Rata cu portocale este una dintre retetele clasice ale bucatariei franceze. Traditional, se gateste o rata intreaga, dar varianta ce foloseste doar piepti de rata este si ea foarte populara.


Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute plus odihna

Ingrediente:
4 piepti de rata, circa 1 kg in total
4 linguri de zahar brun
2 linguri de apa
2 linguri de otet alb
1 ceapa, tocata marunt
1 1/2 cana cu fond de pui
2 linguri de lichior de portocale (sau coniac)
4 portocale
4 linguri de unt
1/2 ardei iute rosu, pisat
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de valeriana, spanac, sau salata, pentru servit

Instructiuni:
Se rade fin coaja unei portocale. Din coaja alteia se preleveaza firisoare subtiri de coaja, pentru ornat. Se curata toate portocalele de coaja, inclusiv de stratul de membrana alba, folosind un cutit ascutit. Operatiunea se desfasoara deasupra unui vas care sa capteze sucurile. Se taie apoi portocalele printre membrane si se separa feliile. Se inlatura samburii. Se storc bine membranele ramase si se colecteaza tot sucul. Feliile de portocala se taie bucatele, sau se lasa intregi, dupa preferinta.

Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor de rata, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se sareaza si se pipereaza pieptii.

Intre timp se caleste ceapa cateva minute la foc mic-mediu, intr-o tigaie, in 1 lingura de unt, pana ce se inmoaie si incepe sa se faca aurie. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca.

Se amesteca apa cu zaharul brun, intr-o cratita, la foc mediu. Se fierbe mixtura cateva minute, pana ce siropul caramelizeaza si capata o culoare aurie-bruna. Se incinge cuptorul la 170 °C.

Se adauga in cratita otetul, ceapa calita si sucul de portocala si se fierb incet 5-10 minute, amestecand ocazional pana ce sosul se reduce la jumatate. Se adauga fondul si se continua alte 10-15 minute, pana ce sosul se reduce la 3/4 cana. Se adauga lichiorul si ardeiul iute si se continua alte 3-4 minute.

Intre timp se pune o tigaie pe flacara iute. Se adauga pieptii de rata in tigaia rece si se asaza pe partea cu piele. Se prajesc circa 5 minute, apoi se intorc si se continua 1 minut. Se transfera tigaia in cuptor si se coc pieptii 7 minute. Se transfera pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii, care sa capteze sucul scurs din carne. Se lasa la odihna 10 minute.

Cat se odihneste carnea, se da sosul in clocot. Se adauga restul de unt si coaja rasa de portocala si se amesteca pana se topeste untul. Se adauga feliile de portocala si sucul scurs de la piepti si se amesteca 1 minut, sau pana ce sosul se ingroasa putin. Se pune sosul deoparte, la cald.
Se feliaza pieptii pe diagonala si se aranjeaza feliile pe farfurii individuale. Se servesc cu sos de portocale, alaturi de frunze proaspete de salata.