Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Aceasta reteta clasica este gatita intr-o varianta care foloseste paste de prez in locul celor din grau. Pastele de orez sunt o optiune pretioasa pentru cei cu intoleranta la gluten. De asemenea, absorb mai multa apa, la aceeasi cantitate avand mai putine calorii decat pastele din grau.
Bucatarie: italiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 23 minute
Ingrediente:
3-4 cotlete de porc dezosate, circa 400 g in total, groase de 1 cm
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
4 cepe verzi, tocata separat partea alba de cea verde
2 catei de usturoi, tocati
60 ml brandy
100 g smantana de bucatarie (32% grasime)
100 g branza albastra, taiata bucatele
160 g paste de orezPasta Riso Spaghete
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, tocat
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit
Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se tempereaza 30-45 de minute. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga uleiul si, imediat ce incepe sa fumege usor, se adauga carnea si se prajeste 3-4 minute, la foc mediu-iute, pana ce bucatile incep sa se albeasca la margini. Se intoarce carnea si se prajeste si pe cealalta parte alte 3-4 minute.
Se scoate apoi carnea din tigaie si se pune 5-10 minute la odihna, pe un gratar sub care este asezata o farfurie, care sa capteze sucurile ce se scurg. Se acopera lejer cu o folie metalica si se inteapa folia in cateva locuri. Odihna este necesara ca fibrele de muschi sa se relaxeze, iar caldura reziduala sa continue gatitul uniform al carnii.
In uleiul ramas in tigaie se adauga partea alba de la ceapa si usturoiul. Se amesteca 1-2 minute pana ce usturoiul incepe sa miroasa, iar ceapa se inmoaie. Se adauga brandy-ul si se amesteca, racaind bine reziduureile caramelizate lasate de carne. Se fierbe incetisor (lichidul nu trebuie sa clocoteasca, ci sa aiba o bolboroseala molcoma) 1-2 minute, sau pana cand se reduce la jumatate.
Se adauga smantana si branza si se amesteca bine. Se fierb ingredientele la foc mic pana ce lichidul se ingroasa. Se adauga sucurile scurse in farfuria de sub carne si se amesteca. Se continua pana ce sosul are consistenta dorita. Se stinge flacara. Daca se doreste, se pot adauga in sos 1-2 linguri de la apa in care au fiert pastele. Contine amidon si “leaga” sosul mai bine.
Se adauga in tigaie partea verde de la ceapa si patrunjelul tocat si se amesteca.
Intre timp se fierb pastele 7 minute, in multa apa cu sare (2 lingurite de sare/litru de apa). Se adauga spaghetele si se amesteca de cateva ori, ca sa nu se lipeasca. Se fierb la foc mediu-mare (apa trebuie sa clocoteasca pentru a agita pastele, acest lucru impiedicand lipirea lor) pana ce sunt facute al dente, circa 6 minute, apoi se ia oala de pe foc si se toarna in ea o cana cu apa rece, ca sa se stopeze procesul de fierbere. Se scurg bine pastele.
Se adauga spaghetele in tigaia cu sos; se amesteca. Se impart intre farfuriile individuale. Peste ele se asaza bucatile de carne. Se presara totul cu piper negru, proaspat rasnit, se orneaza cu frunze proaspete de patrunjel si se serveste.
Radu unde gasesc paste de orez? Dar ulei de orez si smantana 32%?
@karaoke: Paste de orez si ulei de orez de la Riso Scotti gasesti in hipermarketuri: Cora, Carefour, Selgros, Metro. Smantana 32% se gaseste in hipermarketuri, dar si in supermarketuri ca Mega Image.
Imi place mult acest gen de sos. L-am mai vazut la tine in vreo doua retete. Combinatia de brandy cu usturoi da sosului o aroma de exceptie, iar brinza albastra da un gust deosebit „imblinzit” de dulceata smintinii. Vad ca aici ai venit cu ceapa verde si patrunjel ca sa dai sosului si o nota proaspata si ierboasa. Carnea arata super.
Stii ca nu am incercat niciodata paste de orez? Trebuie s-o fac pina la urma. 🙂
@memphis: Si mie imi place mult acest gen de sosuri. Si merg foarte bine cu carnea de porc.
Spaghetele de orez merita incercate. Mie, personal, parca cele de grau imi plac mai mult, insa varianta de paste din orez are calitatile ei indiscutabile si este o salvare pentru iubitorii de paste care au intoleranta la gluten. Riso Scotti este unul dintre putinii, daca nu singurul, dintre producatori de paste din orez de pe piata noastra si ofera o calitate deosebita. Mi-ar placea ca la nivelul formelor sa ofere o mai mare diversitate. In afara de spaghete, fusilli si penne mi-ar mai placea farfalle, conchiglie, tagliatelle… chiar si paste umplute gen tortelloni, ravioli etc.