Placinta cu carne in stil thailandez

Reteta aceasta este un experiment care, din fericire, a functionat foarte bine. El a aparut ca urmare a multelor ore petrecute la GUXT, alaturi de Costel Clipescu, preparand mai multe feluri de placinte pentru un eveniment corporate. Au fost placinte traditionale, asa cum se fac pe la noi: placinta cu carne, cu ciuperci, cu branza dulce si branza sarata, cu cascaval etc.
Placinta cu carne in stil thailandez

In timp ce lucram ma gandeam cu voce tare cum ar gati thailandezii o placinta cu carne, picanta si aromata in maniera lor inconfundabila, bineinteles. Mintea imi zbura la un stil de placinta cat mai apropiat de oa oarecare autenticitate, fara a folosi unt, aromatizata cu pasta de curry si cu alte arome specifice Thailandei… ma rog, un fel de gaeng (curry thailandez) mai uscat, adica fara sos, invelit in foi de placinta.
Iata ce a iesit.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
18 foi de placinta
350 g crema de cocos
sare
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
600 g carne de porc, tocata
2 linguri de sos de peste
2 lingurite de zahar de palmier
4 linguri de pasta thailandeza de curry rosu
200 lapte de cocos
2 fire de lemongrass, doar partea alba, zdrobite cu lama cutitului
5-6 frunze de combava (limeta kaffir)
2 oua, batute
2 linguri de pasta de tamarin

Instructiuni:
Se prepara umplutura placintei. Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga pasta de curry si se gateste la foc mic-mediu timp de 2 minute, amestecand frecvent. Se adauga 200 g crema de cocos si se amesteca bine. Se adauga zahar si se gateste pasta de curry circa 5-6 minute, amestecand ocazional.
Daca mixtura pare sa se usuce prea repede, se adauga 1 lingura de apa, se amesteca si se continua gatitul.

Citeste si articolul →   Pui cu mango

Se adauga carnea si se amesteca bine. Se adauga laptele de cocos, frunzele de combava, firele de lemongrass si sosul de peste. Se gateste umplutura 5-6 minute, sau pana ce carnea este facuta, iar mixtura este relativ uscata; daca este prea umeda, se scurge sosul sau se gateste in continuare, pana ce lichidul se evapora. Se gusta umplutura si se potriveste asezonarea. Se indeparteaza bucatile de lemongrass si frunzele de combava.

Se unge o tava de cuptor cu crema de cocos. Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia medie).
Se amesteca restul de crema de cocos cu putina sare.

Se intinde o foaie de placinta pe suprafata de lucru. Se unge uniform cu crema de cocos usor sarata. Se asaza deasupra ei inca alte doua foi, procedandu-se identic cu fiecare dintre ele.
Se intinde peste cele trei foi de placinta circa 1 a sasea parte din umplutura, intr-un strat uniform, gros de cca. 7-8 mm. Se ruleaza foile, obtinandu-se un cilindru. Se transfera cilindrul in tava unsa cu crema de cocos.
Se procedeaza identic cu restul de foi si cu restul de umplutura. Se asaza cei 5 cilindri rezultati unul langa celalalt, in tava de copt.

Se amesteca intr-un castronel ouale batute cu pasta de tamarin si crema de cocos ramasa.
Se ung rulourile de placinta cu aceasta mixtura. Se transfera tava in cuptorul incins.

Se coace placinta circa 25 de minute, pana ce aluatul este facut, iar foile se rumenesc frumos.
Se scoate placinta din cuptor si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se portioneaza si se serveste.

4 comentarii pe “Placinta cu carne in stil thailandez

  1. memphis spune:

    Excelenta idee! Si bine pusa in practica.
    Ma si intreb ce rost ar mai avea sa ai cunostinte aproape enciclopedice din atitea culturi culinare daca nu experimentezi combinind moduri de a gati si moduri de asezonare?
    Felicitari pentru gaselnita! Promit s-o pun in practica si eu, cit de curind.

  2. cristi-j spune:

    Interesant ! N-are cum sa nu fie buna.

    Cand am citit “in stil thailandez” m-am gandit daca stii ca thailandezii fac placinte. Eu n-am gasit si, din cate stiu, ei nu prea folosesc cuptoare. Deci autenticitatea nu prea are de unde sa apara. Dar asta doar pentru ca eu inteleg “in stil …” asa cum o fac ei “…” dar cu cateva schimbari, adica am fost indus in eroare de titlu … hahaha

    Eu am facut placintele, eu le spun “curry puffs”, alt fel de aluat si individuale. De obicei se prajesc dar se poate foarte bine si la cuptor. As manca pana m-as satura … hahaha

    Judecand dupa fotografie eu mi-as dori parca mai mult aluat dar s-ar putea sa ma insel.

    350g crema de cocos ? Nu e mai usor 400 ml, o conserva?
    Laptele de cocos nu l-ai folosit.
    De ce ai folosit pasta de tamarin in felul acesta si nu in umplutura ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu prin titlu am vrut sa spun ca daca thailandezii ar face placinte, unele dintre ele ar semana cu ce am postat eu aici.
      Daca vrei mai mult aluat, pune mai multe foi la un rulou, nu doar trei. Mie imi place proportia din reteta, mi se pare ca are un raport corect si, mai ales, este pe gustul meu.

      350 g crema de cocos inseamna “smantana” de la doua conserve de lapte de cocos; restul este apa, pe care am cam aruncat-o.

      Am uitat sa adaug pasta de tamarin in umplutura, asa ca am folosit-o la glazura, cam in felul in care unele placinte se ung cu ou batut si amestecat cu pasta de rosii. A iesit totul bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.