Aceasta reteta are si varianta video.

Pilaful este o mancare traditionala in multe tari a caror bucatarie a fost influentata de cea persana. A fost adus la noi de turci si a devenit, in timp, preparatul cu orez cel mai important al bucatariei nostre.
Varianta propusa de mine foloseste conserve de rosii produse de Cirio.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
1 cutie cu rosii Cirio Polpa
1 cana cu orez cu bob lung
1 1/2 cana cu apa
2 lingurite de seminte de chimen
2 lingurite de seminte de coriandru
2-3 linguri de ulei de masline
1 morcov, taiat cubulete
100 g ciuperci, feliate
100 g mazare congelata
1 ceapa mare, tocata
2 catei de usturoi, tocati
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de pasta de ardei iute (optional)
patrunjel proaspat, tocat marunt

Instructiuni:
Prajeste uscat, fara ulei, semintele de chimen si coriandru intr-o tigaita, la foc mic-mediu. Dupa 30-50 de secunde, cand semintele incep sa sara si sa miroasa puternic, ia de pe foc si lasa sa se raceasca putin. Piseaza-le apoi grosier, intr-o piua.

Incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca, la foc mic-mediu. Adauga ceapa, macinatura de mirodenii, sare si piper. Amesteca bine si gateste 3-4 minute, pana cand ceapa incepe sa se faca translucida. Adauga usturoiul si pasta de ardei iute si gateste inca 1 minut.

Adauga orezul si amesteca bine, ca boabele sa se acopere uniform cu uleiul aromat. Mareste flacara, adauga ciupercile si morcovul si soteaza 2-3 minute.

Adauga apa si rosiile, cu suc cu tot si adu mixtura la un clocot molcom. Acopera, micsoreaza flacara si fierbe incet 10-12 minute, pana ce orezul absoarbe apa. Stinge flacara si lasa orezul 10-15 minute, la odihna.

Intre timp fierbe mazarea timp de 5-10 minute, pana ce este frageda. Adauga mazarea si patrunjelul la pilaf si amesteca. Gusta si asezoneaza cu sare si piper, daca este nevoie. Serveste pilaful fierbinte.