Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.

Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute plus odihna

Ingrediente:
6-8 felii de muschiulet de porc, circa 400 g in total
3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 linguri de suc de lamaie
1 lingurita de seminte de coriandru, macinate
1/2 lingurita de seminte de chimen, macinate
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
2 rosii, taiete feliute
1 ceapa, taiata inele
10 masline negre
1 lingura de seminte de floarea-soarelui
50 g salata verde
250 g iaurt
2 linguri de menta proaspata, tocata marunt
1/2 lamaie, taiata feliute, pentru servit
piper negru, proaspat macinat
sare
paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron 1 lingura de ulei de floarea-soarelui cu semintele macinate de coriandru si chimen, cu boia dulce, jumatate din sucul de lamaie, sare si piper. Se adauga feliile de carne si amesteca. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat, in frigider, timp de 2-3 ore.

Intre timp, se amesteca in alt castron iaurtul cu sare, piper, boia iute si menta tocata. Se acopera cu folie si pune in frigider, ca aromele sa aiba timpul necesar sa se amestece.

Se scot feliile de muschiulet din marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se incinge bine o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga putin ulei de floarea-soarelui si se lasa pana se incinge. Se prajesc feliile de carne 2 minute pe fiecare parte, pana ce sunt frumos rumenite si facute. Se scot pe o farfurie calda si se lasa sa stea 5 minute, inainte de a fi servite.

Intre timp se amesteca intr-un castron salata, inelele de ceapa, rosiile, maslinele si semintele de floarea-soarelui. Se asezoneaza salata cu sare si piper si se stropeste-o cu suc de lamaie si restul de ulei. Se amesteca bine.
Se servesc, in final, feliile de carne alaturi de salata si sos de menta, cu paine.