Imi petrec cea mai mare parte a timpului liber in noul meu “laborator”, unde am un teren de joaca fabulos. Si realmente ma joc, incercand in acelasi timp sa obtin si ceva care sa poata acoperi nevoile nutritionale ale familiei. Cele mai multe experimente se indreapta catre o fuziune intre retetele romanesti, ingrediente internationale si modalitati de asezonare si tehnici de gatit asiatice, mediteraneene si franceze.
Care ar fi scopul (in afara de distractia mea, bineinteles)? Sa obtin retete deosebite, care sa se poata gati in orice bucatarie, oricat de mica ar fi ea, cu ingrediente care se gasesc in mod regulat pe piata si fara sa folosesc cine stie ce ustensile deosebite. Cum altfel poate evolua o bucatarie, daca cei care gatesc nu experimenteaza?
Va propun o reteta (sa-i zicem romaneasca?) deosebit de gustoasa si de aromata, a carei cheie este combinatia de chimen, boia, plus sosul de branza Roquefort. Gustul acesteia, pregnant si plin de personalitate, este temperat de dulceata smantanii si de aroma brandy-ului. In ce ma priveste este o reteta pe gustul meu: satioasa, robusta, fara fasoane, simpla, rapida, gustoasa, aromata si hranitoare. In plus, te simti bine gatind-o. Ce poti cere mai mult de la o reteta de casa?
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
8 felii de muschiulet de porc, circa 350 g in total
1 lingura de seminte de chimen
1 lingurita de boia iute
2 1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
500 g cartofi noi mici, de dimensiuni cat mai apropiate, bine frecati
2 lingurite de mustar
4 linguri de smantana pentru gatit, 32% grasime
100 g branza Roquefort, sau alta branza cu mucegai, taiata bucatele
1 lingura de brandy
1 legatura mica de marar proaspat, tocat marunt
vin alb, sec
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua jumatate din semintele de chimen impreuna cu 1/2 lingurita de sare, pana ce se obtine o pulbere cat mai fina. Se adauga piper si boia si se amesteca. Se incinge grill-ul cuptorului.
Se ung feliile de carne cu 1 lingura de ulei, intr-un castron, si se presara cu mixtura de condimente. Se freaca bine cu degetele, ca sa se acopere cat mai uniform. Se acopera castronul cu film alimentar si se lasa carnea la marinat minim 1 ora (cel mai bine peste noapte), in frigider.
Se pun cartofii la fiert, intr-o oala cu apa, cat sa fie bine acoperiti. Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb 5 minute, pana ce sunt aproape gata. Se scurg bine si se sterg cu prosoape de hartie.
Se amesteca smantana cu mustar si brandy. Se pune deoparte.
Se stropesc cartofii cu ulei si se presara cu restul de seminte de chimen. Se sareaza si se pipereaza. Se freaca bine cu mainile, ca sa fie acoperiti uniform. Se tapeteaza o tava de copt cu folie metalica. Se transfera cartofii in tava si se astern uniform, pe un sigur rand. Se pun in cuptor sub grill, la 15 cm distanta. Se coc 5-10 minute, pana ce sunt facuti si se rumenesc la suprafata.
Intre timp se incinge o tigaie si se prajeste carnea 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce este facuta si rumenita. Se scoate si se pune pe un grilaj metalic, deasupra unei farfurii. Se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna 5 minute.
Cat se odihneste carnea, se adauga branza in tigaia in care s-a prajit carnea si se amesteca pana ce incepe sa se topeasca, racaind fundul tigaii ca sa se desprinda reziduurile caramelizate. Se adauga mustar, mixtura de smantana si brandy si sosul lasat de carne in farfuria de sub grilaj. Se amesteca pana ce se obtine un sos omogen si consistent. Daca este prea gros, se adauga 1-2 linguri de apa.
Se adauga mararul tocat si se amesteca bine. Se serveste carnea alaturi de cartofi noi, totul dres din belsug cu sos de branza, alaturi de un vin alb, sec si foarte rece.
Sfaturi:
Acest sos de branza nu este doar gustos, ci si destul de versatil. Schimband cu grija verdeata (se poate folosi busuioc, oregano, cimbru, salvie, patrunjel etc.) merge bine cu orice fel de carne de pasare, porc, vita, miel si vanat. Recunosc, puncteaza destul de mult la capitolul grasimi, dar este delicios, asa ca puteti, din cand in cand, sa va rasfatati putintel, ca doar n-o fi foc.
Cartofii sunt si ei o “bomba” de carbohidrati, dar cartofii noi nu se refuza, cel putin acolo de unde vin eu. Reteta se poate prepara, desicur, si cu cartofi “batrani”, sau cartofi dulci. Mai mult, o banuiesc ca merge foarte bine si cu alte radacinoase, gatite in aceeasi maniera: morcovi, pastarnac, telina. Cred ca cel mai bun, in lipsa cartotilor noi, ar fi un amestec din toate acestea.
Vreau sa va semnalez combinatia de chimen, boia si sare. Este mortal de buna si vad ca incepe sa devina una dintre combinatiile mele preferate. Incercati-o si ma veti pomeni de bine.
Spun eu in weekend, ca pare tentanta si planuiesc sa o incerc.
Vai, da bine mai arata!
@maria elena: Incercati reteta, si veti spune: vai, ce gustoasa este! 🙂
Eu sunt moarta dupa chimen, mai ales in combinatie cu porc si pui! Reteta suna delicios si o voi proba negresit. Radu, in alta ordine de idei, esti sigur ca folia de aluminiu nu este daunatoare asa cum se tot vehiculeaza in ultimul timp? Stiu ca daca o folosesti e un semn ca nu crezi asta, dar mi-ar placea sa imi confirme cineva ca nu e!
@Denisa: “Se pare” ca aluminiul din folia folosita la gatit ar putea cauza niste probleme, dar “se pare” ca nu exista dovezi certe ca face acest lucru. Eu unul nu-mi bat capul prea tare. Il folosesc relativ rar si nu cred ca ma afecteaza peste o limita admisibila, oricare ar fi ea.
O bunãtate!
Am sã fac si pt. sufletelul meu:dsotul nu “suportã”chimenul din pãcate…am incercat cu doze mici,dar tot a simtit si nu a mancat.Vecina mea e inebunitã dupã mancarea asiaticã(in bucãtãria ei sunt o groazã de condimente si sosuri)am sã vorbesc cu ea sã pregãtim o cinã:))
Eu, una, ma rasfat destul de des cu genul asta de sos dar l-am gatit la pui si vitel si cred ca se preteaza si la un peste care nu are gust foarte puternic si nu e gras.
@Ada: Si eu cred.