Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest tip de pilaf se gateste in India, Pakistan si Bangladesh, dar si in tarile Orientului Mijlociu (Iran, Irak, Siria, Turcia, Egipt, Iordania, Liban, Oman, Arabia Saudita, Yemen). Poate fi servit ca atare, ca preparat vegetarian, sau poate insoti preparatele cu carne de miel si pui.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 5 minute + inmuiere
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
1 cana cu orez “Riso Scotti” Basmati Harj
10 firisoare de sofran
3-4 linguri de ghee (sau unt)
1 ceapa mica, tocata marunt
4-5 pastai de cardamom verde, putin zdrobite
1 lingurita de sare
2 foi de dafin
400 ml fond de legume
170 g ciupercute, feliate
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de garam masala
1 lingurita de seminte de chimion
15-20 fire proaspete de cepsoara, taiata bucatele
10 fire proaspete de coriandru, tocate
50 g alune caju
frunze proaspete de coriandru, pentru servit

Instructiuni:
Se spala orezul intr-o sita, sub jet de apa, pana ce apa se scurge curata. Se acopera cu apa si se lasa la inmuiat circa 30 de minute. Se scurge apoi cat mai bine.

Intre timp se incinge la foc mic o tigaite. Se adauga firisoarele de sofran si se prajesc uscat, circa 30-35 de secunde, sau pana ce li se dezvolta aroma. Se iau de pe foc si se pun intr-un castronel, cu 30 ml apa fierbinte. Se lasa sa infuzeze minim 10-15 minute.

Se combina coriandrul tocat cu jumatate din cepsoara si cu cateva linguri de fond si se proceseaza intr-un blender, pana ce se obtine o pasta. Se amesteca pasta cu restul de fond.

Se incinge o tigaie. Se adauga jumatate din ghee si se incinge. Se adauga usturoiul si garam masala si se gatesc 30 de secunde, amestecand continuu pana ce se dezvolta aromele condimentelor. Se adauga ciupercile si se soteaza 5-6 minute, pana ce se fac fragede si incep sa se rumeneasca. Se adauga restul de cepsoara si se continua 1-2 minute. Se pune mixtura deoparte.

Se incinge o tigaie mare, la foc mic. Se adauga restul de ghee si se incinge. Cand incepe sa sfaraie putin, se adauga semintele de chimion si pastaile de cardamom. Se prajesc 1 minut, apoi se adauga ceapa si se gateste 8-10 minute, la foc mic, pana ce se inmoaie si capata o culoare aurie.

Se adauga orezul scurs si se mareste flacara. Se amesteca bine de tot, ca boabele sa se acopere cu mixtura aromata din tigaie. Aroma orezului este potentata de temperatura ridicata, dar trebuie avuta grija sa nu se arda ceapa; se amesteca, deci, rapid.

Se adauga sare, foi de dafin, fondul amestecat cu pasta de verdeturi si mixtura de sofran. Se amesteca si se da in clocot. Se acopera tigaia si se scade flacara la minim. Se gateste orezul 12 minute, fara a se scoate capacul. Nu se amesteca in tot acest timp!
Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea acoperit, inca 10-15 minute. Se indeparteaza capacul si se afaneaza orezul cu o furculita.

Intre timp se prajesc uscat alunele, intr-o tigaita incinsa, la foc mediu. Cand incep sa se rumeneasca, se iau de pe foc.
Se adauga la orez ciupercile gatite si condimentate si frunzele de coriandru tocate. Se amesteca. Se serveste orezul presarat cu alune caju.

Sfaturi:
Cei care tin post, sau vegetarienii, pot inlocui ghee cu ulei de floarea-soarelui.