Reteta este extrem de simpla si foarte gustoasa. Taiteii somen sunt preparati din faina de grau si sunt proprii bucatariei japoneze. Sunt subtiri, cu un diametru mai mic de 1,3 mm si se servesc de obicei reci. Seamana mult cu alte tiprui de taitei japonezi, ca udon si hiyamugi, diferind doar prin diametru.
Porc cu taitei somen

Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
300 g file de porc, taiat fasiute subtiri
3 linguri de mirin
2 linguri de otet de orez
1 lingura de sos de soia
1,5 cm bucata de ghimbir, rasa
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
2 linguri de ulei de arahide
200 g pachet cu taitei somen (proaspeti sau uscati)

Instructiuni:
Se pun bucatelele de porc intr-un castron. Se combina cu mirin, otet, sos de soia, ghimbir si trei sferturi din ceapa verde. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.

Se scoate carnea din marinada si se prajeste in ulei bine incins, timp de 4 minute, sau pana cand este facuta si rumenita. Se scoate din tigaie si se lasa sa stea 5 minute.

Intre timp se toarna marinada intr-o craticioara, la foc mediu. Se gateste 5 minute, amestecand, pana ce se ingroasa putin.

Se fierb taiteii in apa clocotita, circa 2 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Se surg si se racoresc sub jet de apa rece. Se scurg din nou.
Se impart intre boluri individuale. Se pun peste ei bucatile de carne. Deasupra se toarna marinada si se orneaza cu restul de ceapa verde.

Sfaturi:
Taitei somen se gasesc in magazine de delicatese. Eu i-am cumparat de la Ki-Life, din Piata Amzei, Bucuresti.