Profit de ocazie ca sa va “insinuez” un termen culinar mai putin folosit in meniurile restaurantelor. A “barda” inseamna a inveli o bucata de carne slaba cu bacon, sau slanina, pentru a preveni uscarea acesteia in timpul prepararii. Termenul vine, bineinteles, din franceza.
Reteta este simpla, rapida, iar pieptul de pui iese extrem de fragede, suculent si gustos. Baconul crocant ofera un interesant contrast de texturi cu pieptul de pui fraged.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui (circa 350 g in total), dezosat, fara piele
sare
piper
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de boia iute (optional)
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
8 felii de bacon, taiate in jumatate
16 scobitori mici
Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se spala pieptii de pui si se sterg bine, prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie apoi bucati lungi de 4-5 cm si groase de 2 cm.
Se transfera bucatile de carne intr-un castron. Se sdauga sare, piper, boia si ulei. Se amesteca bine, cu mainile.
Se inveleste fiecare bucata de carne cu o jumatate de feliuta de bacon. Se securizeaza cu o scobitoare.
Se pun bucatile invelite in bacon pe o tava de copt, la circa 10-12 cm de sursa de caldura. Se frig 5-6 minute, pana se rumenesc, apoi se intorc si se frig alte 3-4 minute, pana ce baconul este rumenit frumos, iar carnea este facuta.
Se servesc alaturi de muraturi si paine proaspata.
Sfaturi:
Rulourile de bacon si piept de pui se pot prepara si la cxuptor, si prajite in tigaie, si intr-un cuptor cu halogen si curenti de convectie, ca Vita Cook se la Singer.
Carnea de pui se poate condimenta diferit. Se poate folosi curry sau 7 arome romanesti.
Puiul se si poate marina in marinade lichide, pentru un plus de gust si de suculenta.
@Radu: vreau sa bardez niste ficatei de pui si am doar prosciutto in frigider, merg inveliti si pusi intr-o tava la cuptor? sau e nevoie neaparat de bacon? merci frumos.
@Ada: Prosciutto este prea slab, dupa parerea mea. Cred ca trebuie sa folosesti musai bacon, kaiser sau slanina.
Iote ca exista si cuvant in engleza pentru asta 😉
to bard = to dress meat for cooking by covering with strips of fat
Ca substantiv “bard” inseamna orice ornament sau parte de armura care se pune in jurul gatului calului… deci tot cam ca o carnita infasurata hihihi 😀
@FlyingRoo: Luara si ei de la francezi, ca si noi. 🙂
Excelent arata si are un gust divin, sincer vorbind nu am gustat niciodata ceva bardat in bacon care sa nu fie bun, fie ca a fost cartof intreg, ficatel de pui, bucati de pui….ii da o aroma de vis. Prezentarea e de milioane ca de fiecare data .
@Sylvia: Ma bucur ca-ti plac “bardelile” mele. Este o reteta care se face rapid si poate fi o gustare apreciata de multi.
Barda zici, hmm? E cuvant romanesc sau vine din franceza? Se refera doar la “imbracarea” cu slaninuta sau si la alte feluri de “imbracaminti”? E bardare doar cand se infasoara sau si cand se pune un strat deasupra a ceva cu aceasi scop? Hai ca te-am ametit cu intrebarile 😉
Procedeul asta e teribil de bun la meatloaf, care dupa cum stii are tendinta de a deveni seaca.
Ah, si trebuie musai sa incerci niste aperitive superbe si foarte festive: creveti “butterflied” (alt cuvant de decis cum sa-l traducem!), umpluti cu branza Muenster sau Gouda (chiar si un cheddar “mild”) si pe urma “infasati” in bacon… deliciu de lins degetutele!
@FlyingRoo: Barda vine din franceza (barder). Se refera doar la imbracarea cu slanina, bacon si produse similare. Este bardare si cand este dor pus deasupra, nu si infasurat complet.
“Buterflied” ar putea fi tradus “deschisi”, “aplatizati”. Stiu gustarica despre care vorbesti, este intr-adevar deosebita. 🙂
Multumim, de retetele bune pe care le impartasiti cu noi. Nu stiam nici eu de termenul bardare. Eu am facut ficat invelit in bacon si a fost foarte bun.
Cu siguranta si reteta asta e dementiala..am vazut-o azi dimineata de la servici si am salivat la ea toata ziua:))
O seara placuta
@Biancas: Cu placere. Sper s-o incerci si sa-ti placa. 🙂
Reteta cu salvie am gatit-o si eu si rezultatul ne-a placut f. mult…ii zice saltimboca de pui, gustul va diferi functie de variantele de condimente folosite, de preferintele fiecaruia, imi place cand o reteta e destul de versatila 🙂
@Ada: Asa este, saltimbocca este buna. Este un pic altfel, caci foloseste prosciutto in loc de bacon si in plus branza cambozola. Poti obtin insa altceva, la fel de bun, condimentand altfel carnea. In plus, o gustarica stil food-finger are avantajele ei ca “uvertura” a unei mese festive.
Multumesc, Radu. O sa arunc o privire.
Si eu gatesc ceva asemanator, doar ca invelesc prima oara puiul in frunze de salvie si apoi vin cu bacon. In rest, procedez cam la fel.
Inteleg ca ti-a iesit reteta si cu Vita Cook? Ma gandesc sa-i iau unul tatalui meu; eu sunt plecat din tara iar el este singur si nu prea le are cu gatitul.
@memphis: Buna idee, desi salvia nu este atat de des asociata cu carnea de pui; cred insa ca preparatul tau are o aroma interesanta. mie mi-ar placea. O sa-l incerc. In ce priveste VIta Cook, cred ca este perfect pentru o persoana ca tatal tau. Reteta asta, dar si multe altele, iese bine in Vita Cook. In afara de filmuletele postate de mine, mai gasesti altele, ca si alte retete, pe vitacook.ro.
Aha, buna idee. Mersi. incerc cu amestecurile propuse de tine. 🙂
Cred ca si de Craciun, si de Revelion. Am doua randuri de musafiri diferiti, iar noi avem timp s-o uitam intr-o saptamana. 🙂
@simina: Ai putea sa condimentezi diferit carnea de pui, ca sa nu aiba acelasi gust.
Simpatica reteta. S-a notat.
@simina: Cand o programezi? Tot de Revelion?
O reteta buna si simpla. O fac precis de Revelion. Bardare, deci? Stiam de procedeu in sine, dar habar n-aveam ca-i spune asa. E bine de stiut. 🙂
@laura: Asa m-am gandit si eu. 🙂