Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

Sunt foarte mulţumit că am început proiectul GUXT. Mi-am creat astfel ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti şi să experimentez cam tot ce îmi trece prin cap, legat de gusturi şi arome. Până la urmă nu fac altceva decât să urmez calea, atât de ambiţios definită de GUXT, care se doreşte a fi un loc unde explorăm domeniul gastronomic.
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Dintre explorările culinare nu pot lipsi, bineînţeles, nici cele legate de băuturi, mai ales dacă există posibilitatea de a le asocia cu mâncarea.

Cu sprijinul a doi parteneri de nădejde, Delaco şi Rifco Trading, am reuşit să organizez o asociere de brânzeturi cu beri. Din câte ştiu eu, acest lucru se petrece pentru prima dată în România (dacă mă înşel cumva, rog să fiu iertat pentru umflarea în pene).
Am făcut aceasta, bineînţeles, la GUXT, locul cel mai potrivit pentru explorarea ineditului culinar.

Când am povestit unei cunoştinţe că am de gând să organizez un Cheese & Beer Pairing, m-a privit foarte sceptică. Nu înţelegea: „Brânză şi bere? Eşti sigur? Nu cumva brânză şi vin?”
Pot să înţeleg mirarea interlocutorului… până la un punct. Media (presa scrisă, internetul, televiziunile) a fost mult mai interesată de vin decât de bere şi mult mai generoasă în ce priveşte spaţiul editorial cu asocierile dintre vin şi mâncare.

Cu toate acestea, voi face o afirmaţie care probabil va stârni o reacţie vehementă din partea iubitorilor de vin (şi eu sunt unul dintre ei, respect enorm vinul şi, poate şi de aceea, am certitudinea că opinia mea este obiectivă): cred că berea se potriveşte mai bine cu brânzeturile, şi chiar cu mâncarea în general, decât vinul.

Trebuie să spun că nu sunt şi nu încerc să mă erijez în postura vreunui specialist în ceva. Nu sunt un bun cunoscător al vinurilor, nici al berilor şi nici măcar al brânzeturilor.
Sunt doar un consumator pasionat, care se informează continuu pe toate căile, inclusiv cele… gustative. Ceea ce afirm este doar părerea mea, care, bineînţeles, ar putea fi şi greşită şi să nu coincidă cu cea a multor alte persoane. Am însă ocazia, pe blogul meu, să o expun şi să o apăr.
Nu trebuie neapărat să luaţi de bune afirmaţiile mele, ba din contră, îndoiţi-vă de ele şi verificaţi-le. Cumpăraţi bere de calitate, nu la PET şi, dacă este posibil, nici măcar la doză, nu bere de larg consum ci bere fabricată decent, cu spirit de răspundere, cu tradiţie, know-how şi cu ingrediente de calitate.

Citeste si articolul →   După patru ani...

Indiferent dacă îmi veţi da sau nu dreptate, veţi avea o revelaţie… bun, hai să nu exagereaz, poate nu o revelaţie, dar mai multe surprize plăcute. Încercaţi beri bune (în special beri belgiene, germane, ceheşti, britanice şi americane) şi veţi vedea ce diferenţe colosale sunt între acestea şi berile apoase şi lipsite de personalitate, reprezentate de mărcile, din păcate, cele mai bine vândute de pe piaţă. Nu este vorba doar despre piaţa noastră, ci despre toate pieţele comerciale ale lumii. Din păcate, o asociere de bere cu brânzeturi este inedită, neobişnuită şi surprinzătoare cam peste tot în lume.

La GUXT am putut oferi spre degustare o selecţie de nouă brânzeturi diferite, de la cele moi, cu mucegai exterior alb, cremoase şi delicate, aşa cum este un camembert, până la cele semi-tari sau tari, cu gust pregnant şi dominant, aşa cum sunt brânzeturile Grana Padano de la Delaco şi cele cu mucegai de la Castello.

Le-am acompaniat cu struguri, stafide, caise uscate, prune uscate, alune şi nuci, pâine de şase feluri (albă şi integrală, cu seminţe, măsline şi ceapă, de grâu şi de secară) şi le-am stropit cu o selecţie de beri germane şi ceheşti, ale şi lager, albe, blonde şi brune.
Să nu credeţi că aceste asocieri au fost făcute „la grămadă”, sau la nimereală; m-am străduit (termenul este corect, mi-a luat câteva ore bune să fac asta) să combin cât mai corect brânzeturile cu berea, pâinea şi fructele cu care se potrivesc cel mai bine şi să aranjez toate aceste asocieri într-un crescendo, pornind de la cele care ofereau gusturi mai subtile şi terminând cu cele mai robuste şi cu gusturi mai pregnante.
Nu este foarte greu să faci acest lucru, dar nici foarte uşor. Trebuie să simţi gusturile, să ai o acuitate gustativă, şi, mai ales să deguşti şi să te informezi.

Bineînţeles, asocierile nu au fost perfecte. Ele au fost făcute folosind o gamă dată de brânzeturi, şi una limitată de beri; idealul ar fi fost să am la îndemână orice tip de brânză şi de bere, dar idealul este un lucru la care tindem, nu reuşim neapărat să-l şi atingem.

Cei 30 de oaspeţi prezenţi la GUXT au degustat următoarele brânzeturi:
Camembert Coeur de Lion
Rambol Fourré Noix
Maasdam Delaco
Cascaval afumat Delaco
Grana Padano Delaco
St. Augur Creme
Milkana Creamy Blue
Castello Chilli
Castello Danish Blue
GUXT - Cheese & Beer Pairing
Cele care au impresionat cu adevărat au fost cele care, coincidenţă, îmi plac şi mie cel mai mult: Rambol Fourré Noix şi St. Augur Creme. Absolut delicioase şi deosebite.

Citeste si articolul →   Salata de vita cu rosii, rucola si Brie

Berile au fost cele de mai jos:
Weihenstephaner Hefe Weizenbier
1795 Budweiser Original Czech Lager Pale
Bohemia Regent
Krombacher Dark
1795 Budweiser Original Czech Lager Dark

Cele preferate de majoritatea celor prezenţi au fost Weihenstephaner Hefe Weizenbier şi 1795 Budweiser Original Czech Lager Dark, două beri extrem de diferite, dar fiecare excelentă pe stilul său.

Nu vreau acum să descriu fiecare asociere în parte, căci am de gând să dedic mai multe articole despre modul în care berea se asociază cu brânzeturile şi cu restul alimentelor.
Până atunci vreau doar să punctez faptul că asistenţa a fost nu doar surprinsă, dar şi încântată de produse şi de modul în care au fost asociate. Unii dintre cei prezenţi mi-au mărturisit că veniseră la eveniment cu tot felul de prejudecăţi: o doamnă afirma că nu poate suferi berea brună, şi cu toate acestea ambele beri brune oferite spre degustare i-au plăcut mult; un prieten mi-a spus că nu poate suferi brânza cu mucegai şi, culmea, cele care i-au plăcut cel mai mult, asociate cu bere, fructe şi pâine, au fost chiar brânzeturile cu mucegaiuri; altcineva mi-a spus că nu putea suferi brânza sărată şi nici berea, că venise din obligaţie faţă de cel pe care îl însoţea, dar că pleca absolut încântată şi de brânzeturi şi de beri.

Eu mi-am verificat încă o dată părerea că asocierile reuşite de alimente cu băuturi formează un sinergism; ca să simplific puţin, asocierile corecte reuşesc să ne ofere mai mult decât suma componentelor. Acel plus este… un pic de magie.


8 comentarii pe “Un pic de magie la „Cheese & Beer Pairing”

 1. Laura Pricop spune:

  Recunosc ca mie nu-mi place berea. Sotul meu bea bere adesea, dar marturisesc ca nu-i inteleg pasiunea. Totusi m-ai facut curioasa. Am incercat multe dintre retetele tale si mi-au placut toate asa ca am capatat incredere in tine.
  Sunt dispusa sa incerc si eu acasa aceste combinatii de brinza cu bere.

  Unde gasesc St.Agur si Rambol Fourré Noix? In orice hipermarket?
  Berile se pot comanda la tine?
  Chiar as vrea sa-i fac sotului meu o surpriza.

  • Radu Popovici spune:

   @Laura: Asa cum ii spuneam si lui Doru, iti pot comanda beri direct de la furnizor, Rifco Trading. Vorbim despre asta in particular.
   Branzeturile se gasesc in hipermarketuri, nu stiu cat sunt de vizibile… cred ca trebuie sa intrebi vanzatorul despre fiecare in parte. Spune-mi cu ce te pot ajuta, o voi face cu placere.

 2. doru spune:

  Interesanta idee. Sincer nu mi-as fi inchipuit ca berea s epoate asorta cu mincarea. Credeam ca lucrul acesta este doar apanajul vinurilor. Omul cit traieste invata.

  Cu brinzeturile sint cam lamurit le-am tot vazut prin magazine. Nu stiu insa de unde sa cumpar berile listate de tine. Nu le-am vazut nicaieri.

 3. catalin spune:

  Suna foarte interesant. Eu sunt bautor de vin dar cred ca fiecare bautura are rostul si momentul ei. M-ai facut curios. Ca si comentatorul de dinaintea mea si eu sunt nerabdator sa vad ce vei posta despre bauturi.
  Sper ca nu vei ocoli whiskyurile si coniacurile. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @catalin: Ai mare dreptate. Fiecare bautura este excelenta in anumite conditii: companie potrivita, moment al zilei, mancarea cu care este asociata etc. Am invatat sa nu compar coniacul cu romul sau vinul cu vermutul. Fiecare are rostul sau si fiecare este o bautura excelenta atata timpcat o intelegi si o degusti corect.

   Nicio grija, whiskyurile si coniacurile, ba si romurile, vor fi in atentia mea. Au personalitati distincte, povesti si rosturi diferite.

 4. memphis spune:

  Am vazut astfel de asocieri in Germania… de, tara brinzei si a berii. 🙂
  Felicitari pentru initiativa, credca este important ca lumea sa stie ca berea este un companion exceptional pentru mincare. Cit am fost in Romania am baut bere fara sa stiu ce beau. Este excelent ca te-ai hotarit sa promovezi berea de calitate; este bine ca oamenii sa inteleaga diferenta intre berile banale si ieftine si cele de calitate.

  Eu prefer berea vinului, desi imi place si vinul. Totusi, berea imi e mai aproape de suflet. Este foarte buna cu brinza. Cunosc bine Weihenstephaner Hefe Weissbier, este o bere exceptionala, as zice una dintre cele mai bune din lume la stilul ei.
  Krombacher dark este si ea o bere decenta. Nu cunosc berile cehesti, dar fiind Lager sunt convins ca au o calitate buna.

  Spor la degustari! Asa cum te stiu cred ca o sa faci o treaba onesta si de buna calitate. Abia astept articolele tale despre bere.

  • Radu Popovici spune:

   @memphis: Hei, se pare ca mi-am gasit in tine un partener de discutie despre bere. Este bine sa nu fi singur si sa ai cu cine schimba pareri.
   Sunt de acord cu tot ce ai spus si sper sa nu fi dezamagit de ceea ce va urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.