Piept de rata cu sos de portocale

Rata cu portocale este una dintre retetele clasice ale bucatariei franceze. Traditional, se gateste o rata intreaga, dar varianta ce foloseste doar piepti de rata este si ea foarte populara.
Piept de rata cu sos de portocale - Piept de rata cu sos de portocale 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute plus odihna

Ingrediente:
4 piepti de rata, circa 1 kg in total
4 linguri de zahar brun
2 linguri de apa
2 linguri de otet alb
1 ceapa, tocata marunt
1 1/2 cana cu fond de pui
2 linguri de lichior de portocale (sau coniac)
4 portocale
4 linguri de unt
1/2 ardei iute rosu, pisat
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de valeriana, spanac, sau salata, pentru servit

Instructiuni:
Se rade fin coaja unei portocale. Din coaja alteia se preleveaza firisoare subtiri de coaja, pentru ornat. Se curata toate portocalele de coaja, inclusiv de stratul de membrana alba, folosind un cutit ascutit. Operatiunea se desfasoara deasupra unui vas care sa capteze sucurile. Se taie apoi portocalele printre membrane si se separa feliile. Se inlatura samburii. Se storc bine membranele ramase si se colecteaza tot sucul. Feliile de portocala se taie bucatele, sau se lasa intregi, dupa preferinta.

Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor de rata, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se sareaza si se pipereaza pieptii.

Intre timp se caleste ceapa cateva minute la foc mic-mediu, intr-o tigaie, in 1 lingura de unt, pana ce se inmoaie si incepe sa se faca aurie. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca.

Citeste si articolul →   Dorada cu sos de lamaie

Se amesteca apa cu zaharul brun, intr-o cratita, la foc mediu. Se fierbe mixtura cateva minute, pana ce siropul caramelizeaza si capata o culoare aurie-bruna. Se incinge cuptorul la 170 °C.

Se adauga in cratita otetul, ceapa calita si sucul de portocala si se fierb incet 5-10 minute, amestecand ocazional pana ce sosul se reduce la jumatate. Se adauga fondul si se continua alte 10-15 minute, pana ce sosul se reduce la 3/4 cana. Se adauga lichiorul si ardeiul iute si se continua alte 3-4 minute.

Intre timp se pune o tigaie pe flacara iute. Se adauga pieptii de rata in tigaia rece si se asaza pe partea cu piele. Se prajesc circa 5 minute, apoi se intorc si se continua 1 minut. Se transfera tigaia in cuptor si se coc pieptii 7 minute. Se transfera pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii, care sa capteze sucul scurs din carne. Se lasa la odihna 10 minute.

Cat se odihneste carnea, se da sosul in clocot. Se adauga restul de unt si coaja rasa de portocala si se amesteca pana se topeste untul. Se adauga feliile de portocala si sucul scurs de la piepti si se amesteca 1 minut, sau pana ce sosul se ingroasa putin. Se pune sosul deoparte, la cald.
Se feliaza pieptii pe diagonala si se aranjeaza feliile pe farfurii individuale. Se servesc cu sos de portocale, alaturi de frunze proaspete de salata.

13 comentarii pe “Piept de rata cu sos de portocale

  1. Raluca spune:

    Asa ma gandeam si eu, sa-i pun o folie prima ora, apoi sa o las ultimele 40 de minute sa se rumeneasca. Iti scriu cum a iesit, desi toate retele tale ies bine :-). Multumesc mult!

  2. Radu Popovici spune:

    @Raluca: O gatesti la cuptor, pe la 190 °C (un piculet mai sus decat gradatia MEDIU), timp de 45 de minute pentru fiecare kg de rata. Dupa aceea o scoti la odihna 20 de minute inainte de a o taia.
    Trebuie ca pielea sa fie uscata, ca sa se rumeneasca frumos. Pune in cavitate niste catei de usturoi zdrobiti, ierburi aromate, feliute de lamaie. Pune in tava, langa ea, bucatele de cartofi (morcovi, napi, conopida, broccoli etc.) stropiti cu ulei si asezonati, presarati cu ierburi si usturoi.
    Asigura-te ca se gateste uniform (daca ai convectie la cuptor, porneste-o; daca ai un cuptor care incinge inegal, roteste tava de cateva ori cat coci rata; daca rata pare ca se rumeneste prea tare inainte de a fi gatita, protejeaz-o cu folie de aluminiu; verifica daca legumele se gatesc inaintea ratei si scoate-le din tava, ca sa nu se arda).

  3. Raluca spune:

    Radu, am luat ieri o rata tanara, de 2.4 kg de la LIDL si as incerca reteta asta a ta. Cum imi sugerezi sa fac daca vreau sa o fac pe toata si nu doar pieptul? Cat sa o las in cuptor? N-am gasit aici la tine nici o reteta cu rata intreaga.
    Multumesc mult!

  4. Ada spune:

    Gasesc absolut divina combinatia rata, portocale, unt, cognac, parca e un fel de chintesenta a bucatariei franceze, am gatit-o si eu cu ani in urma dar eram mai putin priceputa iar cu rata e lucrare destul de grea 🙂 si nu prea m-a multumit, reteta o luasem dintr-o carte mai veche publicata la noi dar nu avea legatura mare cu varianta de la mama ei, am de gand sa o fac din nou, ma bucur ca ai readus-o in prim plan.

  5. vavaly spune:

    La multi ani si la noi incantari culinare pentru noul an. Urmaresc blogul de ceva vreme si e o sursa continua de inspiratie pentru mine si indirect si pentru familia mea. Azi m-am muncit si eu cu un piept de rata de la tara (adica ceva mai tare) si am hotarat sa il fac la cuptor. Astfel ca am luat cateva idei din alte retete si am facut un sos cu miere, suc de portocale, sos de soia si un pic de vin, ghimbir si putin usturoi. Le am turnat peste pieptul urias crestat si am lasat la cuptor timp destul de lung intr-un vas termorezistent. A iesit delicioas doar ca un pic cam uscat . Data viitoare am sa incerc si reteta propusa de tine ( desi evit sa prajesc ). Mult succes si pe anul ce vine!

    • Radu Popovici spune:

      @vavaly: Multumesc pentru urari. Pacat de pieptul de rata. Poate temperatura din cuptor a fost prea mare? 95°C ar fi fost perfect. La multi ani si spor la gatit! 🙂

  6. Sylvia spune:

    Radu vad ca ai intrat adanc in bucataria franceza de Srabatori 🙂 nu pot decat sa ma delectez cu retetele propuse de tine. Tot in sfera bucatarie franceze o sa fie si eu de Rev si pentru ziua de An Nou cand am in meniu prepelite umplute. Reteta asta e absolut superba , imi place mult ca i-ai dat o tusa picanta cu ardeiul iute. Nu stiu frunzele de valeriana cum sunt, e oare salade fiseé de aici ca in poza asa pare .

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Eu am folosit un amestec de salate, care se gaseste la plic, gata curatat, dar am recomandat si alte “frunze”, ca spanac si valeriana. Despre valeriana gasesti o gramada de material informativ pe internet,chiar si in limba romana.

  7. ophelia1983 spune:

    Felicitari pentru inca o reteta deosebita! Ma intrebam daca exista veo diferenta cumva intre pieptul de rata din comert si cel din gospodaria proprie? ( mama are la tara o gramada de rate, gaste, gaini…si ma gandeam ca poate scarifica ceva…dar din cate stiu eu pasarile de curte au carnea ceva mai tare )… Exista cateva “ponturi ” pe care mi le-ati putea impartasi? multumesc! Si va doresc de pe acum un An Nou cat mai bun!

    • Radu Popovici spune:

      @ophelia: Rata de curte alearga si are muschii mai dezvoltati si mai tari. Ma refer in special la cei de la pulpe, dar si pieptul. In reteta de fata, pieptul ar fi trebuit marinat si gatit ceva mai mult, la o temperatura mai mica.

  8. Mirela Stanescu spune:

    Ca de obicei, o incantare si aceasta reteta. Chiar daca nu m-am manifestat in scris, am urmarit tot timpul cu aceeasi atentie tot ce ai scris. Felicitari pentru tot efortul si pentru rezultate !
    Iti doresc sa te bucuri de familie, de prietenii adevarati !
    La Multi Ani ! Sanatate ( a trupului, a mintii si a sufletului ) si cat mai multe bucurii ( o mancare buna, o carte buna, o muzica buna, un spectacol, un prieten, un sport, etc ) ca sa rezistam in continuare ( doar o facem de zeci de ani ) tuturor guvernantilor incapabili !
    Tuturor cititorilor gandul meu cel bun si
    La Multi Ani !

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Multumesc mult pentru urari! Mi-a placut si chestia cu guvernantii incapabili, desi nu trebuie sa dam vina doar pe ei. Ei sunt doar o parte (importanta) a problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.