Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

Sunt foarte multumit ca am început proiectul GUXT. Mi-am creat astfel ocazia sa lucrez cu o echipa de adevarati profesionisti si sa experimentez cam tot ce îmi trece prin cap, legat de gusturi si arome. Pana la urma nu fac altceva decat sa urmez calea, atat de ambitios definita de GUXT, care se doreste a fi un loc unde exploram domeniul gastronomic.
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Dintre explorarile culinare nu pot lipsi, bineînteles, nici cele legate de bauturi, mai ales daca exista posibilitatea de a le asocia cu mancarea.

Cu sprijinul a doi parteneri de nadejde, Delaco si Rifco Trading, am reusit sa organizez o asociere de branzeturi cu beri. Din cate stiu eu, acest lucru se petrece pentru prima data în Romania (daca ma însel cumva, rog sa fiu iertat pentru umflarea în pene).
Am facut aceasta, bineînteles, la GUXT, locul cel mai potrivit pentru explorarea ineditului culinar.

Cand am povestit unei cunostinte ca am de gand sa organizez un Cheese & Beer Pairing, m-a privit foarte sceptica. Nu întelegea: „Branza si bere? Esti sigur? Nu cumva branza si vin?”
Pot sa înteleg mirarea interlocutorului… pana la un punct. Media (presa scrisa, internetul, televiziunile) a fost mult mai interesata de vin decat de bere si mult mai generoasa în ce priveste spatiul editorial cu asocierile dintre vin si mancare.

Cu toate acestea, voi face o afirmatie care probabil va starni o reactie vehementa din partea iubitorilor de vin (si eu sunt unul dintre ei, respect enorm vinul si, poate si de aceea, am certitudinea ca opinia mea este obiectiva): cred ca berea se potriveste mai bine cu branzeturile, si chiar cu mancarea în general, decat vinul.

Trebuie sa spun ca nu sunt si nu încerc sa ma erijez în postura vreunui specialist în ceva. Nu sunt un bun cunoscator al vinurilor, nici al berilor si nici macar al branzeturilor.
Sunt doar un consumator pasionat, care se informeaza continuu pe toate caile, inclusiv cele… gustative. Ceea ce afirm este doar parerea mea, care, bineînteles, ar putea fi si gresita si sa nu coincida cu cea a multor alte persoane. Am însa ocazia, pe blogul meu, sa o expun si sa o apar.
Nu trebuie neaparat sa luati de bune afirmatiile mele, ba din contra, îndoiti-va de ele si verificati-le. Cumparati bere de calitate, nu la PET si, daca este posibil, nici macar la doza, nu bere de larg consum ci bere fabricata decent, cu spirit de raspundere, cu traditie, know-how si cu ingrediente de calitate.

Citeste si articolul →   Weihenstephaner Korbinian

Indiferent daca îmi veti da sau nu dreptate, veti avea o revelatie… bun, hai sa nu exagereaz, poate nu o revelatie, dar mai multe surprize placute. Încercati beri bune (în special beri belgiene, germane, cehesti, britanice si americane) si veti vedea ce diferente colosale sunt între acestea si berile apoase si lipsite de personalitate, reprezentate de marcile, din pacate, cele mai bine vandute de pe piata. Nu este vorba doar despre piata noastra, ci despre toate pietele comerciale ale lumii. Din pacate, o asociere de bere cu branzeturi este inedita, neobisnuita si surprinzatoare cam peste tot în lume.

La GUXT am putut oferi spre degustare o selectie de noua branzeturi diferite, de la cele moi, cu mucegai exterior alb, cremoase si delicate, asa cum este un camembert, pana la cele semi-tari sau tari, cu gust pregnant si dominant, asa cum sunt branzeturile Grana Padano de la Delaco si cele cu mucegai de la Castello.

Le-am acompaniat cu struguri, stafide, caise uscate, prune uscate, alune si nuci, paine de sase feluri (alba si integrala, cu seminte, masline si ceapa, de grau si de secara) si le-am stropit cu o selectie de beri germane si cehesti, ale si lager, albe, blonde si brune.
Sa nu credeti ca aceste asocieri au fost facute „la gramada”, sau la nimereala; m-am straduit (termenul este corect, mi-a luat cateva ore bune sa fac asta) sa combin cat mai corect branzeturile cu berea, painea si fructele cu care se potrivesc cel mai bine si sa aranjez toate aceste asocieri într-un crescendo, pornind de la cele care ofereau gusturi mai subtile si terminand cu cele mai robuste si cu gusturi mai pregnante.
Nu este foarte greu sa faci acest lucru, dar nici foarte usor. Trebuie sa simti gusturile, sa ai o acuitate gustativa, si, mai ales sa degusti si sa te informezi.

Bineînteles, asocierile nu au fost perfecte. Ele au fost facute folosind o gama data de branzeturi, si una limitata de beri; idealul ar fi fost sa am la îndemana orice tip de branza si de bere, dar idealul este un lucru la care tindem, nu reusim neaparat sa-l si atingem.

Cei 30 de oaspeti prezenti la GUXT au degustat urmatoarele branzeturi:
Camembert Coeur de Lion
Rambol Fourré Noix
Maasdam Delaco
Cascaval afumat Delaco
Grana Padano Delaco
St. Augur Creme
Milkana Creamy Blue
Castello Chilli
Castello Danish Blue
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Cele care au impresionat cu adevarat au fost cele care, coincidenta, îmi plac si mie cel mai mult: Rambol Fourré Noix si St. Augur Creme. Absolut delicioase si deosebite.

Citeste si articolul →   Meniu international la "Sunday Grilling" - 19 mai 2013

Berile au fost cele de mai jos:
Weihenstephaner Hefe Weizenbier
1795 Budweiser Original Czech Lager Pale
Bohemia Regent
Krombacher Dark
1795 Budweiser Original Czech Lager Dark

Cele preferate de majoritatea celor prezenti au fost Weihenstephaner Hefe Weizenbier si 1795 Budweiser Original Czech Lager Dark, doua beri extrem de diferite, dar fiecare excelenta pe stilul sau.

Nu vreau acum sa descriu fiecare asociere în parte, caci am de gand sa dedic mai multe articole despre modul în care berea se asociaza cu branzeturile si cu restul alimentelor.
Pana atunci vreau doar sa punctez faptul ca asistenta a fost nu doar surprinsa, dar si încantata de produse si de modul în care au fost asociate. Unii dintre cei prezenti mi-au marturisit ca venisera la eveniment cu tot felul de prejudecati: o doamna afirma ca nu poate suferi berea bruna, si cu toate acestea ambele beri brune oferite spre degustare i-au placut mult; un prieten mi-a spus ca nu poate suferi branza cu mucegai si, culmea, cele care i-au placut cel mai mult, asociate cu bere, fructe si paine, au fost chiar branzeturile cu mucegaiuri; altcineva mi-a spus ca nu putea suferi branza sarata si nici berea, ca venise din obligatie fata de cel pe care îl însotea, dar ca pleca absolut încantata si de branzeturi si de beri.

Eu mi-am verificat înca o data parerea ca asocierile reusite de alimente cu bauturi formeaza un sinergism; ca sa simplific putin, asocierile corecte reusesc sa ne ofere mai mult decat suma componentelor. Acel plus este… un pic de magie.

8 comentarii pe “Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

  1. Laura Pricop spune:

    Recunosc ca mie nu-mi place berea. Sotul meu bea bere adesea, dar marturisesc ca nu-i inteleg pasiunea. Totusi m-ai facut curioasa. Am incercat multe dintre retetele tale si mi-au placut toate asa ca am capatat incredere in tine.
    Sunt dispusa sa incerc si eu acasa aceste combinatii de brinza cu bere.

    Unde gasesc St.Agur si Rambol Fourré Noix? In orice hipermarket?
    Berile se pot comanda la tine?
    Chiar as vrea sa-i fac sotului meu o surpriza.

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Asa cum ii spuneam si lui Doru, iti pot comanda beri direct de la furnizor, Rifco Trading. Vorbim despre asta in particular.
      Branzeturile se gasesc in hipermarketuri, nu stiu cat sunt de vizibile… cred ca trebuie sa intrebi vanzatorul despre fiecare in parte. Spune-mi cu ce te pot ajuta, o voi face cu placere.

  2. doru spune:

    Interesanta idee. Sincer nu mi-as fi inchipuit ca berea s epoate asorta cu mincarea. Credeam ca lucrul acesta este doar apanajul vinurilor. Omul cit traieste invata.

    Cu brinzeturile sint cam lamurit le-am tot vazut prin magazine. Nu stiu insa de unde sa cumpar berile listate de tine. Nu le-am vazut nicaieri.

  3. catalin spune:

    Suna foarte interesant. Eu sunt bautor de vin dar cred ca fiecare bautura are rostul si momentul ei. M-ai facut curios. Ca si comentatorul de dinaintea mea si eu sunt nerabdator sa vad ce vei posta despre bauturi.
    Sper ca nu vei ocoli whiskyurile si coniacurile. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @catalin: Ai mare dreptate. Fiecare bautura este excelenta in anumite conditii: companie potrivita, moment al zilei, mancarea cu care este asociata etc. Am invatat sa nu compar coniacul cu romul sau vinul cu vermutul. Fiecare are rostul sau si fiecare este o bautura excelenta atata timpcat o intelegi si o degusti corect.

      Nicio grija, whiskyurile si coniacurile, ba si romurile, vor fi in atentia mea. Au personalitati distincte, povesti si rosturi diferite.

  4. memphis spune:

    Am vazut astfel de asocieri in Germania… de, tara brinzei si a berii. 🙂
    Felicitari pentru initiativa, credca este important ca lumea sa stie ca berea este un companion exceptional pentru mincare. Cit am fost in Romania am baut bere fara sa stiu ce beau. Este excelent ca te-ai hotarit sa promovezi berea de calitate; este bine ca oamenii sa inteleaga diferenta intre berile banale si ieftine si cele de calitate.

    Eu prefer berea vinului, desi imi place si vinul. Totusi, berea imi e mai aproape de suflet. Este foarte buna cu brinza. Cunosc bine Weihenstephaner Hefe Weissbier, este o bere exceptionala, as zice una dintre cele mai bune din lume la stilul ei.
    Krombacher dark este si ea o bere decenta. Nu cunosc berile cehesti, dar fiind Lager sunt convins ca au o calitate buna.

    Spor la degustari! Asa cum te stiu cred ca o sa faci o treaba onesta si de buna calitate. Abia astept articolele tale despre bere.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Hei, se pare ca mi-am gasit in tine un partener de discutie despre bere. Este bine sa nu fi singur si sa ai cu cine schimba pareri.
      Sunt de acord cu tot ce ai spus si sper sa nu fi dezamagit de ceea ce va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.