Sosurile de stridii si de soia, influente culinare chinezesti, dau aroma specifica acestui stir-fry. Iuteala se poate controla indepartand, partial sau total, semintele ardeilor iuti. Reteta se poate prepara si cu piept de pui.


Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Timp de preparare: 45 minute
Timp de gatit: 25 minute
Cantitate: 4 portii

Ingrediente:
5 ardei iuti rosii, uscati
3 linguri de ulei de arahide
150 g alune caju
4 cotlete de porc dezosate (circa 600 g in total), curatate de grasime si taiate cubulete
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
1 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute subtiri
1 ardei gras galben, sau portocaliu, curatat si taiat fasiute subtiri
4 linguri de sos de stridii
2 linguri de sos de soia
4 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 morcov mic, taiat fasiute foarte subtiri
1 mana de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se inmoaie ardeii iuti in apa calda, timp de 20 de minute. Se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se scot semintele, total sau partial, si se taie fasiute subtiri.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga fasiutele de ardei iuti impreuna cu alunele caju. Se prajesc pana ce alunele incep sa se rumeneasca.

Se adauga carnea, usturoiul si ghimbirul si se prajesc pana ce cubuletele de cotlet se rumenesc uniform.

Se adauga ardeii grasi si se gatesc 2 minute. Se adauga sosul de stridii si cel de soia; se amesteca ingredientele si se fierb pana ce sosul se reduce un pic.

Se ia wok-ul de pe foc. Se adauga aproape in totalitate ceapa verde, morcovul si toate frunzele tocate de coriandru. Se amesteca bine circa 30 de secunde. Se serveste cu orez fiert, garnisita cu frunze de coriandru si ceapa verde plus morcovul ramase de la pasul anterior.