Pilaf cu rosii

Aceasta reteta are si varianta video.

Pilaful este o mancare traditionala in multe tari a caror bucatarie a fost influentata de cea persana. A fost adus la noi de turci si a devenit, in timp, preparatul cu orez cel mai important al bucatariei nostre.
Varianta propusa de mine foloseste conserve de rosii produse de Cirio.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
1 cutie cu rosii Cirio Polpa
1 cana cu orez cu bob lung
1 1/2 cana cu apa
2 lingurite de seminte de chimen
2 lingurite de seminte de coriandru
2-3 linguri de ulei de masline
1 morcov, taiat cubulete
100 g ciuperci, feliate
100 g mazare congelata
1 ceapa mare, tocata
2 catei de usturoi, tocati
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de pasta de ardei iute (optional)
patrunjel proaspat, tocat marunt

Instructiuni:
Prajeste uscat, fara ulei, semintele de chimen si coriandru intr-o tigaita, la foc mic-mediu. Dupa 30-50 de secunde, cand semintele incep sa sara si sa miroasa puternic, ia de pe foc si lasa sa se raceasca putin. Piseaza-le apoi grosier, intr-o piua.

Incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca, la foc mic-mediu. Adauga ceapa, macinatura de mirodenii, sare si piper. Amesteca bine si gateste 3-4 minute, pana cand ceapa incepe sa se faca translucida. Adauga usturoiul si pasta de ardei iute si gateste inca 1 minut.

Adauga orezul si amesteca bine, ca boabele sa se acopere uniform cu uleiul aromat. Mareste flacara, adauga ciupercile si morcovul si soteaza 2-3 minute.

Adauga apa si rosiile, cu suc cu tot si adu mixtura la un clocot molcom. Acopera, micsoreaza flacara si fierbe incet 10-12 minute, pana ce orezul absoarbe apa. Stinge flacara si lasa orezul 10-15 minute, la odihna.

Citeste si articolul →   Pyaz ke pakore

Intre timp fierbe mazarea timp de 5-10 minute, pana ce este frageda. Adauga mazarea si patrunjelul la pilaf si amesteca. Gusta si asezoneaza cu sare si piper, daca este nevoie. Serveste pilaful fierbinte.


  1. mircea spune:

    Imi place filmarea, este mai buna decat altele facute la tine in studiou. Mi-a placut si reteta, simpla, iar condimentarea cu chimen-coriandru ii da un gust deosebit. 🙂

  2. Corina spune:

    Foarte buna reteta, si utila pentru o masa vegetariana.
    Da, e minunat sa ai legume din gradina.Insa nu mereu ce ai in curte e asa cum trebuie, mai apar si surprize!

  3. Ada spune:

    Si eu sunt fan Cirio, e f. convenabil sa gatesc cu conservele lor, am acces la ele tot timpul anului, au un raport pret-calitate bun, rosiile de prin gradinile prietenilor nu ma indur sa le pun in mancare si e bine ca promovezi produse de calitate, oricum era destul de dificil sa mi te imaginez promovand vreo margarina in care trebuia vrand-nevrand sa sotezi legumele sau carnea 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Da, ma simt linistit din punctul acesta de vedere. Dupa Riso Scotti si Singer, Cirio sunt produsele pe care le-am promovat. Toate aceste companii ofera pietei produse oneste, la un pret corect si la o calitate care acopera acest pret. Am fost abordat si de un producator de margarina, dar am refuzat. Inca nu sunt lamurit ce efect au aceste produse…

  4. Elena Toma spune:

    Foarte interesanta combinatia de condimente la pilaf! Eu le folosesc aceste rosii, dar nu intotdeauna. Am mai gasit si alte sortimente gustoase, dar, in general, folosesc din cele conservate de mine. De obicei le culeg din gradina prietenilor mei si le prepar loco, apoi le depozitez in boxa. Mereu le prefer pe astea, dar cand se termina apelez la cele preparate industrial, alegand cu grija sortimente cunoscute. Mi-a placut mult risotto de azi-dimineata si filmarea retetei, prezentata in emisiune. Mult succes!

  5. simina spune:

    O reteta buna, seosebita, sanatoasa si simpla. Imi place si cum este filmata. Si eu folosesc foarte mult rosiile din cutie, chiar Cirio, caci mi se par mai gustoase decat cele proaspate. De cativa ani rosiile ca si celelalte legume nu mai au niciun gust.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Iti dau dreptate (si) in chestiunea cu rosiile. 🙂 Si eu le prefer pe cele conservate. Cele spuse de mine la inceputul retetei sunt adevarate si verificate de mine. Folosesc rosii proaspete doar cand dau de unele cu adevarat gustoase, chestie care mi se intampla din ce in ce mai rar.

  6. Ana Maria Ciolacu spune:

    Felicitari pentru tot ceea ce faci si ma bucur sa vad ca in sfarsit persoane cu talent reusesc sa transmita macar o mica particica din cunostinta lor si la tv. Sper ca intr-un viitor apropiat sa ai o emisiune doar a ta, unde sa poti povesti si impartasi cu publicul mult mai multe.Eu cred ca ziua asta nu se va lasa foarte mult asteptata. Felicitari inca o data ! O saptamana minunata iti doresc!

  7. toni spune:

    Radu felicitari pentru filmare. Vad ca este parte a unui proiect pentru Cirio si ma bucur ca lucrurile incep sa se miste pentru tine in noua ta postura de freelancer. iti tin pumnii.

  8. memphis spune:

    Imi place si reteta, este pentru toata lumea adica usor de facut, dar este condimentata altfel decat ar face-o orice gospodina. Imi place si filmarea, mai mult decat cele facute pana acum in bucataria ta. Se vede progresul. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Asa este, filmarea a iesit mai bine, si datorita luminilor suplimentare, dar si faptului ca echipa mea a inceput sa aiba putina experienta. 🙂

  9. Emil40 spune:

    Excelenta reteta,in mod sigur am sa o prepar si eu acasa, inca ma chinui sa gasesc o piua din aceea ca a ta din granit sau din ce este?
    Aaaa si sa nu uit ,am reusit sa te vad astazi la reteta zilei,foarte foarte frumos,in sfarsit mai dezinvolt,degajat, un pic de umor, hai ca e bine si esti pe drumul cel bun,sper ca intr-o buna zi sa ai emisiunea ta la un post de tv

    • Radu Popovici spune:

      @Emil40: Ma bucur ca ti-a placut pilaful. Piua este din granit, am luat-o din Selgros. Se mai gasesc si din marmura, mai mici (si mai ieftine), cred ca am vazut in Cora.
      Ma bucur ca ti-a placut si emisiunea de la Kanal D. Ce pot sa spun, am deja emisiunea mea la un post TV si daca aceasta „Cafea de dimineata” rezista pe piata, va rezista si emisiunea mea. Mi-as dori sa fac alt fel de emisiuni, cu mai multa informatie si filmate nu doar in bucataria mea, dar mai am inca destule de invatat, mai ales despre cum trebuie sa ma comport in fata camerelor. Asa este, a avut mai mult umor si am fost lasat sa vorbesc mai mult si sa dau mai multe informatii. Incepusem sa ma obisnuiesc si cu echipa de filmare… Partea nasoala este ca, imediat dupa aceea, echipa s-a schimbat. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.