Porc cu ardei iuti si alune

Sosurile de stridii si de soia, influente culinare chinezesti, dau aroma specifica acestui stir-fry. Iuteala se poate controla indepartand, partial sau total, semintele ardeilor iuti. Reteta se poate prepara si cu piept de pui.
porc cu ardei iuti si alune1 - Porc cu ardei iuti si alune 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Timp de preparare: 45 minute
Timp de gatit: 25 minute
Cantitate: 4 portii

Ingrediente:
5 ardei iuti rosii, uscati
3 linguri de ulei de arahide
150 g alune caju
4 cotlete de porc dezosate (circa 600 g in total), curatate de grasime si taiate cubulete
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, data prin razatoare
1 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute subtiri
1 ardei gras galben, sau portocaliu, curatat si taiat fasiute subtiri
4 linguri de sos de stridii
2 linguri de sos de soia
4 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
1 morcov mic, taiat fasiute foarte subtiri
1 mana de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se inmoaie ardeii iuti in apa calda, timp de 20 de minute. Se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se scot semintele, total sau partial, si se taie fasiute subtiri.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga fasiutele de ardei iuti impreuna cu alunele caju. Se prajesc pana ce alunele incep sa se rumeneasca.

Se adauga carnea, usturoiul si ghimbirul si se prajesc pana ce cubuletele de cotlet se rumenesc uniform.

Se adauga ardeii grasi si se gatesc 2 minute. Se adauga sosul de stridii si cel de soia; se amesteca ingredientele si se fierb pana ce sosul se reduce un pic.

Citeste si articolul →   Tapas cu muşchiulet de porc

Se ia wok-ul de pe foc. Se adauga aproape in totalitate ceapa verde, morcovul si toate frunzele tocate de coriandru. Se amesteca bine circa 30 de secunde. Se serveste cu orez fiert, garnisita cu frunze de coriandru si ceapa verde plus morcovul ramase de la pasul anterior.


6 comentarii pe “Porc cu ardei iuti si alune

  1. cristi-j spune:

    asta e una dintre retetele mele „clasice” adica o fac mai mereu . cu citeva modificari insa . pui in loc de porc , mai putine alune , mai adaug o ceapa mica , putin praf de curry si putin fond de pui si din pacate de multe ori lipseste coriandrul . si ordinea la gatit e un pic diferita .
    reteta are aproape de toate : trio-ul de baza chili-ghimbir-usturoi , diferite gusturi iute-picant (chili-ghimbir-usturoi) , sarat(sos soia) , dulce(ardei-morcov) , profunzime de la sosul de stridii , textura si culori de la vegetale si alune , prospetime de la ceapa verde-coriandru .
    cred ca e greu sa nu-ti placa .

  2. memphis spune:

    Am gatit ceva asemanator de cateva ori. Este o reteta foarte simpla si rapida si deosebit de aromata si de gustoasa. Combinatiile de carne si fructe de mare cu alune, sau sos de alune, sunt preferatele mele. Radu, cum este in Romania cu sosurile de stridii, de peste, teriyaki, satay etc.? Am vazut ca tu le folosesti destul de des, dar nu sunt lamurit daca le iei din strainatate sau din Romania.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Se mai gasesc cate unele. Se gasesc sos de soia (de vreo 4-5 feluri), sos de peste, sos de stridii, sos Hoisin, sos Teriyaki. N-am vazut satay si nici multe altele, bineinteles.

  3. Elena Toma spune:

    Oh, ce buna trebuie sa fie! O sa ma conving dupa sarbatorile de Paste. Pana atunci… nu pot decat sa-mi imaginez. Bine ai revenit cu retetele asiatice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.