaţie faţă de cel pe care îl însoţea, dar că pleca absolut încântată şi de brânzeturi şi de beri.

Eu mi-am verificat încă o dată părerea că asocierile reuşite de alimente cu băuturi formează un sinergism; ca să simplific puţin, asocierile corecte reuşesc să ne ofere mai mult decât suma componentelor. Acel plus este… un pic de magie.

Sumar articol
Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”
Titlu articol
Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”
Descriere
Cu sprijinul a doi parteneri de nădejde, Delaco şi Rifco Trading, am reuşit să organizez o asociere de brânzeturi cu beri. Din câte ştiu eu, acest lucru se petrece pentru prima dată în România (dacă mă înşel cumva, rog să fiu iertat pentru umflarea în pene).
Autor