Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Aceasta reteta clasica este gatita intr-o varianta care foloseste paste de prez in locul celor din grau. Pastele de orez sunt o optiune pretioasa pentru cei cu intoleranta la gluten. De asemenea, absorb mai multa apa, la aceeasi cantitate avand mai putine calorii decat pastele din grau.


Bucatarie: italiana
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 23 minute

Ingrediente:
3-4 cotlete de porc dezosate, circa 400 g in total, groase de 1 cm
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
4 cepe verzi, tocata separat partea alba de cea verde
2 catei de usturoi, tocati
60 ml brandy
100 g smantana de bucatarie (32% grasime)
100 g branza albastra, taiata bucatele
160 g paste de orezPasta Riso Spaghete
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, tocat
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit

Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se tempereaza 30-45 de minute. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga uleiul si, imediat ce incepe sa fumege usor, se adauga carnea si se prajeste 3-4 minute, la foc mediu-iute, pana ce bucatile incep sa se albeasca la margini. Se intoarce carnea si se prajeste si pe cealalta parte alte 3-4 minute.

Se scoate apoi carnea din tigaie si se pune 5-10 minute la odihna, pe un gratar sub care este asezata o farfurie, care sa capteze sucurile ce se scurg. Se acopera lejer cu o folie metalica si se inteapa folia in cateva locuri. Odihna este necesara ca fibrele de muschi sa se relaxeze, iar caldura reziduala sa continue gatitul uniform al carnii.

In uleiul ramas in tigaie se adauga partea alba de la ceapa si usturoiul. Se amesteca 1-2 minute pana ce usturoiul incepe sa miroasa, iar ceapa se inmoaie. Se adauga brandy-ul si se amesteca, racaind bine reziduureile caramelizate lasate de carne. Se fierbe incetisor (lichidul nu trebuie sa clocoteasca, ci sa aiba o bolboroseala molcoma) 1-2 minute, sau pana cand se reduce la jumatate.

Se adauga smantana si branza si se amesteca bine. Se fierb ingredientele la foc mic pana ce lichidul se ingroasa. Se adauga sucurile scurse in farfuria de sub carne si se amesteca. Se continua pana ce sosul are consistenta dorita. Se stinge flacara. Daca se doreste, se pot adauga in sos 1-2 linguri de la apa in care au fiert pastele. Contine amidon si “leaga” sosul mai bine.
Se adauga in tigaie partea verde de la ceapa si patrunjelul tocat si se amesteca.

Intre timp se fierb pastele 7 minute, in multa apa cu sare (2 lingurite de sare/litru de apa). Se adauga spaghetele si se amesteca de cateva ori, ca sa nu se lipeasca. Se fierb la foc mediu-mare (apa trebuie sa clocoteasca pentru a agita pastele, acest lucru impiedicand lipirea lor) pana ce sunt facute al dente, circa 6 minute, apoi se ia oala de pe foc si se toarna in ea o cana cu apa rece, ca sa se stopeze procesul de fierbere. Se scurg bine pastele.

Se adauga spaghetele in tigaia cu sos; se amesteca. Se impart intre farfuriile individuale. Peste ele se asaza bucatile de carne. Se presara totul cu piper negru, proaspat rasnit, se orneaza cu frunze proaspete de patrunjel si se serveste.