Profit de ocazie ca sa va “insinuez” un termen culinar mai putin folosit in meniurile restaurantelor. A “barda” inseamna a inveli o bucata de carne slaba cu bacon, sau slanina, pentru a preveni uscarea acesteia in timpul prepararii. Termenul vine, bineinteles, din franceza.

Reteta este simpla, rapida, iar pieptul de pui iese extrem de fragede, suculent şi gustos. Baconul crocant ofera un interesant contrast de texturi cu pieptul de pui fraged.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui (circa 350 g in total), dezosat, fara piele
sare
piper
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de boia iute (optional)
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
8 felii de bacon, taiate in jumatate
16 scobitori mici

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se spala pieptii de pui si se sterg bine, prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie apoi bucati lungi de 4-5 cm si groase de 2 cm.

Se transfera bucatile de carne intr-un castron. Se sdauga sare, piper, boia si ulei. Se amesteca bine, cu mainile.

Se inveleste fiecare bucata de carne cu o jumatate de feliuta de bacon. Se securizeaza cu o scobitoare.

Se pun bucatile invelite in bacon pe o tava de copt, la circa 10-12 cm de sursa de caldura. Se frig 5-6 minute, pana se rumenesc, apoi se intorc si se frig alte 3-4 minute, pana ce baconul este rumenit frumos, iar carnea este facuta.
Se servesc alaturi de muraturi si paine proaspata.

Sfaturi:
Rulourile de bacon si piept de pui se pot prepara si la cxuptor, si prajite in tigaie, si intr-un cuptor cu halogen si curenti de convectie, ca Vita Cook se la Singer.

Carnea de pui se poate condimenta diferit. Se poate folosi curry sau 7 arome romanesti.

Puiul se si poate marina in marinade lichide, pentru un plus de gust si de suculenta.