Va propun o reteta foarte simpla, bine aromata si condimentata, dar nu exagerat, care foloseste un ingredient tipic asiatic, cu nume simpatic: taitei de celofan. Sunt numiti astfel pentru ca, dupa gatire, devin transparenti, dand un aspect interesant preparatului.
Porc cu taitei de celofan

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus rehidratare si marinare
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
100-120 g taitei de celofan
4-6 ciuperci shiitake, uscate
250 g muschi file de porc, taiat cubulete foarte mici
2 linguri de sos de soia dark
2 linguri de vin de orez
2 catei de usturoi, dati pe razatoare
2 cm bucata de ghimbir proaspat. ras
2 lingurite de ulei aromat cu ardei iute, sau dupa gust
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
4-5 cepe verzi, tocate
1 lingurita de amidon
150 ml apa
2 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat, dupa gust
fire proaspete de coriandru, pentru ornat

Instructiuni:
Se rehidrateaza separat, in doua castroane, taiteii de celofan si ciupercile shiitake. Se acopera cu apa fierbinte si se lasa la inmuiat 15-20 de minute, pana ce se inmoaie.

Inainte de a se scurge, taiteii se taie cu o foarfeca de bucatarie, la lungimi de 10-15 cm, chiar in castron.
Se amesteca amidonul cu apa.
Ciupercile se scurg si se storc, apoi se inlatura tulpinile lemnoase, iar palariile se toaca marunt.

Intre timp se amesteca intr-un castron cubuletele de porc cu sos de soia, vin de orez, usturoi, ghimbir si ulei aromat cu ardei iute. Se amesteca bine si se lasa la marinat minim 15 minute.
Se scoate carnea din marinada; marinada se pastreaza.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se adauga carnea si ciupercile si se gatesc la foc iute, amestecand permanent, timp de 3 minute.
Se adauga ceapa verde si se continua 1 minut.

Se adauga mixtura de amidon si marinada ramasa in castron; se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se gateste inca 1 minut.

Se adauga taiteii si se continua 2 minute, pana ce acestia absorb lichidul, iar porcul este bine facut. Se adauga coriandrul tocat. Se serveste preparatul imediat, ornat cu fire de coriandru.

Sfaturi:
Spre deosebire de alte tipuri de taitei, cei de celofan (taitei transparenti, preparati din amidon de fasole mung, cartofi, cartofi dulci, yam, cassava) se pot incalzi de mai multe ori, succesiv.
Acesti taitei se gasesc in magazinele chinezesti din Dragonul Rosu, la Pravalia Veche, Ki-Life, online etc.

Vin de orez am vazut pana acum doar in Dragonul Rosu. Se poate substitui cu un vin alb demi-sec, aromat.

Ulei aromat cu ardei iute se gaseste tot in Dragonul Rosu, unde exista in doua variante: limpede si strecurat, sau pastrand inca sedimentul de ardei iute cu care a fost aromatizat. Atentie, este iute la gust, asa ca folositi-l cu prudenta. Il puteti inlocui cu putin ulei rafinat la care adaugati cateva picaturi de sos Tabasco, sau alt sos iute.