Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el.
Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata de gustul puternic al rosiilor uscate la soare si al maslinelor.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute + odihna
Ingrediente:
400 g muschiulet de porc
2 linguri de ulei de masline (eventual uleiul scurs de la rosiile uscate la soare, vezi mai jos)
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa, tocata
12 catei de usturoi, curatati
60 ml vin rosu
120 ml fond de legume
3 linguri de pasta de rosii
2 frunze de dafin
1-2 lingurite de zahar
200 g rosii uscate la soare, bine scurse de ulei, tocate
3-4 fire de cimbru proaspat
50 g masline, curatate de samburi
150 g paste Corolles d’Alsace (sau alte paste scurte)
1/2 legatura de patrunjel, tocata
Parmesan ras, pentru servit
Instructiuni:
Se piseaza usturoiul intr-o piua, cu sare, pana se obtine o pasta omogena.
Se curata muschiuletul de grasime si pielite. Se taie transversal, rondele de 2-3 cm grosime. Se sareaza si se pipereaza carnea.
Se incinge uleiul (daca este posibil, chiar cel scurs de la rosiile uscate) intr-o cratita sau tigaie mare. Se rumenesc feliiile de carne la foc iute, timp de 2-3 minute, sau pana se rumenesc frumos. Se scot cu un cleste si se pun deoparte, pe o farfurie.
Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic 4-5 minute, pana ce incepe sa se inmoaie. Se adauga trei sferturi din pasta de usturoi, se amesteca si se continua 1 minut.
Se desface pasta de rosii cu vin si se adauga in cratita. Se adauga fond, zahar, frunze de dafin, fire de cimbru, masline si rosiile uscate la soare. Se da mixtura in clocot, se face flacara mica si se mijoteaza 10 minute.
Se readuc in cratita feliile de carne si sucul lasat de ele in farfurie. Se intoarce carnea de cateva ori, ca sa fie acoperita uniform de sos. Se da mixtura in clocot, se face din nou flacara mica, se acopera cratita si se gateste 6-7 minute, sau pana ce carnea este facuta si frageda. Daca este nevoie, se adauga putina apa, sau fond, ca feliile de carne sa fie complet acoperite cu sos.
Se ia cratita de pe foc, se gusta si se potriveste asezonarea cu sare si piper; tineti cont ca, dupa odihna, gusturile vor fi mai puternice.
Se adauga restul de pasta de usturoi si patrunjelul tocat. Se amesteca bine, se acopera cratita si se lasa preparatul la odihna 10-15 minute, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.
Intre timp se fierb pastele, in multa apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se serveste carnea pe un pat de paste, stropita din belsug cu sosul usturoiat si presarata cu Parmesan ras..
Completati masa cu un pahar de vin rosu mai robust, un Merlot sau un Cabernet baricat, servit la 14-18 °C, care sa tina piept cu succes sosului picant.
Nota:
Am dat peste corolles d’Alsace absolut din intamplare, pe cand cautam in Cora niste… farfalle. M-au cucerit insa formele acestea noi pentru mine, asemanatoare unor mici cornuri ale abundentei. Pana la urma nu mi-s parut rau deloc de alegerea facuta, caci, pe langa forma placuta, au punctat bine si la capitolul gust.
Daca nu gasiti masline fara samburi, cumparati masline intregi, de preferinta Kalamata, Amfissa sau ceva asemanator, pline de gust. Intepati-le de cateva ori cu dintii unei furculite inainte de a le adauga in sos.
Dupa gustul meu, v-as sfatui sa nu cumparati masline negre fierte si desarate; mi se pare ca nu au niciun gust. Daca, totusi, nu va plac deloc cele cu gust sarat-amarui, folositi atunci ceea ce va place, sau chiar renuntati la ele.
Zaharul se adauga pentru a contracara aciditatea (acreala) rosiilor si a pastei de rosii. Daca pasta de rosii folosita de dvs este dulcaga si nu acrisoara, renuntati la zahar.
Un sfert din usturoi a fost adaugat la sfarsit doar ca sa dea un accent mai puternic sosului; se stie ca usturoiul gatit devine mai putin iute si mai dulceag. Daca o aroma mai robusta de usturoi va deranjeaza, renuntati la acest artificiu si folositi tot usturoiul odata, la pasul 3 al retetei.
Eu am folosit muschiulet de porc, fiindca este preferatul meu. Reteta va permite, insa, sa folositi si alte bucati, de pilda muschi file. Acesta este mai fad si beneficiaza de pe urma alaturarii cu acest sos plin de savoare. Puteti, de asemenea, folosi ceafa sau pulpa de porc.
Tineti cont de faptul ca timpul de gatit va creste, functie de bucata de carne si de dimensiunile ei.
@Stanescu Mirela: Si mie imi place porcul; cu noile metode de crestere si transare carnea de porc a devenit mult mai slaba. In plus, poti alege sa gatesti diferite bucati, dupa sezon: mai grasute iarna, mai slabe vara etc.
Rosiile uscate la soare sunt excelente si din punctul meu de vedere. Au un gust puternic si de aceea se asociaza mai bine cu o carne cu personalitate, ca cea de porc, decat cu piept de pui, peste, fructe de mare.
Vorba-aceea: “cea mai buna leguma este porcul”. Din punctul meu de vedere, porcul are o carne mult mai gustoasa decat multe alte animale sau pasareturi (chiar daca doctorii ne bat la cap ca nu este sanatoasa). De multe ori savoarea carnii de porc este suficienta siesi, nemaiavand nevoie de alte adaosuri.
Poate ca este de inteles popularitatea atavica a “fleicii” de porc, la care se intorc, din cand in cand, cu placere, chiar si cei mai sofisticati chef-i sau gourmet-i.
Multumesc si pentru aceasta reteta. Lunga introducere nu a fost facuta pentru a-ti submina reteta (eu sunt fan si rosii uscate la soare).