Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Un pui gatit intreg este spectaculos, dar gatitul sau dureaza destul de mult. Vreau sa va ofer o varianta ceva mai rapida, care foloseste doar piepti de pui. Gatit astfel la cuptor, pieptul de pui este suculent si fraged, absolut delicios, mai ales alaturi de un pahar de ALIRA Merlot 2009.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2-4 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute plus odihna
Ingrediente:
2 lingurite de ulei de floarea-soarelui
2 piepti de pui intregi, cu os si piele
3 catei de usturoi, rasi
4 linguri de unt moale
8 fire de cimbru
4 foi de dafin
8-10 felii de bacon
1 lingura de faina
150 ml fond de pui
3-4 linguri de vin rosu
2 linguri de “dulce-de-iute rosu”
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 190 °C. Se unge cu putin ulei o tava de copt indeajuns de mare ca sa cuprinda cei doi piepti de pui.
Se combina untul cu usturoi, sare si piper.
Se spala pieptii si se usuca bine, prin tamponare cu prosoape de hartie. Se aranjeaza, indepartand orice parte cu grasime sau piele in exces. Folosind degetele, se desprinde cu grija pielea. Folosind o spatula mica, o lingurita sau un cutit cu lama rotunda, se indeasa pe sub piele mixtura de unt. Se intinde apoi, cat mai uniform, masand pielea cu degetele.
Se asaza puii in tava de copt. Se asaza pe fiecare piept 2 frunze de dafin si 2 fire de cimbru. Peste acestea se intind feliile de bacon. Se acopera platoul cu folie de aluminiu.
Se coc pieptii 20-25 de minute, apoi se descopera si se coc alte 10-15 minute, sau pana ce sunt facuti, iar feliile de bacon sunt rumenite si crocante. Se transfera pieptii pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii, si se lasa la odihna 10 minute, acoperiti lejer cu o folie de aluminiu curata.
Se toarna intr-o tigaie sucul lasat in folie din tava de copt. Se curata de grasime. Se presara cu faina si se gateste la foc mediu, amestecand, pana ce mixtura se ingroasa putin. Se adauga fond, vin si dulce-de-iute. Se da in clocot si se mijoteaza pana ce se ingroasa. Se gusta si se asezoneaza. Se servesc pieptii stropiti cu sos, alaturi de un pahar cu ALIRA Merlot 2009.
Nota:
Operatiunea prin care bucatile de carne slaba – in special pieptii de pasare – se gatesc inveliti in slanina, bacon, prosciutto etc. pentru a se preveni uscarea lor in timpul gatitului, este numita “bardare”.
Vinul potrivit: ALIRA Merlot 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.
Este excelenta reteta nu va scapa netestata de sarbatori, de multa vreme am ochit-o 🙂
@Sylvia: Spor la gatit si sarbatori fericite si gustoase. 🙂
@laura: Ma bucur mult! Sper sa placa tuturor mesenilor. 🙂
Super reteta! In mod clar va fi pe lista mea de revelion. 🙂
Ce piept de pui dom’ne, reteta e perfecta pentru piept de curcan 🙂
Din pacate acesta poate fi atat de uscat daca nu e gatit cum trebuie, insa in reteta ta untul sub pielicica si bardarea cu bacon (pancetta ar fi fenomenala aici) pastreaza carnea frageda si insiropata… asta ca sa nu mai gateasc ditamai curcanul de sarbatori. 😉
Un paharel de vin in tava pe timpul gatitului ar furniza abur pentru fragezire si ar actiona si ca aromatizant.
Din pacate cred ca prea putini romani au pe listele lor culinare curcanul…
@FlyingRoo: Tocmai de aceea am apelat la piept de pui. In plus, se face mai repede. 🙂
Vinul il am, pot sa folosesc raȚa in loc?
P.S. Cu Ț si fara copca!
@Corina: Pieptul de rata este indeajuns de gras, nu are nevoie de unt si bacon. Se gateste altfel.
Imi place reteta iar gustul cred ca este demn de masa de Revelion. 🙂 Am retinut: bardare.
@andra: Gustul retetei este demn de orice fel de ocazie festiva, nu uita insa de vin. Ma repet spunand asta, dar vinul completeaza minunat acest preparat.
Excelenta reteta. Pieptii arata fenomenal. Incepi sa ma faci curios cu acest dulce-de-iute al tau. 🙂
@memphis: Ma bucur ca iti place reteta. In rest, ce pot sa spun? Comanda dulce-de-iute si nu vei mai fi curios. 🙂
Wow! Arata exceptional si imi ploua in gurs doar uitandu-ma la poza. Il voi face absolut sigur de Revelion. Multumesc pentru idee.
@karaoke: Pentru putin. Insa, nu uita de vin. Alaturi de vinul potrivit este demn de orice ocazie festiva. 🙂