Aceasta retete este originara din Normandia, una dintre regiunile mari producatoare de branzeturi. Reteta combina cateva dintre produsele alimentare specifice regiunii: carnea de porc, cidrul si branza Camembert.


Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: minute
Timp de gatit: minute

Ingrediente:
4 felii (maxim 500 g in total), muschi file de porc
1 lingura de unt
3 linguri de cidru (sau vin alb, ori sampanie)
150 g smantana de gatit
1 lingura de marar proaspat, tocat
120 g branza Camembert, fara coaja, feliata si taiata bucatele
2 lingurite de mustar de Dijon
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, pentru ornar
piure de cartofi, pentru servit

Instructiuni:
Se spala fileurile si se sterg bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Se asaza feliile intre doua bucati de folie de plastic si se aplatizeaza cu un facalet, sau prin lovire blanda cu un ciocan de snitele. Trebuie sa fie aduse la o grosime de circa 1 cm. Se sareaza usor si se pipereaza bine.

Se topeste untul intr-o tigaie cu fund gros, la foc mediu, si se gateste pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga atunci carnea si se prajeste 5 minute in total, intorcand-o o singura data. Se transfera pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii, si se acopera lejer cu folie metalica.

Se adauga cidrul in tigaie si se da in clocot, racaind bine tigaia cu o spatula sau lingura de lemn, pana se reduce la jumatate. Se adauga smantana si verdeturile si se da in clocot molcom.

Se adauga branza si mustarul, ca si sucurile scurse, pe farfurie, din bucatile de carne. Se amesteca sosul pana ce branza se topeste. Se gusta si, daca este nevoie, se potriveste asezonarea cu sare si piper.
Se serveste carnea pe un pat imbelsugat de sos, ornata cu firisoare de patrunjel, alaturi de o garnitura de piure de cartofi, care se amesteca usor cu sosul delicios. Nu este un sos ideal pentru cine tine sa slabeasca, dar, daca tot l-ati preparat, nu merita cu niciun chip lasat in farfurie.