De fiecare data cand cumpar un muschiulet de porc si il feliez, exista cateva bucati (varful ascutit al muschiuletului, uneori si partea laterala, lunga si subtire, care se desprinde de muschiuletul propriu-zis) care “cad” si carora trebuie sa le gasesc o intrebuintare.
De fapt, ca sa recunosc cu sinceritate, aceste “cazaturi” ma bucura, caci imi ofera ocazia de a gati ceva foarte pe gustul meu: robust, cu sos picant, aflat intre tocana noastra si curry-ul asiatic, plin de savoare.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
350 g muschiulet de porc, curatat de matase si grasime, taiat bucatele
sare
piper alb, macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
60 ml vin alb
200 ml smantana 32% grasime
2 cartofi marisori, fierti si taiati cuburi
4 cm bucata de hrean, curatata si tocata grosier
1 lingurita de otet din vin alb
1 lingurita de mustar
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara hreanul. Se pune intr-un castron hreanul, se sareaza, se adauga mustar, otet si 1 lingura de smantana. Se proceseaza mixtura cu un blender de mana, pana ce se obtine o pasta cat mai omogena. Se potriveste consistenta sosului adaugand, eventual, inca putina amantana,
Intre timp se sareaza si se pipereaza carnea. Se incinge bine o tigaie mare, la foc iute. Se adauga uleiul. Cand acesta este incins, se soteaza carnea 2 minute, pana ce se rumeneste uniform. Se scoate si se transfera pe o farfurie calda.
Se face flacara mica. Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic de tot 3-4 minute, sau pana se inmoaie si se face translucida; se amesteca in acest timp cu o spatula de lemn, racaind fundul tigaii pentru a incorpora reziduurile caramelizate lasate de carne.
Se adauga usturoi si se continua 1 minut. Se adauga vinul, se amesteca si se da in clocot. Se mijoteaza mixtura pana ce vinul se evapora mai mult de jumatate. Se adauga smantana ramasa, mixtura de hrean si cartofii si se amesteca delicat, pentru a nu-i sfarama. Se gateste 1-2 minute, pana ce acestia sunt fierbinti. Se ia preparatul de pe foc, se adauga patrunjelul tocat, se amesteca si se serveste imediat, presarat cu fulgi de ardei iute si ornat cu frunze de patrunjel.
Sfaturi:
Reteta functioneaza la fel de bine si cu paste in loc de cartofi.
De asemenea, se pot omite cartofii din reteta, iar preparatul rezultat se serveste cu orez fiert.
Reteta are un sos excelent; sfaramati cartofii cu o furculita atunci cand mancati, pentru a “aduna” cat mai mult din el.
Radu, in lista de ingrediente apare niste otet pe care nu il mai regasesc in reteta. Poti sa imi spui ce e cu el? Eu am facut reteta fara acel otet si inlocuind vinul cu fond de pui, dar nu prea a iesit. Probabil din cauza ca am folosit hrean din ala la borcanel care nu prea avea niciun gust 🙁
@mihai2206: Ai dreptate, am corectat in reteta.
Hreanul la borcanel este deja un sos preparat, nu hrean pur. Contine deja otet si alte chestii, functie de producator.
Fondul este, aici cel putin, mai potrivit, caci este mai gustos; sigur, depinde si de vinul ales.
Ador sosul de hrean, nu m-am gandit sã îl pun în mancare desi imi plac aromele puternice. Nici eu nu am gãsit hrean in comert, doar borcãnele deja preparate 🙁
@Ramona: Il poti folosi si pe acela, bineinteles, desi cel proaspat preparat este mult mai aromat.
Foarte mult ma bucur, o reteta cu hrean. Mie imi place mult hreanul , cu otet si putin zahar, dar nu gatesc cu el, ma bucur ca ai postat reteta asta.
@Corina: Recunosc ca am cam lasat deoparte hreanul, din pacate. Ar trebui sa-l exploatea mai mult, mai ales iarna.
buna idee..
eu am o poveste intreaga legata de hrean.. ani de zile am tot citit retete pe site-uri in engleza, si le saream fara drept de apel pe cele care necesitau o chestiune numita “horse-radish”, gandindu-ma ca n-are rost sa imi fac sange rau daca la noi oricum nu se gaseste (in fine, nu numai pe cele cu horse radish, ci pe toate cu ingrediente necunoscute).
pana intr-o zi, cand am aflat absolut intamplator adevarul… citind nu o reteta ci o carte despre legume, origini si cultivare.. cand am ajuns la horse radish am zis ca nu vad bine (in poza era un hrean).
@nea’Mielu: Daca ar fi fost “lamb-radish” te-ai fi bagat cu siguranta. 🙂