Iata o reteta care va bucura papilele iubitorilor de coriandru. Ea foloseste atat frunzele cat si semintele acestei minunate (pentru mine) plante. Stiu ca exista o categorie de gurmanzi care nu apreciaza aroma frunzelor coriandrului. Pe aceasta o rog sa nu refuze reteta, ci sa incerce sa inlocuiasca frunzele de coriandru cu cele de patrunjel. Aroma si gustul preparatului se schimba, ceea ce sper sa o satisfaca.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 cotlete de porc dezosate
2 foi de dafin, rupte bucatele
1 lingura de boabe de coriandru
1 lingura de seminte de chimion
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
2 linguri de ulei, pentru prajit
4 boabe de piper negru
1 lingurita de curcuma, macinata
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
120 ml iaurt
1 legatura de coriandru, tocata marunt
sare, dupa gust
piper negru, macinat grosier
cateva frunze de coriandru, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge o tigaita la foc mediu si se prajesc 30 de secunde, fara ulei, boabele de coriandru si de piper, cu semintele de chimen si foile de dafin. Se ia tigaita de pe foc si se lasa sa se raceasca 1-2 minute.
Se piseaza intr-o piua condimentele prajite, impreuna usturoiul si ardeiul iute. Se adauga curcuma si scortisoara si se amesteca din nou. Se pune aceasta mixtura intr-un castronel si se amesteca bine cu 1 lingura de ulei, pana se obtine o pasta omogena si fina.
Se spala carnea bine, se scurge si se sterge cu prosoape de hartie. Se curata de grasime si se taie fasiute subtiri. Se sareaza si se pipereaza, apoi se amesteca intr-un castron mare cu pasta de condimente. Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.
Intre timp se prepara un sos amestecand intr-un castron iaurtul cu coriandrul tocat. Se gusta, se potriveste de sare si se amesteca din nou. Se acopera castronul si se pune in frigider, pana cand va fi servita masa.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare si se prajeste carnea 5-10 minute, amestecand ocazional, pana ce toate fasiutele sunt facute si rumenite uniform. Se serveste carnea fierbinte cu sosul rece de iaurt, ornata cu frunze de coriandru si presarata cu piper negru proaspat macinat.
Sfaturi:
Mirodeniile sunt prajite uscat, pentru un plus de aroma si de gust.
Cand spui cuiva ca ai gatit carne cu scortisoara, cuisoare, se uita chioras la tine pt ca la noi lumea asociaza aceste doua ingrediente doar cu deserturile, eu am incercat mai demult combinatia si mi-a placut la nebunie, asa ca esti pe lungimea mea de unda 🙂
@Ada: Pateam si eu asta adesea. In ultimul timp insa prietenii mei nu se mai uimesc asa usor. Au capatat incredere. 🙂
Asta e o reteta indiana care chiar ma tenteaza 🙂 poate mai reduc cantitatea de adrei iute 🙂 o sa revin si eu cu impresii.
@Sylvia: Te astept, cu impresii cu tot. Spor la gatit! 🙂
perfect,locuiesc intr-o tara vorbitoare de lb engleza si pasiunea mea ptr gatit s-a dezvoltat din pacate dupa ce am plecat din tara asa ca multe denumiri noi de mirodenii si plante le-am invatat direct in engleza iar mai mereu cand citesc cate o reteta de-a ta si vad cate o mirodenie “noua” , cum s-ar zice pe romaneste “imi prind urechile” si caut traducerea in romana dar e greu sa gasesti traducere intr-un domeniu de specialitate.Multumesc mult! cu siguranta o sa mai revin cu astfel de intrebari.
@ardeiute: Si eu am patit la fel. Mai intai le-am invatat in engleza si abia apoi am cautat cuvintele romanesti echivalente; te inteleg perfect. Iti raspund cu placere la orice intrebare.
Procedura cea mai simpla este sa cauti denumirea in latina, si apoi sa dai cautare dupa aceasta in limba romana. 🙂
Radu, cumva turmeric este acelasi lucru cu curcumaua?
@ardeiute: “Turmeric” este cuvantul englezesc pentru planta “Curcuma longa”, adica, pe romaneste “curcuma”. 🙂
Ador mancarea indiana si mai ales carnea de porc! O sa incerc sigur reteta cand voi avea timp si materia prima necesara 🙂 Oricum, buna idee! Sunt binevenite astfel de retete, ca de ceafa cu cartofi prajiti ne-am cam saturat toti.
@Gurmanda Carcotasa: Vad ca esti carcotasa cu ceafa de porc. 🙂 Ai dreptate, un experiment cu o reteta mai deosebita de cele cu care suntem obisnuiti este binevenit oticand.
Radu, am gatit aceasta reteta de foarte multe ori, este exceptionala! Multumim!
@motoimaria: Cu mare placere, Maria. 🙂
@silvi0ara: Orice are un inceput. Eu iti urez “Bafta!” si sunt convins ca o sa placa tuturor si ca vei incerca si alte retete asiatice. O sa descoperi ca bucataria asiatica este un univers in sine.
Suna foarte interesant, am sa incerc sa o fac, sa vad ce rezulta, si mai ales ce spun cei care o sa guste. Este prima oara cand o sa incerc o reteta Indiana.
Revin cu impresii dupa.
Radu, revin ca sa-ti spun ca am incercat reteta si ca a iesit nemaipomenit. Gustoasa intr-un mod inedit pentru mine, iar contrastul dintre carnea fierbinte si sosul de iaurt rece este absolut genial.
Mai greu a fost sa gasesc curcuma, dar am dat de ea la o macelarie arabeasca. A trebuit sa intreb, fiindca nu o aveau in galantar. Mi-au dat-o intr-un plic pe care scria SOFRAN. Mi-a fost jena sa intreb, dar oare o vindeau drept sofran?
@Andra: Mda, unii profita de clienti si vand uneori curcuma drept sofran macinat. Poate de aceea plicul nu era in vitrina, cineva incercase probabil sa vanda curcuma drept sofran si apoi plicul a fost scos de la vanzare. Oricum, ma bucur ca ai incercat reteta si ca ti-a placut.
Pare o reteta interesanta. Ma fascineaza folosirea scortisoarei intr-o mancare cu carne de porc; mi se pare un lucru atat de neobisnuit. Tin post deocamdata, asa ca o voi incerca dupa Paste.
@Andra: Abia astept sa vad ce parere ai.