Profit de ziua de azi ca sa va propun un preparat robust, cu gust si aroma atatatoare, al carui sos are o poveste nostima si interesanta.

Nu va speriati de lungimea listei de ingrediente, caci reteta este simpla si toate se gasesc usor prin magazinele noastre. Pregatiti-va pentru ceva extrem de gustos.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
8 pulpe de pui dezosate, fara piele, circa 800 g in total
200 g carnat picant, taiat rondele sau cubulete
500 g gnocchi di patate
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare, tocata marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
16 masline, taiate petale
8 fileuri de ansoa, tocate marunt
2 linguri de pasta de rosii
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute, sau sos ori pasta de ardei iute (optional)
400 g passata
1 lingurita de zahar
250 ml vin alb sec
2 foi de dafin
1 lingurita de oregano uscat
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se sareaza si se pipereaza pulpele pe o parte si se adauga in cratita, asezandu-le pe partea asezonata. Se asezoneaza si pe partea superioara. Se rumenesc la foc iute 2-3 minute, cat mai uniform, in transe daca este nevoie. Se scot pe o farfurie mare, calda.

Se adauga rondelele de carnat si se soteaza rapid, 1-2 minute, doar pana ce prind putina culoare. Se scot din cratita si se transfera alaturi de pulpele de pui.

Se micsoreaza flacara. Se adauga ceapa, se sareaza si se pipereaza. Se caleste lent, 5-6 minute, sau pana ce se face translucida. Se adauga usturoiul si se conbtinua 1 minut, amestecand frecvent.

Se adauga vinul si se mareste flacara. Se da in clocot, amestecand viguros, ca sa se incorporeze in sos reziduurile caramelizate lasate de carne. Cand lichidul da in clocot, se micsoreaza flacara si se mijoteaza 3-4 minute, pana ce se reduce la jumatate. Se adauga in vas pasta de rosii si se amesteca rapid.

Se adauga passata, maslinele, foile de dafin, oregano-ul, fulgii de ardei iute (daca se folosesc) si ansoaua tocata. Se amesteca si se mijoteaza sosul 20 de minute, pana ce se ingroasa si se face foarte aromat.

Se transfera in cratita carnea si rondelele de carnati, cu tot cu lichidul lasat in farfurie. Se intorc pulpele de cateva ori, ca sa se acopere uniform cu sos. Se da in clocot sosul, se micsoreaza flacara, se acopera cratita si se brezeaza pulpele 15 minute, sau pana ce se fac fragede.

Se adauga in sos zahar si patrunjel tocat, se acopera din nou si se lasa sa stea 10 minute, pana ce se amesteca bine aromele.

Intre timp se fierb gnocchi in apa clocotita, sarata, timp de 2 minute. Imediat ce se ridica la suprafata se culehg cu o sita si se adauga in cratita. Se amesteca usor, cu grija, in sos.
Se serveste preparatul ornat cu frunze proaspete de patrunjel, alaturi de un pahar de vin rosu, sec si robust, cum ar fi un Cabernet Sauvignon sau un Merlot.

Nota:
Puteti lasa maslinele si intregi, dar intepati-le cu dintii unei furculite, ca sa-si poata lasa gustul in sos.

Daca nu gasiti carnati italienesti, crud-uscati si picanti, folositi carnati chorizo, care merg bine in aceasta reteta.