Pieptul de rata fraged si suculent se potriveste bine cu gustul dulce, iute si fructat adus de “dulce-de-iute“. Servit alaturi de un piure aromat si de o salata crocanta, va forma o masa completa si echilibrata.
Piept de rata cu piure si "dulce-de-iute"

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de rata, circa 600 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de brandy
1 lingura de “dulce-de-iute” rosu sau verde, dupa preferinta
200 ml smantana pentru gatit – 32% grasime
3 morcovi medii, curatati si taiati bucati
4 cartofi medii, curatati si taiati bucati
150 ml lapte fierbinte, sau cat este nevoie
2 linguri de unt
2 linguri de cimbru proaspat

Instructiuni:
Se fierb molcom cartofii si morcovii, in apa cu sare, timp de 20 de minute, sau pana ce sunt fragezi. Se scurg.
Se incinge cuptorul la 170 °C.

Se sfarama cartofii si morcovii, cat sunt aproape fierbinti, se sareaza si se pipereaza, se adauga cimbru si unt si se amesteca. Se adauga apoi, treptat, laptele fierbinte si se amesteca pana ce piureul atinge consistenta dorita. Se pastreaza la cald, deasupra unei oale cu apa care mijoteaza la foc mic de tot.

Intre timp se curata pieptii de rata de pielea in exces. Se cresteaza oblic pielea cu un cutit ascutit (atentie, taieturile nu trebuie sa ajunga la carne), ca sa se obtina un model de romburi. Se sareaza si se pipereaza pieptii.

Se pune o tigaie (preferabil una cu maner de inox, ca sa poata fi folosita si in cuptor) pe foc mediu-mare. Se asaza pieptii pe partea cu piele, in tigaia rece. Se prajesc 6-7 minute, sau pana ce pielea este crocanta si rumenita. Se scurge din tigaie grasimea topita care se strange in exces. Se intorc pieptii pe partea cealalta si se introduc in cuptor, unde se gatesc circa 5-7 minute.

Se scot apoi pieptii si se lasa 5 minute la odihna, pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii care sa capteze sucurile scurse, acoperiti lejer cu folie de aluminiu.

Se pune tigaia pe foc mic si se adauga brandy. Se racaie bine, cu o spatula, reziduurile caramelizate lasate de carne. Cand lichidul da in clocot molcom, se amesteca 20 de secunde, sau pana ce se reduce putin. Se adauga “dulce-de-iute” si se amesteca rapid. Se adauga smantana si sucurile lasate de carne in farfurie si se gatesc la foc mic circa 1-2 minute, pana ce mixtura se reduce putin si are o consistenta siropoasa.

Se taie felii pieptii, transversal si oblic. Feliile trebuie sa fie roz in centru, suculente si fragede. Se servesc pieptii de rata cu piure, stropiti din belsug cu sosul din tigaie, alaturi de o salata crocanta verde, sau una cu rosii si castraveti.