Piept de rata cu sos de visine

Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata.
Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, pieptul de rata devine o delicatesa.
Piept de rata cu sos de visine
Acest preparat culinar poate fi gasit in meniul de la Bistro GUXT. Nu uitati, Bistro GUXT se va deschide luni, 25 mai 2015, la orele 17:00.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
2 piepti de rata, circa 500 g
sare
piper negru, proaspat macinat
100 g visine proaspete, sau congelate, curatate de samburi
1 lingurita de oregano uscat
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de zahar
2 linguri de vin rosu, demidulce sau dulce
2 cubulete de unt rece

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se spala bine pieptii si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Cu un cutit foarte ascutit se practica taieturi pe pielea pieptilor, ca sa se obtina un model in romburi. Atentie, taieturile nu trebuie sa fie atat de adanci incat sa strapunga total pielea si sa ajunga la carne. Se sareaza si se pipereaza pieptii.

Se pune o tigaie pe flacara iute. Se adauga pieptii de rata in tigaia rece si se asaza pe partea cu piele. Se prajesc circa 5 minute, apoi se intorc si se continua 1 minut. Pielea trebuie sa fie bine rumenita si deja crocanta.

Se transfera tigaia in cuptor si se coc pieptii circa 10 minute (timpul ar putea varia functie de modul in care “lucreaza” cuptorul dvs. si de grosimea pieptilor). Se transfera pieptii pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii care sa capteze sucul scurs. Se lasa la odihna 10 minute.
Se taie apoi usor in unghi, feliute groase de circa 1-1,5 cm.

Citeste si articolul →   Pui Marengo

Cat timp gatesc pieptii de rata, se prepara sosul. Se paseaza printr-o sita metalica, foarte fina, visinele. Se indeparteaza cojile si se pastreaza sucul cu pulpa.

Se incinge o tigaie la foc mediu si se adauga 1 lingura din grasimea lasata de pieptii de rata in tigaie. Cand grasimea se incinge, se adauga in tigaie usturoiul si se amesteca rapid, maxim 1 minut, sau pana ce incepe sa se faca auriu.
Se adauga suc de visine, vin rosu, zahar, oregano si usturoi si se amesteca la foc mic 3-4 minute, sau pana ce sosul incepe sa se ingroase.

Se incorporeaza in sos cubuletele de unt, cu miscari circulare. Untul da sosului corpolenta si gust; in plus, face ca sosul sa fie matasos si lucios, placut ochiului.
Se gusta sosul si se potriveste de sare si piper.
Se servesc feliutele de piept stropite cu sosul de visine, alaturi de cartofi la cuptor sau piure de cartofi, si ornate cum credeti dvs.

Se alatura preparatului o bere bruna, de tip dubbel, doppelbock sau chiar IPA, care sa completeze bine aromele caramelizate ale carnii si cele dulci-acrisoare ale sosului; foarte bun tovaras pentru acest piept de rata poate fi si un vin rosu nu foarte taninos, o Feteasca Neagra de exemplu, sau de ce nu?, o Babeasca la fel de neagra, ori un spumant rosé nu foarte sec, a carui carbonatare echilibreaza bine grasimea carnii si aciditatea sosului.

Nota:
Dupa cum stiti, cea mai buna experienta culinara este cea care imbina mancarea gustoasa cu bautura de calitate. Puteti face acest lucru la Bistro GUXT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.