Va propun o reteta simpla, in care carnea de porc este gatita intr-un sos de rosii destul de robust, usor afumat ca aroma.
Porc cu sos de rosii si pimenton

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
600 g muschiulet de porc
sare
piper
3 lingurite de zahar
2 lingurite de otet
1 lingurita de boia iute
6 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 cepe rosii, tocate
1 lingura de pasta de rosii
2 foi de dafin
2 lingurite de pimenton (boia afumata)
400 g passata
150 ml fond de legume, ori pui (sau apa)
1 lingurita de frunze proaspete de cimbru
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca bucatile de muschiulet cu sare, piper, jumatate din zahar, otet, boia iute, o treime din usturoi si putin ulei si se lasa carnea la marinat minim 30 de minute, acoperita.

Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se incinge o tigaie. Alegeti o tigaie care se poate transfera in cuptor. Se incinge restul de ulei si se prajeste carnea la foc iute, pana se rumeneste uniform. Se scoate intr-un castron.

Se adauga ceapa in tigaie (si inca putin ulei, daca este necesar) si se sareaza. Se caleste la foc mic 5 minute, pana ce se face translucida si foarte frageda. Se adauga restul de usturoi si se continua 1 minut.

Se adauga pasta de rosii si se amesteca 1 minut. Se adauga pimenton si se amesteca timp de cateva secunde. Atentie, boiaua nu trebuie sa se arda, caci da mancarii un gust amarui si neplacut.

Se adauga passata, fond, dafin, cimbru si zahar si se gateste mixtura 10 minute, la foc mic.

Se adauga carnea, impreuna cu sucurile lasate de ea in castron. Se amesteca si se transfera tigaia in cuptorul incins; se gateste 10 minute, sau pana ce carnea este frageda si suculenta, si s-a rumenit la muchii.
Se serveste carnea cu sos din belsug, presarata cu patrunjel tocat, alaturi de paine proaspete, cartofi natur sau orez.

Nota:
Aceasta reteta este eficienta si economicoasa caci puteti folosi la ea capetele ascutite care cad de la muschiuletii de porc, sau “coarda” subtire, care se intinde pe lungimea lui.

Ca bautura care sa insoteasca preparatul, v-as recomanda o bere doppelbock, a carei robustete tine piept sosului; aromele de caramel a berii se asociaza bine cu bucatile de carne usor caramelizate, iar nuantele ei usor amarui au un “ecou” placut in aroma afumata provenita de la pimenton si cimbru.
Serviti berea racita la o temperatura de circa 15-16 °C.
Daca doriti un vin, incercati un Merlot nu foarte tanar, baricat si rotund ca gust si aroma, cu nuante de prune uscate siu mirodenii, turnat in pahar pe la 16-18 °C.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Porc cu sos de rosii si pimenton
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: