Condimentul “dulce-de-iute” merge foarte bine cu orice fel de carne, indiferent cum este gatita, dar se asociaza perfect cu aroma putin afumata a unui gratar.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 3 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
4 felii de ceafa de porc (sau cotlet dezosat), groase de 1-2 cm, circa 850 g in total
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ardei gras rosu, curatat si taiat bucati
1 ardei gras galben, curatat si taiat bucati
10 cm bucata de castravete, taiat felii de 5-6 mm grosime, pe lungime
4 catei de usturoi, feliati subtire
8 rosii cherry
1 lingura de cimbru proaspat, tocat
1-2 lingurite de suc de lamaie, proaspat stors
2 linguri de “Dulce de iute”, sau dupa gust
fire de cimbru proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge un gratar, la foc mediu-iute. Se spala carnea si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza feliile de carne.
Se asaza carnea pe gratar si se frige 3-4 minute, la foc mediu-iute. Se intorc feliile pe cealalta parte si se frig 2 minute. Se scot pe un grilaj metalic si se acopera lejer cu folie de aluminiu. Se lasa la odihna circa 5-10 minute.
Intre timp se sareaza si se pipereaza rosiile, ardeii grasi si castravetii. Se stropesc cu o treime din uleiul de masline si se amesteca bine. Se asaza apoi pe gratar si se frig cateva minute, pana ce sunt rumenite si fragede.
Se scot legumele pe un platou, se presara cu sare, usturoi si cimbru, apoi se stropesc cu restul de ulei de masline extra virgin.
Se serveste ceafa de porc alaturi de legume, unsa cu “dulce-de-iute” si ornata cu frunze de cimbru proaspat.