Insotirea dintre rata si fructe este una clasica si de mare efect. Varianta de reteta propusa de mine foloseste fructe uscate: caise, afine si stafide. Reteta este echilibrata, completa nutritional, decorativa si, mai ales delicioasa. Poate fi servita fara problema la o masa festiva.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus rehidratare
Timp de gatit: 15 minute plus odihna
Ingrediente:
1 piept de rata, circa 400 g
300 g cartofi noi, cu coaja, bine spalati
sare
piper
1/2 lingurita de seminte de anason
1 1/2 lingurita de seminte de fenicul
100 ml brandy
50 g afine uscate
100 g caise uscate, taiate bucatele
50 g stafide jumbo
2 lingurite de “arde-iute”
3-4 linguri de ulei de masline
1-2 lingurite de boia dulce
1 lingura de frunze proaspete de menta, taiate chiffonade
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron caisele, afinele si stafidele. Se toarna brandy peste ele si se completeaza cu apa, astfel ca sa fie acoperite cu un strat de 1-2 cm de lichid. Se lasa fructele la inmuiat, peste noapte, daca este posibil.
Se fierb cartofii 7-9 minute, in apa cu sare, pana ce sunt aproape facuti. Se scurg bine de apa, se lasa sa se raceasca putin si se sterg cu prosoape de hartie.
Intre timp, cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptului de rata, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se incinge cuptorul la 170 °C.
Se incinge o tigaita la foc mediu si se prajesc uscat (fara ulei) boabele de piper si semintele de anason si de fenicul, timp de 30-40 de secunde, sau pana ce incep sa miroasa puternic. Se pun deoparte 2 minute, ca sa se raceasca putin. Se piseaza mirodeniile impreuna cu putina sare pana se obtine un amestec omogen si fin.
Se freaca bine pieptul de rata cu mixtura de mirodenii. Se pune o tigaie pe flacara iute. Se asaza pieptul in tigaia rece, asezat pe partea cu piele. Se prajeste circa 5 minute, apoi se intoarce si se continua 1 minut. Se scurge grasimea lasata de piept, se pune deoparte si se foloseste la gatit.
Se transfera tigaia in cuptor si se coace pieptul 7 minute. Se transfera pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii, care sa capteze sucul scurs din carne. Se lasa la odihna 10 minute.
Cat timp pieptul de rata este in cuptor, se incinge intr-o cratita sau tigaie adanca uleiul de masline (sau se poate folosi chiar grasimea scursa de la pieptul de rata). Cand uleiul este incins, se adauga cartofii. Se sareaza, se pipereaza si se presara cu boia. Se gatesc 3-4 minute la foc iute, sau pana ce sunt facuti si rumeniti frumos, amestecand cu grija de cateva ori. Se scot intr-un castron, pe prosoape de hartie, ca sa se scurga complet de ulei.
Intre timp se indeparteaza grasimea din tigaie (se pastreaza doar partea de sos ce contine preponderent sucul carnii). Se incinge sosul, se sareaza, se pipereaza si se adauga mixtura de fructe uscate si brandy si sosul “arde-iute”. Se gateste cateva minute, la foc mic-mediu, pana ce lichidul se reduce la circa o treime, iar fructele sunt suculente, fragede si fierbinti. Se adauga sucul lasat de carne, se gateste inca 1 minut, se adauga menta tocata, se amesteca scurt si se ia sosul de pe foc.
Se feliaza pieptul diagonal. Piela trebuie sa fie rumenita si crocanta, iar carnea rozalie si frageda. Se servesc feliile de piept alaturi de cartofi noi si de sosul de fructe uscate, ornate cu frunze proaspete de menta.
Nota:
Aici puteti viziona o varianta video a acestei retete, filmata cu cateva luni in urma impreuna cu Marius Tudosiei, patronul de la “Bacania Veche”.
Pentru mine rata a fost o surpriza pana acum un an nu mai mancasem din copilarie . Imi place mult reteta chiar este echilibrata . In plus mi-ai dat de gandit cum sa folosesc semintele de fenicul . Eu am in fiecare an de nu stiu ce sa fac cu ele . Daca imi poti recomanda si la alte preparate , te rog sa o faci >:D<
@mihaelar63: Eu il tot folosesc, poti da cautare pe blog dupa “fenicul”. Insa poti experimenta si singura.
Asta este o reteta pe care daca nu o incerc, cu siguranta o sa-mi para rau. Combinatia de carne cu fructe imi place foarte mult. Mi-a duc aminte si acum de puiul cu ananas…Cred ca rata cu fructe si cartofi noi o sa fie chiar mai buna. Unde pot gasi seminte de fenicul si anason? Prin supermarketuri nu-mi amintesc sa fi vazut asa ceva. Exista mixuri gata preparate care pot fi folosite?
@Cami: Nu stiu daca si unde se gasesc fenicul si anason la tine. Ar trebui sa vii in Bucuresti odata, ne intalnim si iti arat 2-3 locuri de unde poti cumpara cate ceva, ca sa fii aprovizionat 3-4 luni.
Gasesti pe internet, exista cateva site-uri de mirodenii.
Ca mixuri gata preparate, dar tot pe internet, cel care s-ar potrivi in aceasta combinatie ar si “5 arome chinezesti”.
Foarte bine arata! Aveam impresia ca pieptul de rata trebuie gatit mai mult timp…
@Roxana: Nu, pulpele se gatesc mult timp. pieptul trebuie sa fie facut mediu.
Arata incredibil de apetisant. Sotul meu ar savura in 2 minute tot ce e pe farfurie, dupa cat ii plac astfel de combinatii…Cu fructe uscate, recunosc, nu am facut niciodata, si nici cu piept de rata ci doar de pui, dar merita incercata reteta, sunt sigura. Punctul negru cred ca e faptul ca ingrasa….:))
@alinutzika: Poti da pielea deoparte. Daca scapi de ea, carnea nu este atat de grasa. Si apoi, doar nu amananci zilnic asa ceva. 🙂
Arata foarte bine dar eu am mancat rata de curte o data si in rest am mancat rate si gaste salbatice, si foarte multe. Erau foarte bune, mama stia cum sa le pregateasca.Cu prima ocazia cand am sa merg la restaurant am sa cer acest meniu. Eu nu prea am mancat mancare combinata cu fructe si sunt tare curioasa daca o sa-mi placa. Frumos este sa fii bucatar si sa-i vezi pe cei din jur cum iti savureaza mancarea cu multa placere.
@rodica: In principiu, vanatul si carnera rosie se marita bine cu sosurile de fructe. Este deja o combinatie clasica in toate bucatariile europene; ma refer la bucataria rafinata, caci la noi in 50 de ani de comunism arta culinara a fost pervertita, demonetizata, dispretuita si, in buna masura, uitata. Bunicii sau strabunicii nostri mancau lucruri care astazi ne-ar uimi prin rafinament, exotism si diversitate. Trebuie sa recuperam cea ce am pierdut.
Nu am gatit niciodata piept de rata, dar de fiecare data cand mergem la restaurant chinezesc comand piept de rata cu sos dulce-acrisor 🙂
Felicitari pentru reteta si mie personal imi place si prezentarea!
Numai bine!
@Angela: Este usor de gatit si sper sa incercati cat de curand.
Tare buna mancare imi plac si rata si cartofii noi tare mult!
@Timea: Inseamna ca v-am nimerit. Mai ramane sa va impacati si cu sosul de fructe uscate. 🙂
Avand in vedere ca reteta contine si menta cred ca are un gust senzational “de fresh” si nu numai. Felicitari! Abia astept sa incerc si eu reteta.
@Georgiana: Spor la lucru! Si sper sa revii cu “recenzii” bune. 🙂
buna interensata reteta si deosebita te am urmarit si la digi 24 arata fff bine platou ti se face foame succes in continuare si la mai multe proiecte
@Eli: Multumesc pentru urari! Aeemenea! 🙂
Intotdeauna mi-am dorit sa stiu cum se gateste rata. Abia astept sa incerc.
@Gabriela: Pieptul asa se gateste corect… si cel mai adesea. Cu pulpele insa este alta treaba. Pasarea intreaga se gateste si ea diferit. Cum imi place mult rata, o sa incerc sa acopar toate variantele cat de curand voi putea.
buna treaba ! hahaha
ma bucura tusele personale (mirodeniile/amestecul de fructe/arde-iute)
nu cred ca mai e nevoie de uleiul de masline, daca tot e grasimea de la rata ar fi pacat sa nu fie folosita.
judecand dupa fotografie (e posibil sa nu vad eu bine sau sa fie imaginea distorsionata) am doua comentarii despre prezentare : parca ai taiat prea subtiri feliile si parca sunt prea multe fructe pentru cata carne este.
@cristi-j: Eu am folosit grasimea de la rata la alt preparat, dar cum ai vazut, am prevazut in reteta si varianta folosirii ei la prepararea sosului.
Poza nu este distorsionata. Intr-adevar, unul dintre cartofi si cam o treime din sos puteau lipsi, dar surplusul tine de compromisul facut pentru fotografie. Am vrut ca toate ingredientele sa se vada cat mai bine.
Arata grozav de bine! Sosul trebuie sa fie picant si dulce, usor alcoolizat si racoritor de la menta. Imi place reteta.
@memphis: Ai intuit bine. 🙂
mama-mama cum arata! Abia am mincat dar deja mi-ai facut pofta! Sper ca daca nu am afine ci doar caise uscate si stafide nu este vreo problema.
@simina: Nu este. Poti folosi cam orice fructe uscate.