Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Un pui gatit intreg este spectaculos, dar gatitul sau dureaza destul de mult. Vreau sa va ofer o varianta ceva mai rapida, care foloseste doar piepti de pui. Gatit astfel la cuptor, pieptul de pui este suculent si fraged, absolut delicios, mai ales alaturi de un pahar de ALIRA Merlot 2009.
Piept de pui cu sos de vin

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2-4 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute plus odihna

Ingrediente:
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
2 piepti de pui intregi, cu os si piele
3 catei de usturoi, rasi
4 linguri de unt moale
8 fire de cimbru
4 foi de dafin
8-10 felii de bacon
1 lingura de faina
150 ml fond de pui
3-4 linguri de vin rosu
2 linguri de “dulce-de-iute rosu”
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 190 °C. Se unge cu putin ulei o tava de copt indeajuns de mare ca sa cuprinda cei doi piepti de pui.
Se combina untul cu usturoi, sare si piper.

Se spala pieptii si se usuca bine, prin tamponare cu prosoape de hartie. Se aranjeaza, indepartand orice parte cu grasime sau piele in exces. Folosind degetele, se desprinde cu grija pielea. Folosind o spatula mica, o lingurita sau un cutit cu lama rotunda, se indeasa pe sub piele mixtura de unt. Se intinde apoi, cat mai uniform, masand pielea cu degetele.

Se asaza puii in tava de copt. Se asaza pe fiecare piept 2 frunze de dafin si 2 fire de cimbru. Peste acestea se intind feliile de bacon. Se acopera platoul cu folie de aluminiu.

Se coc pieptii 20-25 de minute, apoi se descopera si se coc alte 10-15 minute, sau pana ce sunt facuti, iar feliile de bacon sunt rumenite si crocante. Se transfera pieptii pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii, si se lasa la odihna 10 minute, acoperiti lejer cu o folie de aluminiu curata.

Se toarna intr-o tigaie sucul lasat in folie din tava de copt. Se curata de grasime. Se presara cu faina si se gateste la foc mediu, amestecand, pana ce mixtura se ingroasa putin. Se adauga fond, vin si dulce-de-iute. Se da in clocot si se mijoteaza pana ce se ingroasa. Se gusta si se asezoneaza. Se servesc pieptii stropiti cu sos, alaturi de un pahar cu ALIRA Merlot 2009.

Nota:
Operatiunea prin care bucatile de carne slaba – in special pieptii de pasare – se gatesc inveliti in slanina, bacon, prosciutto etc. pentru a se preveni uscarea lor in timpul gatitului, este numita „bardare”.

Vinul potrivit: ALIRA Merlot 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.