Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine

Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera cateva astfel de variante de sos. Reteta de fata este o adaptare a retetelor traditionale si a fost gatita la GUXT cu ocazia unui eveniment privat.
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine
In cazul de fata sosul a fost aromatizat in stil asiatic, cu ghimbir, fenicul, ardei iute si anason stelat, arome dulci-citrice-camforate-picante, care se potrivesc bine cu pieptul de rata robust, gras si cu gust specific si pregnant.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 75 minute

Ingrediente:
2 piepti de rata
sare
piper negru, proaspat macinat
2 cartofi, bine spalati si stersi
2 cartofi dulci, bine spalati si stersi
200 g unt, sau cat este nevoie
3-4 linguri de lapte (optional)
1 ceapa medie, tocata marunt
200 g visine proaspete, sau congelate, curatate de samburi
4 linguri de vin rosu, demidulce sau dulce
100 ml fond de pui
1 lingura de otet balsamic
1 lingurita de zahar (optional)
2-4 cubulete de unt rece
1 lingura de ghimbir, tocat marunt
1 ardei iute, despicat pe verticala si curatat bine de seminte (optional)
5 stelute de anason
1 lingurita de seminte de fenicul
1 lingura de faina

Insctructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se asaza pe o tava cartofii si se transfera in cuptor. Se coc 45-60 de minute, sau pana ce sunt facuti. Se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, pana ce se pot manui.
Se curata de coaja si se sfarama separat, in vase diferite, cu un zdrobitor de cartofi. Se sareaza si se pipereaza, se adauga cate 100 g cu unt si se amesteca bine. Se regleaza consistenta fie folosind un surplus de unt, fie un pic de lapte.

Intre timp se spala bine pieptii si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se sareaza si se pipereaza pieptii.

Citeste si articolul →   Creveti crocanti cu susan

Se pune o tigaie pe flacara iute. Se adauga pieptii de rata in tigaia rece si se asaza pe partea cu piele. Se prajesc circa 5 minute, apoi se intorc si se continua 1 minut. Pielea trebuie sa fie bine rumenita si deja crocanta.

Se transfera tigaia in cuptor si se coc pieptii 7-8 minute (timpul ar putea varia functie de modul in care “lucreaza” cuptorul dvs. si de grosimea pieptilor). Se transfera pieptii pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii care sa capteze sucul scurs. Se lasa la odihna 10 minute.
Se taie apoi usor in unghi, feliute groase de circa 1-1,5 cm.

Cat timp se coc cartofii si se gatesc pieptii de rata, se prepara sosul. Se incinge o tigaie la foc mediu, se adauga 2 linguri din grasimea lasata de rata in tigaie.. Cand grasimea incepe sa se incinga, se face flacara mica si se adauga ceapa, ardeiul iute (doar daca va place ca sosul sa fie usor picant), anasonul, feniculul si ghimbirul. Se sareaza si se gateste la foc mic 4 minute, sau pana ce ceapa se fragezeste si se face translucida.

Se adauga vin, otet balsamic, fond si visine. Se amesteca bine si se mijoteaza (fierbe molcom) mixtura timp de 20 de minute, sau pana ce lichidul se reduce la un sfert. Se strecoara mixtura si se arunca solidele.

Se readuce lichidul pe flacara mica, intr-o craticioara. Se da in clocot molcom si se mijoteaza alte cateva minute, sau pana ce se reduce la o cantitate de 3-4 linguri si capata o consistenta siropoasa. Se finiseaza sosul incorporand cubuletele de unt rece (scoase proaspat din frigider), tavalite bine in prealabil prin faina.
Se gateste sosul alte 2 minute, pana ce este siropos si catifelat. Se gusta si se potriveste de sare, piper si zahar (daca este necesar).

Citeste si articolul →   Macrou cu sos de rosii si cartofi natur

Se servesc feliutele de piept alaturi de cele doua piureuri, stropite cu sosul de visine si ornate cum credeti dvs. Un bun tovaras al acestui preparat este un vin rosu mai complex, un Merlot mai vechiut sa zicem, servit la o temperatura de 16-18 °C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.