Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Pilaful este un preparat de origine persana, dar care a fost preluat in multe alte tari. Turcii au fost cei care l-au preluat si l-au adus in Balcani. Termenul pilaf provine chiar din limba turca (pilav), preluat fiind de turci din persana (pilaw), o derivatie a termenului originar din sanscrita (pulaka). Exista multe tipuri de pilaf si modalitati de a-l prepara, aproape fiecare tara in care a fost preluat putandu-se lauda cu propriile variante.
Bucatarie: siriana
Cantitate: 3 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 40 minute plus odihna
Ingrediente:
6 ciocanele de pui
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1/4 lingurita de seminte de chimion, macinate
5 lingurite de ulei de orez
1 ceapa mare, tocata
4 catei de usturoi, tocati
1 cana cu orez “Riso Scotti” Basmati Harj
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de curcuma
1 lingurita de boabe de coriandru
1 rulou de scortisoara
3 linguri de stafide mari
2 foi de dafin
650 ml fond de pui sau legume
1 legatura de coriandru, tocata
2 linguri de migdale, sau fulgi de migdale, decojite
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel putina sare cu piper, boia dulce, boia iute si chimen. Se adauga 2 lingurite de ulei si se amesteca bine. Se ung pulpele cu aceasta mixtura si se lasa la marinat circa 30 de minute. Se incinge cuptorul la 180 °C.
Se incinge o cratita mare la foc mediu. Se adauga restul de ulei si se incinge. Se prajesc ciocanelele de pui pana se rumenesc uniform. Se transfera pe o farfurie.
Se adauga ceapa. Se sareaza si se caleste la foc mic pana ce se face translucida si aurie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut. Se adauga orezul si se soteaza la foc mediu 2 minute, sau pana ce incepe sa devina translucid catre marginile boabelor.
Se adauga mirodeniile (seminte de chimion si coriandru, curcuma si scortisoara) si se continua sotarea 1-2 minute, pana ce incep sa miroasa puternic.
Se adauga stafidele si foile de dafin si se sareaza. Se amesteca bine. Se adauga fondul si se amesteca. Se readuc ciocanelele in vas si se “ingroapa” in orez si lichid, Se aduce mixtura la clocot molcom si se acopera vasul. Se stinge ochiul aragazului si se transfera vasul in cuptor; se gateste circa 20 de minute. Se scoate vasul din cuptor si se lasa sa se odihneasca 10 minute, acoperit.
Intre timp se prajesc uscat migdalele, intr-o craticioara, la foc mic, pana se rumenesc putin. Se afaneaza orezul cu o furculita, se adauga coriandrul si se amesteca. Se serveste pilaful ornat cu frunze de coriandru si presarat cu migdale prajite.
excelenta reteta , tare imi place. La restaurantul unde fac eu practica se gateste carnea la temperatura mica in cuptor cu abur, e o nebunie atat carnea de pui cat si carnea de vita gatita la 60-70 de grade à coeur in aburi. Radu nu te tenteaza sa experimentezi metoda?
@Sylvia: Am gatit asemanator, dar cred ca temperatura era ceva mai mare, pe la 80-90 °C.
De cand am vazut la tine orez basmati in retete a devenit preferatul meu. Imi plac la el si gustul si aroma. Cred ca este minunat combinat cu stafide si mirodenii. Abia astept sa incerc si eu reteta. Carnea ti-a iesit atat de frageda ca se rupe cand o scoti cu clestele.
@karaoke: Asa este. Gatita corect orice carne poate deveni astfel. 🙂 Ai dreptate cand vorbesti de arome. Pilaful si biryani-ul imi plac pentru arome, risotto-ul pentru textura, paella pentru culoare, si toate aceste preparate cu orez sunt delicioase. 🙂
Aoleu, mi-ai facut o pofta! Si inca asa de dimieata, iar eu tin post. 🙁 Ce zici, merge un pilaf de revelion? 🙂
@toni: Mie imi place pilaful atat de mult, incat as zice ca merge oricand. 🙂