Piept de pui cu sos de tarhon si piure de cartofi

In aceasta reteta, sosul de tarhon este unul extrem de simplu, pe baza de smantana si unt.
Piept de pui cu sos de tarhon si piure de cartofi

Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui sezosat, fara piele, circa 700 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva boabe de piper negru
ulei de floarea-soarelui
4 cartofi medii, bine spalati
1/2 pachet de unt
200 ml smantana
60 ml vin alb
3-4 cubulete de unt rece, tavalite prin faina
2 linguri de tarhon proaspat, tocat marunt
cateva frunze de tarhon, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se tamponeaza carnea cu servetele de hartie, ca sa fie cat mai uscata. Acest lucru va asigura o rumenire frumoasa si uniforma.
Se sareaza si se pipereaza pe toate partile.

Se incinge o tigaie mare, apoi se adauga uleiul si se lasa sa se incinga bine. Se prajesc pieptii de pui la foc mediu-iute, cat sa se rumeneasca uniform.

Se scot pieptii de pui din tigaie si se transfera pe o tava de cuptor. Se desavarsesc pieptii la cuptor timp de 10-15 minute, sau pana ce sunt facuti. Se scot apoi pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii, si se lasa la odihna circa 5-10 minute, acoperiti lejer cu folie metalica.
Se feliaza apoi cu un cutit ascutit.

Se fierb cartofii in coaja circa 20-25 de minute, la foc mic, in multa apa cu putina sare, pana ce se fac fragezi. Se scurg (apa nu se arunca) si se lasa putin la racit. Se curata de coaja cat sunt inca foarte calzi. Se sfarama apoi intr-un castron, se sareaza, se pipereaza si se adauga jumatatea de pachet de unt. Se amesteca bine, ca sa nu existe cocoloase, si se regleaza consistenta cu o parte din apa in care au fiert cartofii (sau cu lapte).

Citeste si articolul →   Pe scurt despre rasam si charu podi

Intre timp se prepara sosul. Se adauga vinul in tigaia incinsa, in care a fost gatita carnea. Se adauga boabele de piper si tarhonul tocat. Se da vinul in clocot molcom, la foc mic, si se mijoteaza (se fierbe molcom, fara clocot) timp de 2-3 minute, sau pana ce se reduce la mai putin de jumatate din cantitatea initiala.

Se adauga smantana si se amesteca bine. Se mijoteaza 5 minute, sau pana ce se ingroasa putin. Se finiseaza sosul incorporand cubuletele de unt rece, tavalite initial prin faina. Cubuletele se adauga unul cate unul, si se incorporeaza folosind o lingura de lemn si miscari circulare. Dupa ce primul cubulet s-a topit, se adaug al doilea, iar dupa ce si acesta este complet incorporat, al treilea si al patrulea. Untul rece, adaugat astfel, va da consistenta si luciu sosului. Faina in care au fost tavalite cubuletele are rolul de a ingrosa sosul.

Se servesc feliile de piept de pui alaturi de piure de cartofi, stropite din belsug cu sosul de tarhon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.