Pilau de pui cu legume

Aceasta reteta este un exemplu al influentei exercitate de bucataria persana asupra celei indiene. Pilau este o mancare similara cu pilaful nostru, cu care este inrudit. Este doar mai colorat, mai aromat si preparat cu ceva mai multe legume decat variantele turcesti si balcanice de pilaf.
pilauPuiLegume - Pilau de pui cu legume 1 - Retetele lui Radu

Pilaful are o raspandire interesanta. Inventat probabil de persani, a fost preluat de indieni ca pilau, de arabi ca pilaf, de la care l-au luat turcii si l-au adus in Balcani, purtandu-l pana in Europa Centrala, la portile Vienei. Istoria sa merita, fara indoiala, candva, un articol separat. Pana atunci, iata reteta:

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 ceapa, tocata marunt
3-4 linguri de ulei
1 cana cu orez cu bob lung (Basmati, daca este posibil)
1 1/2 cana cu apa rece
1/2 cana cu lapte de cocos cat mai gros
1/4 lingurita de piper alb
1/2 lingurita de sare
ulei, pentru prajit
1 lingura de stafide mari, negre
1 lingurita de amestec de condimente garam masala (sau curry)
1 ardei gras rosu, curatat si taiat cubulete
1 ardei gras galben, curatat si taiat cubulete
1 morcov, curatat si taiat cubulete
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
2 cepe verzi, taiata bucatele pe diagonala
1 ceapa mare, taiata solzisori

Instructiuni:
Se incinge o tigaie mare si adanca, la foc mediu. Se adauga 2 linguri de ulei si, cand acesta este fierbinte, ceapa care se soteaza 3-4 minute, pana ce devine translucida.
Se mareste putin flacara si se adauga orezul, stafidele, morcovul si ardeii grasi. Se amesteca 3-4 minute, pana ce orezul are boabele translucide, iar vegetalele s-au inmuiat.

Citeste si articolul →   Goong pad khing - Creveti cu ghimbir

Se adauga laptele de cocos, garam masala (sau curry) si apa. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca o data, ca stratul de orez sa fie uniform. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara cat lichidul sa bolboroseasca putin, dupa care se acopera tigaia. Se fierbe orezul circa 15 minute, apoi se stinge flacara si se lasa sa stea, acoperit alte 15 minute.

Intre timp, se incinge restul de ulei in alta cratita si se prajeste carnea cateva minute, pana ce este rumenita uniform. Se sareaza si se pipereaza. Se scoate din tigaie si se scurge de excesul de ulei pe prosoape de hartie.

Se pune in aceeasi cratita un strat de ulei inalt de 3-4 cm. Cand este bine incins, se adauga solzisorii de ceapa si se prajesc la foc iute, pana ce se rumenesc. Se amesteca frecvent ca ceapa sa se desfaca bine. Se scoate ceapa din tigaie si se scurge de excesul de ulei pe prosoape de hartie.
Se ridica capacul tigaii cu orez si se adauga ceapa verde si carnea. Se amesteca bine.
Se serveste pilaul imediat, ornat cu ceapa prajita.

Completare:
Pilau mai are o ruda, tot indiana, si anume biryani. Diferenta intre cele doua este ca biryani se desavarseste in cuptor.
Ca amanunt interesant, si in Balcani pilaful se gateste in doua feluri, doar ca poarta acelasi nume: o varianta s eface pe ochiul aragazului, cealalta se desavarseste in cuptor.

12 comentarii pe “Pilau de pui cu legume

  1. Elena Toma spune:

    Corina, la Piata Iancului, pe soseaua Iancului, spre Pantelimon, pe partea stanga, dupa o posta, este un magazin mic, dar foarte bine aspectat la condimente. Si nu numai. De la ei am luat cel mai bun grau burgul, cous-cous si ceva carnita de batal proaspata. Nu-mi aduc aminte daca are vreun nume sau daca scrie doar macelarie, dar e imposibil sa fie ratata. Alaturi parca este un magazin de hrana pentru animale… Este pana in prima trecere de pietoni din dreptul stradutei „Magura Vulturului”. Sper ca am fost de folos.

  2. mihai2206 spune:

    Eu am gasit garam masala pe internet, dar nu imi aduc aminte deloc pe ce site. Daca reusesc sa imi amintesc va spun (acolo am cumparat si seminte de fenicul si seminte de coriandru).
    Mai exista in oferta unui magazin online, dar despre care nu pot spune nimic – nu am comandat nimic de acolo:
    http://mirodenii.ro/

  3. Corina spune:

    @Elena Toma, unde e macelaria de la iancului? Eu o stiu doar pe cea de pe Ritmului.
    Sac, eu am preaprat amestecul mediteranean, si a iesit excelent.
    Din fericire eu am toate verdeturile din gradina, inclusiv multa levantica.
    Nu sunt femeile chiar asa,dar vrei sa iasa perfect.

  4. Elena Toma spune:

    Fiindca „mi-au murit” laudatorii, cum se zice, eu mi-am facut garam masala dupa reteta ta! Am pus in borcanel etans, etichetat. Si ras-el-hanout… si 5 arome. In afara de cele cumparate de-a gata de la macelaria de la Iancului! Mai ramane sa fac pilau, pentru ca, ce curios, lapte de cocos neindulcit e tare greu de gasit. Am luat saptamana trecuta la Mega, la cutie pak de 250 ml(ultimele 2!), dar am facut o reteta thai (grozava la gust!). Sper sa-mi ajunga ce mai am. De-abia astept sa incerc.

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: Ma bucur ca, macar cineva, a preparat in casa un amestec de condimente. Si inca o femeie! Bravo si multumesc! Uite ca nu ti-au murit laudatorii. 🙂

  5. Andra spune:

    Ce vrei acum de la noi? Asa suntem noi, femeile, sensibile la lucruri frumoase, adica la dulciuri. Si garam masala este frumoasa, dar nu atat de mult. 🙂

  6. Andra spune:

    Sunt cam reticenta cand este vorba despre prajit si pisat condimente. Nu stiu de ce, dar mi-e teama sa nu stric ceva. prefer sa le cumpar de-a gata 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Andra: Of, am intalnit atitudinea asta la foarte multe femei. Preferati sa bibiliti cu infinita rabdare un tort, o crema, fursecuri ori pateuri, care sunt mult mai dificile, decat sa prajiti 30 de secunde cateva boabe si sa le pisati rapid intr-o piua. Mai degraba ati pisa nuca 🙂
      Ce poti strica? In cel mai rau caz poti praji prea tare o mana de condimente. Nu-i mare lucru: le arunci si faci altele. In fine, curry este si el foarte bun in aceasta reteta, asa ca iti urez succes si sper sa placa familiei.

  7. Andra spune:

    Sunt moarta dupa orez, am facut si reteta ta de pilaf si abia astept s-o fac si pe aceasta. Cum nu tin post, ma voi ocupa chiar astazi de ea. Abia astept sa vad cum este combinatia de lapte de cocos, stafide si curry.
    In aceeasi ordine de idei, de unde pot cumpara garam masala?

    • Radu Popovici spune:

      @Andra: GAram masala este foarte greu de gasit la noi. L-am vazut doar odata sau de doua ori la macelarii arabesti, acesta fiind si motivul pentru care am pus ca varianta curry, desi nu este chiar acelasi lucru. Poti prepara acasa garam masala, vezi aici. Singurul ingredient dificil este cardamomul negru, de gasit tot la macelariile arabesti. Deci, ca strategie, mergi la macelarie si daca nu gasesti garam masala, cumperi cardamom negru, dac anu gasesti niciunul dintre aceste ingrediente, prepari pilaul cu curry.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.