Va propun o reteta foarte simpla, bine aromata si condimentata, dar nu exagerat, care foloseste un ingredient tipic asiatic, cu nume simpatic: taitei de celofan. Sunt numiti astfel pentru ca, dupa gatire, devin transparenti, dand un aspect interesant preparatului.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus rehidratare si marinare
Timp de gatit: 7 minute
Ingrediente:
100-120 g taitei de celofan
4-6 ciuperci shiitake, uscate
250 g muschi file de porc, taiat cubulete foarte mici
2 linguri de sos de soia dark
2 linguri de vin de orez
2 catei de usturoi, dati pe razatoare
2 cm bucata de ghimbir proaspat. ras
2 lingurite de ulei aromat cu ardei iute, sau dupa gust
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4-5 cepe verzi, tocate
1 lingurita de amidon
150 ml apa
2 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat, dupa gust
fire proaspete de coriandru, pentru ornat
Instructiuni:
Se rehidrateaza separat, in doua castroane, taiteii de celofan si ciupercile shiitake. Se acopera cu apa fierbinte si se lasa la inmuiat 15-20 de minute, pana ce se inmoaie.
Inainte de a se scurge, taiteii se taie cu o foarfeca de bucatarie, la lungimi de 10-15 cm, chiar in castron.
Se amesteca amidonul cu apa.
Ciupercile se scurg si se storc, apoi se inlatura tulpinile lemnoase, iar palariile se toaca marunt.
Intre timp se amesteca intr-un castron cubuletele de porc cu sos de soia, vin de orez, usturoi, ghimbir si ulei aromat cu ardei iute. Se amesteca bine si se lasa la marinat minim 15 minute.
Se scoate carnea din marinada; marinada se pastreaza.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se adauga carnea si ciupercile si se gatesc la foc iute, amestecand permanent, timp de 3 minute.
Se adauga ceapa verde si se continua 1 minut.
Se adauga mixtura de amidon si marinada ramasa in castron; se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se gateste inca 1 minut.
Se adauga taiteii si se continua 2 minute, pana ce acestia absorb lichidul, iar porcul este bine facut. Se adauga coriandrul tocat. Se serveste preparatul imediat, ornat cu fire de coriandru.
Sfaturi:
Spre deosebire de alte tipuri de taitei, cei de celofan (taitei transparenti, preparati din amidon de fasole mung, cartofi, cartofi dulci, yam, cassava) se pot incalzi de mai multe ori, succesiv.
Acesti taitei se gasesc in magazinele chinezesti din Dragonul Rosu, la Pravalia Veche, Ki-Life, online etc.
Vin de orez am vazut pana acum doar in Dragonul Rosu. Se poate substitui cu un vin alb demi-sec, aromat.
Ulei aromat cu ardei iute se gaseste tot in Dragonul Rosu, unde exista in doua variante: limpede si strecurat, sau pastrand inca sedimentul de ardei iute cu care a fost aromatizat. Atentie, este iute la gust, asa ca folositi-l cu prudenta. Il puteti inlocui cu putin ulei rafinat la care adaugati cateva picaturi de sos Tabasco, sau alt sos iute.
Imi spuneti va rog si mie unde ati gasit acesti taitei?
In Timisoara nici urma de ei..nici macar in magazinele online nu am gasit.
As fi recunoscatoare daca m ati putea ajuta.
@Dia: Eu ii gasesc in Bucuresti, sunt cateva magazine care au asa ceva. Nu cunosc Timisoara, din pacate. In Bucuresti se gasesc la Dragonul Rosu, la Bacania Veche, la Ki-Life. Nu au in permanenta, ci doar din cand in cand.
WOW..Cat de bine arata:)
NU stiam ca exista taitei de celofan, nu am vazut nicaieri la mine in oras. Daca ii vedeam imi trageau imediat atentia.
@Daniela: Nu cred ca ti-ar fi atras neaparat atentia, nu au mai nimic deosebit. Dar merita incercati.
Excelenta reteta, imi plac foarte mult acesti taietei. Ai schimbat putin si formatul la poze nu ? Excelent arata, imi plac pozele astea putin mai mari.
@Sylvia: Am inceput sa ma descurc mai bine cu aparatul foto. 🙂
numele de taitei de celofan vine de fapt din engleza , nu e prea asiatic … hahaha … eu ii stiu mai mult sub numele de taitei de sticla si mai sunt cunoscuti si sub alte nume , tot din engleza . in tarile in care sunt folositi (cam toate din asia) au cu totul alt nume care nu implica nici “celofan” nici “sticla” nici “chinezesti” … hahaha
pe langa felul cum arata au si o textura deosebita si se comporta deosebit . cred ca sunt un subiect foarte bun pentru un articol pentru ca sunt deosebiti , putin cunoscuti/folositi si sunt multe de spus despre ei asa ca ma abtin sa dau mai multe amanunte , iti las tie placerea … hahaha
mi se pare ca 15-20 de minute e mult prea mult pentru muiat , sunt suficiente cam 5 minute , se moaie repede si absorb apa . absorb bine si sosul asa ca e bine sa fie serviti si mancati repede in retete precum aceasta pentru ca apoi absorb sosul si ramane uscat iar ei devin lipiciosi .
imi plac ciupercile shiitake si au calitatea sa imbogateasca mancarurile cu ciuperci mai banale cum ar fi champignon chiar si numai 2-3 . la ciuperci e nevoie de 20 de minute uneori si mai mult pentru muiat . de cele mai multe ori nu a fost nevoie sa renunt la tulpini , nu sunt chiar asa lemnoase , se pot toca si ele . o lunga perioada am avut acces la ciuperci proaspete nu uscate . sunt foarte bune si un pic diferite dar cele uscate nu sunt o varianta de rezerva ca in alte cazuri , sunt folosite intentionat .
au , pai ce faci ? chiar acum doua zile imi spuneai altceva despre vinul de orez si marinada ! hahaha
@cristi-j: Eram sigur ca te vei lega de marinada. 🙂 Doar ca aici marinada se gateste, devenind sos, de aceea am folosit si vin de orez. Timpul de 15-20 de minute este pentru ciuperci. Taiteii se prepara dupa indicatiile de pe ambalaj.
In rest, da, acesti taitei ar merita un articol separat.
si eu folosesc taitei “celofan”,foarte buni,faptul ca-i pot reincalzi e un mare avantaj pentru cind mai ramine o portie de mincare…merci pt. trucul cu taiatul cu foarfecele,eu ma chinuiam doar cu cutitul,in farfurie…pina una alta ,ai aromat porcul tare imbietor!:)
@alison: Trucul asta mi-a intrat in repertoriu dupa ce am facut acel curs rapid de gatit in Bangkok; am vazut un bucatar de acolo facand asta. 🙂
Da, scuze, mi-a scapat 🙂
Hihi nu stiam ca le zice asa. Am si eu acasa, sunt din cartofi dulci facuti ai mei… Se mai fac si din altceva?
@Edith: Cum ziceam si in reteta, se mai fac si din amidon de cartofi obisnuiti, fasole soia, fasole mung, yam, cassava. 🙂
Chiar ca sunt “simpatici”:) Nu am toate ingredientele tale dar… adaptam si improvizam .Taieteii banuiesc ca nu sunt cei din supermarketuri, desi am vazut ca au ceva soiuri transparente…
@Teo: In supermarket nu amvazut taitei de celofan (de amidon), ci de orez. Merg si aceia in reteta asta, dar vor arata altfel. La gust nu va fi cine stie ce diferenta. 🙂