De fiecare data cand cumpar un muschiulet de porc si il feliez, exista cateva bucati (varful ascutit al muschiuletului, uneori si partea laterala, lunga si subtire, care se desprinde de muschiuletul propriu-zis) care „cad” si carora trebuie sa le gasesc o intrebuintare.


De fapt, ca sa recunosc cu sinceritate, aceste „cazaturi” ma bucura, caci imi ofera ocazia de a gati ceva foarte pe gustul meu: robust, cu sos picant, aflat intre tocana noastra si curry-ul asiatic, plin de savoare.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
350 g muschiulet de porc, curatat de matase si grasime, taiat bucatele
sare
piper alb, macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
60 ml vin alb
200 ml smantana 32% grasime
2 cartofi marisori, fierti si taiati cuburi
4 cm bucata de hrean, curatata si tocata grosier
1 lingurita de otet din vin alb
1 lingurita de mustar
1/2 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se prepara hreanul. Se pune intr-un castron hreanul, se sareaza, se adauga mustar, otet si 1 lingura de smantana. Se proceseaza mixtura cu un blender de mana, pana ce se obtine o pasta cat mai omogena. Se potriveste consistenta sosului adaugand, eventual, inca putina amantana,

Intre timp se sareaza si se pipereaza carnea. Se incinge bine o tigaie mare, la foc iute. Se adauga uleiul. Cand acesta este incins, se soteaza carnea 2 minute, pana ce se rumeneste uniform. Se scoate si se transfera pe o farfurie calda.

Se face flacara mica. Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se gateste la foc mic de tot 3-4 minute, sau pana se inmoaie si se face translucida; se amesteca in acest timp cu o spatula de lemn, racaind fundul tigaii pentru a incorpora reziduurile caramelizate lasate de carne.

Se adauga usturoi si se continua 1 minut. Se adauga vinul, se amesteca si se da in clocot. Se mijoteaza mixtura pana ce vinul se evapora mai mult de jumatate. Se adauga smantana ramasa, mixtura de hrean si cartofii si se amesteca delicat, pentru a nu-i sfarama. Se gateste 1-2 minute, pana ce acestia sunt fierbinti. Se ia preparatul de pe foc, se adauga patrunjelul tocat, se amesteca si se serveste imediat, presarat cu fulgi de ardei iute si ornat cu frunze de patrunjel.

Sfaturi:
Reteta functioneaza la fel de bine si cu paste in loc de cartofi.
De asemenea, se pot omite cartofii din reteta, iar preparatul rezultat se serveste cu orez fiert.

Reteta are un sos excelent; sfaramati cartofii cu o furculita atunci cand mancati, pentru a „aduna” cat mai mult din el.