Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Iata o reteta clasica italiana, foarte gustoasa si usor de preparat. Ca mai toate retetele simple este destul de robusta si de satioasa, dar bine echilibrata. Serviti puiul alaturi de Alira Merlot 2009.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, dezosat si fara piele, feliate
50 g branza Parmigiano-Reggiano, proaspat rasa
1 cana cu pesmet
1 lingurita de praf de usturoi
1 lingurita de praf de ceapa
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de sare
1/2 cana cu faina
2 oua mari
piper negru, proaspat macinat
sare
ulei de floarea-soarelui, pentru prajit
1 ceapa mica, tocata
2 catei de usturoi
1 cutie cu passata (500 g)
80 ml pasta de rosii
2 lingurite de zahar
2 linguri de ulei de masline
cateva frunze de busuioc, rupte bucatele
100 g valeriana (rucola, spanac, laptuca)
8 rosii cherry, taiate in jumatate
vinegreta (sare, piper, suc de lamaie, ulei de masline extra virgin)

Instructiuni:
Se incinge uleiul de masline, la foc mic. Se adauga ceapa si se sareaza. Se gateste 4-5 minute, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie. Se adauga usturoiul si se continua 1 minut.

Se adauga pasta de rosii si se gateste 1-2 minute, amestecand frecvent. Se adauga passata, sare, piper si zahar. Se amesteca si se gateste sosul la foc mic 10-20 de minute, amestecand ocazional. Se ia sosul de pe foc, se adauga busuioc si se amesteca. Se pune deoparte.

Intre timp se spala pieptii de pui si se sterg cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza.
Se amesteca intr-un platou pesmetul cu praf de usturoi si ceapa, oregano, sare si piper.
In alt vas se bat ouale, iar faina se transfera in cel de-al treilea vas. Se incinge cuptorul la 190 °C.

Se tavalesc pieptii prin faina si se scutura de exces. Se trec prin ou batut si se lasa sa se scurga inainte de a fi tavalite prin mixtura de pesmet. Se preseaza aceasta pe carne, ca sa adere cat mai bine. Se transfera carnea pe o farfurie mare, sau pe un platou.

Intr-o tigaie mare si incinsa se adauga uleiul de floarea-soarelui si se incinge la foc mediu-iute. Se pun in ulei bucatile de pui si se prajesc circa 1-2 minute pe fiecate parte, pana ce feliile sunt rumenite frumos. Carnea nu trebuie sa fie facuta complet, caci se va desavarsi in cuptor.
Se transfera feliile pe un grilaj metalic, ca sa se odihneasca.

Se pune intr-un platou circa 1/2-2/3 din sosul de rosii, cat sa se obtina un strat de 1 cm grosime. Se asaza in sos feliile de pui. Pe fiecare dintre ele se asaza 1-2 linguri de sos si putina branza rasa.

Se coc 5-10 minute, sau pana ce carnea este facuta. Daca doriti, se poate actiona grill-ul din tavanul cuptorului in ultimele 2 minute, ca branza sa se rumeneasca putin.
Se serveste puiul ornat cu frunze de busuioc, alaturi de o salata stropita cu vinegreta.

Vinul potrivit: Alira Merlot 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.