Placintele cu smochine si curmale

Curmalele si smochinele sunt nelipsite din deserturile marocane. Umplutura acestor placintele, formata din fructe uscate, mirodenii si apa de trandafiri, poate fi folosita si la patiseria cu foi subtiri de placinta, si la clatite. Este dulce in mod natural, gustoasa si foarte aromata.
Placintele cu smochine si curmale

Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 6-8 persoane
Timp de preparare: 40 minute + odihna + racire
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
250 g faina
200 g unt
8 galbenusuri de ou
1 lingurita de ness
1,5 kg curmale uscate
500 g smochine uscate, tocate grosier
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
120 ml apa de trandafiri
1/2 lingurita de extract de vanilie
250 g crema fina de branza
coaja rasa de la 1 lamaie
frunze de menta proaspata, pentru srvit (optional)

Instructiuni:
Se pune untul intr-un castron mare. Se amesteca bine cu mainile. Se adauga faina si 7 galbenusuri de ou. Se amesteca ingredientele, folosind mainile, ca sa se obtine un aluat matasos. Se modeleaza aluatul in forma de bila si se lasa in frigider, la odihna, circa 15-20 de minute, sau pana ce se pregateste umplutura (vezi mai jos).

Intre timp se da o oala cu apa in clocot, la foc iute. Se stinge apoi flacara si se adauga in oala curmalele. Se lasa la inmuiat 3 minute, apoi se scurg bine.

Se curata curmalele de coji, cat se poate de bine, si de samburi. Se combina apoi cu smochinele tocate. Se proceseaza fructele impreuna cu 100 ml apa de trandafiri, in transe daca este nevoie, intr-un robot de bucatarie, pana ce se obtine o pasta omogena. Se adauga scortisoara, nucsoara si extractul de vanilie si se amesteca bine.

Citeste si articolul →   Tartar de ton cu avocado

Se ruleaza aluatul sub forma a doua rectangule de dimensiunea tavii de cuptor. Se pun foile in frigider, ca sa se raceasca bine, inca 15-20 de minute. Se incinge cuptorul la 220 °C.

Se captuseste tava de copt cu hartie pergement. Dupa ce aluatul s-a racit bine, se transfera in tava primul rectangul. Se intinde pasta de curmale si smochine si se netezeste cu o spatula. Se acopera umplutura cu cea de-a doua foaie de aluat.

Se bate galbenusul de ou ramas cu ness. Se unge foaia superioara de aluat cu aceasta mixtura. Se raceste din nou placinta, alte 15 minute. Se taie placinta in forme patrate, romboide, dreptunghiulare, dupa cum va convine. Se asaza apoi placintelele pe o tava de copt, captusite cu hartie pergament; se transfera apoi tava in cuptorul incins si se coc placintelele circa 15 minute.

Intre timp se amesteca restul de apa de trandafiri cu coaja rasa de lamaie si cu crema de branza, folosind un tel.

Dupa ce placintelele sunt gata, se scot din tava si se lasa sa se raceasca. Se servesc la temperatura camerei, sau reci, alaturi de crema de branza, ornate cu frunze de menta proaspata. Crema de branza este racoroasa si compenseaza bine dulceata pregnanta a umpluturii placintei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.