Porc cu ghimbir si legume

Reteta de fata este una foarte simpla, care poarta placuta “pecete” a ghmibirului: proaspata, citrica si picanta. Poate fi gatita cu orice fel de legume proaspete, congelate sau din cutie. Dupa cum veti vedea, eu am profitat de ea ca sa dau un rost catorva cutii cu legume din camara (morcovi tineri, porumb tanar, inimi de palmier, muguri de fasole), carora le-am alaturat si prospaturi (ardei grasi, castravete, spanac, ceapa verde).
Porc cu ghimbir si legume - Porc cu ghimbir si legume 1 - Retetele lui Radu
Am profitat si de faptul ca am gasit frunze proaspete de coriandru – dau peste ele odata la cateva luni, asa ca prezenta lor este o adevarata sarbatoare pentru mine – si, bineinteles, le-am folosit cu placere, caci dau, alaturi de celelalte ingrediente specifice, savoarea ce caracterizeaza retetele asiatice.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
400 g muschiulet de porc
5 cm bucata de ghimbir, proaspat ras
2 catei de usturoi, rasi
piper alb, macinat
2 linguri de coriandru proaspat, tocat
1 lingura de vin de orez
1 lingura de otet de orez matur (brun)
2 linguri de ulei de arahide
60 g porumbi tanari, taiati in jumatate pe lungime
60 g morcovi tineri, bine scursi
60 g inimi de palmier, taiate in sferturi pe lungime
1/3 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1/3 ardei gras galben, taiat fasiute subtiri
5 cm bucata de castravete, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
3 linguri de sos de soia
100 g spanac tanar (sau valeriana)
60 g muguri de fasole
2 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala
frunze de coriandru, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala si se sterge muschiuletul de porc tamponandu-l cu prosoape de hartie. Se taie felii de 5-6 mm grosime, transversal, apoi se taie fasiute. Se combina intr-un castron fasiutele de carne cu ghimbir, usturoi, 2 linguri de sos de soia si otet. Se acopera si se marineaza 30 de minute.
Se incinge jumatate din ulei in wok. Se soteaza rapid (stir-fry) carnea, la foc iute, amestecand continuu, in transe daca este nevoie, pana ce este rumenita si facuta. Se scoate din wok si se pastreaza pe o farfurie calda.
Se incinge restul de ulei in acelasi wok. Se adauga ardeii grasi si castravetele si se soteaza rapid 1-2 minute. Se scot din wok si se pastreaza pe o farfurie calda.
Se readuce carnea in wok, impreuna cu sosul lasat in farfurie, se adauga sos de soia, piper alb si vin de orez (acesta se toarna in wok circular, prelins pe peretii vasului, ca alcoolul sa se evapore pana ce lichidul ajunge in contact cu ingredientele) si se amesteca pana se incinge.
Se adauga in wok ardeii si castravetii, mugurii de fasole, inimile de palmier, morcovii tineri, valeriana, coriandrul si ceapa verde si se amesteca 30 de secunde. Se serveste preparatul imediat, cu orez fiert.
Sfaturi:
Daca se intarzie servirea, frunzele de valeriana se flescaie si pierd din textura si aspect.
Nota:
Vin de orez si otet de orez brun se gasesc in magaziele alimentare de la Dragonul Rosu, sau pe internet. Nu recomand inlocuirea lor decat ca solutie de avarie: vinul de orez poate fi substituit cu vin alb demi-sec, iar otetul de orez brun cu otet balsamic.
Inimi de palmier se gasesc uneori in supermarket. Nu va cramponati de ele daca nu le gasiti, inlocuiti-le cu alta leguma.

7 comentarii pe “Porc cu ghimbir si legume

  1. simina spune:

    Arata bestial! La retetele asiatice totul arata atit de proaspat si de frumos colorat. Iti vine sa inghiti ecranul! 🙂
    Ca tot vorbiti despre coriandru eu nu am vazut niciodata asa ceva pe piata. Locuiesc in Bucuresti si de fiecare data ma uit dupa coriandru in magazine dar in zadar. Nu exista vreun loc specializat in ierburi aromatice unde sa se gaseasca permanent?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Se gaseste rar si este extrem de delicat. Odata ce deschizi pliculetele alea se ofileste vazand cu ochii.
      Nu stiu sa existe vreun magazin dedicat ierburilor aromatice proaspete. marfa este perisabila, iar cererea mica. Ar da faliment ultra-rapid.

  2. cristi-j spune:

    La cate ai pus inauntru nici n-ar mai fi nevoie de carnea de porc, din punctul meu de vedere ar fi grozav si fara ea.
    Vazand poza, pana sa apuc sa citesc, primul gand a fost “hopa, ai dat de coriandru verde!” … hahaha . Apoi am vazut ca i-ai dedicat chiar un paragraf … hahaha
    Parca nu se potriveste poza cu scrisul, nu ca ar conta prea mult dar nu se vad castravetele, mugurii de fasole, ceapa verde, ardeiul rosu iar carnea nu e fasiute.
    Si n-ai mai simtit nevoia catorva feliute de ardei iute pentru iuteala.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sunt si ele ascunse pe sub celelalte. 🙂
      Nu am mai avut ardei iute ca atare ai am si gatit pentru niste prieteni care nu pot manca iute, asa ca m-am adaptat circumstantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.