Insotirea dintre rata si fructe este una clasica si de mare efect. Varianta de reteta propusa de mine foloseste fructe uscate: caise, afine si stafide. Reteta este echilibrata, completa nutritional, decorativa si, mai ales delicioasa. Poate fi servita fara problema la o masa festiva.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus rehidratare
Timp de gatit: 15 minute plus odihna

Ingrediente:
1 piept de rata, circa 400 g
300 g cartofi noi, cu coaja, bine spalati
sare
piper
1/2 lingurita de seminte de anason
1 1/2 lingurita de seminte de fenicul
100 ml brandy
50 g afine uscate
100 g caise uscate, taiate bucatele
50 g stafide jumbo
2 lingurite de “arde-iute”
3-4 linguri de ulei de masline
1-2 lingurite de boia dulce
1 lingura de frunze proaspete de menta, taiate chiffonade
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron caisele, afinele si stafidele. Se toarna brandy peste ele si se completeaza cu apa, astfel ca sa fie acoperite cu un strat de 1-2 cm de lichid. Se lasa fructele la inmuiat, peste noapte, daca este posibil.

Se fierb cartofii 7-9 minute, in apa cu sare, pana ce sunt aproape facuti. Se scurg bine de apa, se lasa sa se raceasca putin si se sterg cu prosoape de hartie.

Intre timp, cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptului de rata, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se incinge cuptorul la 170 °C.

Se incinge o tigaita la foc mediu si se prajesc uscat (fara ulei) boabele de piper si semintele de anason si de fenicul, timp de 30-40 de secunde, sau pana ce incep sa miroasa puternic. Se pun deoparte 2 minute, ca sa se raceasca putin. Se piseaza mirodeniile impreuna cu putina sare pana se obtine un amestec omogen si fin.

Se freaca bine pieptul de rata cu mixtura de mirodenii. Se pune o tigaie pe flacara iute. Se asaza pieptul in tigaia rece, asezat pe partea cu piele. Se prajeste circa 5 minute, apoi se intoarce si se continua 1 minut. Se scurge grasimea lasata de piept, se pune deoparte si se foloseste la gatit.

Se transfera tigaia in cuptor si se coace pieptul 7 minute. Se transfera pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii, care sa capteze sucul scurs din carne. Se lasa la odihna 10 minute.

Cat timp pieptul de rata este in cuptor, se incinge intr-o cratita sau tigaie adanca uleiul de masline (sau se poate folosi chiar grasimea scursa de la pieptul de rata). Cand uleiul este incins, se adauga cartofii. Se sareaza, se pipereaza si se presara cu boia. Se gatesc 3-4 minute la foc iute, sau pana ce sunt facuti si rumeniti frumos, amestecand cu grija de cateva ori. Se scot intr-un castron, pe prosoape de hartie, ca sa se scurga complet de ulei.

Intre timp se indeparteaza grasimea din tigaie (se pastreaza doar partea de sos ce contine preponderent sucul carnii). Se incinge sosul, se sareaza, se pipereaza si se adauga mixtura de fructe uscate si brandy si sosul “arde-iute”. Se gateste cateva minute, la foc mic-mediu, pana ce lichidul se reduce la circa o treime, iar fructele sunt suculente, fragede si fierbinti. Se adauga sucul lasat de carne, se gateste inca 1 minut, se adauga menta tocata, se amesteca scurt si se ia sosul de pe foc.

Se feliaza pieptul diagonal. Piela trebuie sa fie rumenita si crocanta, iar carnea rozalie si frageda. Se servesc feliile de piept alaturi de cartofi noi si de sosul de fructe uscate, ornate cu frunze proaspete de menta.

Nota:
Aici puteti viziona o varianta video a acestei retete, filmata cu cateva luni in urma impreuna cu Marius Tudosiei, patronul de la „Bacania Veche”.