Iata o reteta simpla si rapida, care in literatura de specialitate de limba engleza este descrisa ca fiind un “stir-fry”. Are deci toate calitatile implicite acestei metode de gatit (amanunte aici).


Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 3-4 portii
Timp de preparare: 15 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
350 g muschi file de porc, taiat fasiute subtiri
1 lingura de praf de curry chinezesc
1 castravete verde
5 cm bucata de morcov, curatat si taiat julienne
4 cepe verzi, taiate julienne
2 linguri de ulei de arahide
2-3 cm bucata de ghimbir, taiata julienne
sare
piper alb, macinat
1 lingura de amidon
80 ml apa
4 linguri de sos de soia
4 linguri de vin de orez

Instructiuni:
Se sareaza carnea si se combina cu praful de curry si jumatate din ulei. Se lasa la marinat 30-60 de minute. Intre timp se reteaza capetele castravetelui, apoi se taie pe lungime in 6 bucati egale. Fiecare bucata se taie pe lungime, in sferturi. Se indeparteaza semintele, cu o lingurita, iar fiecare sfert se taie in 3-4 fasii subtiri.

Se prepara sosul combinand amidonul cu 2 linguri de apa, amestecand apoi mixtura obtinuta cu sos de soia, vin de orez si restul de apa.

Se incinge un wok la foc mediu, se adauga uleiul si, cand acesta fumega, se adauga ceapa si ghimbir si se prajesc la foc mic 30 de secunde, dupa care se mareste flacara, se adauga carnea si se soteaza rapid (stir-fry) 2-3 minute.

Se adauga in wok sosul preparat mai sus si morcovul si se da mixtura in clocot, la foc iute, amestecand constant pana ce sosul se ingroasa si se face lucios. Se adauga castravetele si ceapa verde si se soteaza rapid 1-2 minute, pana ce carnea este frageda si castravetele este fierbinte. Se adauga sare si piper, dupa gust, si se serveste imediat.

Nota:
Imi iau inima in dinti si va propun un termen romanesc pentru celebrul si des intalnitul “stir-fry”, o tehnica de gatit care implica o prajeala in putin ulei, la temperatura rapida, ingredientele fiind taiate cubulete feliute sau fasiute. Cel mai simplu imi este s-o numesc “sotare rapida”, denumire pe care nu o socotesc perfecta, dar pur si simplu nu am altceva la indemana. Cei care stiu ce este sotarea vor fi de acord ca este metoda cea mai apropiata de un stir-fry, diferentele fiind ca la un stir-fry temperatura ete ceva mai ridicata iar timpul de gatit ceva mai scurt. Asa ca “sotare rapida” aproximeaza destul de bine aceasta metoda.