Preparatul este interesant, aromat, gustos si ofera contraste excelente de gust (dulce-acrisor-iute) si de texturi (frageda-crocanta). Reteta reflecta, prin modul de preparare si de servire, influenta exercitata de bucataria franceza asupra celei vietnameze. Ingredientele sunt insa tipic asiatice, ceea ce poate pune unele probleme de aprovizionare (vezi mai jos Substituenti).
Porc cu muguri de fasole si sos caramel

Bucatarie: vietnameza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
400 g muschiulet de porc, taiat felii transversale
sare
2 linguri de sos de soia
1 lingura de suc de limeta
1 lingura de pasta de ardei iute
4 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de ghimbir, ras
1-2 linguri de ulei de arahide
1 ceapa, tocata
4 linguri de vin de orez
2 1/2 linguri de zahar de palmier
120 g muguri de fasole, din cutie
3-4 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm si apoi fasiute
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de otet de orez
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se sareaza putin carnea. Se amesteca intr-un castron 1 lingura de sos de soia, suc de limeta, pasta de ardei iute, usturoi, ghimbir si 1 lingura de ulei de arahide. Se adauga carnea si se marineaza 30 de minute.

Intre timp se scurg bine mugurii, se clatesc si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de susan, pana se rumenesc putin, apoi se pun deoparte.
Se amesteca mugurii de fasole cu sare, 1/2 lingura de zahar, ceapa verde, ulei brun de susan, 2 lingurite de ulei de arahide si otet de orez. Se presara salata cu jumatate din semintele de susan si se pune deoparte.

Se scoate carnea din marinada si se scurge bine. Se incinge un wok, se adauga carnea si se prajeste 2-3 minute, in transe, pana se rumeneste frumos. Se intoarce si se continua 1-2 minute, pana ce este facuta. Se scoate pe un grilaj, asezat deasupra unei farfurii. Se acopera lejer, cu folie metalica.

Se adauga in wok ceapa tocata si se sareaza. Se soteaza 2 minute, apoi se adauga vinul de orez, sosul de soia si marinada. Se amesteca si se aduce la punctul de mijotare; se gateste sosul 1-2 minute, pana ce se reduce putin.

Se adauga apoi zaharul si sucul lasat de carne pe farfuria de sub grilaj; se amesteca bine. Se fierbe molcom sosul, cateva minute sau pana ce capata o consistenta siropoasa. Se serveste carnea alaturi de salata de muguri de fasole, stropita bine cu sosul din wok si presarata cu restul de seminte de susan.

Substituenti:
In loc de ulei de arahide puteti folosi ulei rafinat de floarea-soarelui.
Vinul de orez poate fi inlocuit cu un vin alb, demi-sec sau demi-dulce, aromat.
Zaharul de palmier se poate substitui cu zahar brun, sau chiar cu zahar alb, obisnuit.
Otetul de orez se poate aproxima cu un otet alb, de buna calitate.