Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi, brezata apoi in suc de portocale cu ceapa, usturoi si masline si, in final, servita cu cuscus, o garnitura destul de populara in Sicilia.
Preparatul este delicios, cu un sos complex, cu accente dulci, acrisoare, picante si sarate, destul de robust si satios.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 persoane
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
4 pulpe superioare de pui, cu piele si os
100 g masline negre si verzi, intepate cu dintii unei furculite
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, pisati
3 linguri de ulei de masline extra virgin
sucul de la 3 portocale mari
2 lingurite de nucsoara, proaspat rasa
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute, sau dupa gust
1 lingura de frunze de rozmarin, tocate
1 lingura de frunze de menta, tocate
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat marunt
120 g cuscus
250 ml fond de pui
sare
piper
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia MEDIU).
Se rehidrateaza cuscusul in fond de pui fierbinte, timp de circa 30 de minute, sau pana ce boabele se fac fragede. Daca lichidul este in exces, se scurge printr-o sita fina. Se afaneaza cuscusul cu o furculita, se gusta si, daca este cazul, se asezoneaza cu sare si piper.
Se combina intr-un castron 2 linguri de ulei de masline cu usturoi, menta si rozmarin. Se presara pulpele cu sare, piper, fulgi de ardei iute si nucsoara. Se adauga in castron si se amesteca bine cu mixtura de ulei, usturoi si ierburi aromate. Se acopera castronul cu folie de plastic si se lasa pulpele la marinat circa 3-4 ore, in frigider.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie si se rumenesc pulpele la foc iute, cat mai uniform. Se scot pe o farfurie.
Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic 4-5 minute, racaind tigaia ca sa se desprinda reziduurile caramelizate lasate de carne. Se adauga usturoiul si marinada ramasa de la pulpe si se continua gatitul 2 minute.
Se adauga sucul de portocale si maslinele, se amesteca si se da lichidul in clocot. Se toarna sosul intr-o tava de cuptor. Se asaza pulpele in sos, cu partea cu piele in sus. Se transfera tava in cuptorul incins si se gatesc pulpele circa 20 de minute, sau pana ce sunt facute si fragede.
Se scoate tava din cuptor, se adauga in sos patrunjelul tocat, se gusta si se regleaza asezonarea (daca este cazul) cu sare, piper, fulgi de ardei iute si nucsoara. Se lasa pulpele sa se odihneasca 5 minute inainte de a le servi pe un pat d ecuscus, atropite din belsug cu sos.
Sa stii ca si mie imi place sa folosesc couscous-ul si in alte bucatarii, este o garnitura perfecta si neutra , tare imi place reteta ta 🙂
@Silvia: Nu este reteta mea, are probabil vreo 1000 de ani vechime. Eu am cules-o doar. 🙂
Interesant, neasteptat, surprinzator si imi place si prezentarea.
@cristi-j: Daca si-au bagat “coada” si arabii, trebuia sa iasa ceva interesant. 🙂