Porc cu sos de menta

Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.

Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute plus odihna
Ingrediente:
6-8 felii de muschiulet de porc, circa 400 g in total
3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 linguri de suc de lamaie
1 lingurita de seminte de coriandru, macinate
1/2 lingurita de seminte de chimen, macinate
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
2 rosii, taiete feliute
1 ceapa, taiata inele
10 masline negre
1 lingura de seminte de floarea-soarelui
50 g salata verde
250 g iaurt
2 linguri de menta proaspata, tocata marunt
1/2 lamaie, taiata feliute, pentru servit
piper negru, proaspat macinat
sare
paine proaspata, pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron 1 lingura de ulei de floarea-soarelui cu semintele macinate de coriandru si chimen, cu boia dulce, jumatate din sucul de lamaie, sare si piper. Se adauga feliile de carne si amesteca. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat, in frigider, timp de 2-3 ore.
Intre timp, se amesteca in alt castron iaurtul cu sare, piper, boia iute si menta tocata. Se acopera cu folie si pune in frigider, ca aromele sa aiba timpul necesar sa se amestece.
Se scot feliile de muschiulet din marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se incinge bine o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga putin ulei de floarea-soarelui si se lasa pana se incinge. Se prajesc feliile de carne 2 minute pe fiecare parte, pana ce sunt frumos rumenite si facute. Se scot pe o farfurie calda si se lasa sa stea 5 minute, inainte de a fi servite.
Intre timp se amesteca intr-un castron salata, inelele de ceapa, rosiile, maslinele si semintele de floarea-soarelui. Se asezoneaza salata cu sare si piper si se stropeste-o cu suc de lamaie si restul de ulei. Se amesteca bine.
Se servesc, in final, feliile de carne alaturi de salata si sos de menta, cu paine.


2 comentarii pe “Porc cu sos de menta

  1. Mihaela2 spune:

    Bine te-am gasit Radu! Te-am descoperit doar de cateva saptamani si de-atunci fac ce fac si citesc mereu cate ceva de la tine de aici. Apreciez foarte mult efortul pe care il investesti sa ne explici, sa ne inveti lucruri de baza, as zice, in ale gatitului.

    Cat despre reteta de fata, mi se pare o excelenta idee de a folosi muschiuletul de porc (el, in sine, fiind destul de trist dupa parerea mea).

    • Radu Popovici spune:

      @Mihaela2: Ma bucur ca gasesti blogul interesant. Dar…. Cum sa fie muschiuletul de porc trist? Cea mai frageda bucatica. Este delicios cu sosuri de branzeturi, mai ales, dar si de rosii. Mie mi se pare chiar ca este vesel. Cel putin cand il gatesc eu zambeste larg. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.