Aceasta reteta are si varianta video.

Chinezii asociaza de obicei combinatie de gusturi dulce-acrisor mai curand cu pestele, decat cu carnea rosie sau cea de pasare. Totusi, aceasta reteta cantoneza, atat in varianta cu carne de porc cat si in cea cu carne de pui, este extrem de populara in restaurantele chinezesti din Occident.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute plus marinare

Ingrediente:
700 g carne slaba de porc (file sau cotlet), taiata cubulete
5 linguri ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
4 catei de usturoi, tocati marunt
3 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
2 ardei grasi rosii, curatati si tocati
1 ceapa, feliata
1 morcov mare, taiat rondele subtiri
2 lingurite ulei de susan
4 fire de ceapa verde, tocate
6 lingurite sos de soia
1/4 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de sare
1 lingura de vin de orez (sau vin alb, sec)
5 linguri de otet de orez
4 linguri de zahar brun
6 linguri de sos de rosii
2 limete, coaja rasa si sucul de la
frunze de patrunjel (sau de coriandru), pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron jumatate din sosul de soia cu vinul de orez, piperul alb, sarea si 1 lingurita de ulei de susan. Se amesteca bine si se marineaza carnea de pui in aceasta mixtura timp de minim 30 de minute.

Pentru a prepara sosul dulce –acrisor (variind cantitatile de otet, zahar si sos de rosii se poate obtine un sos cu gust mai intens, sau mai usor) se incinge otetul intr-o tigaie si se adauga zaharul, restul de sos de soia, sucul de limeta si sosul de rosii. Se amesteca bine pana ce se dizolva zaharul, apoi se pune deoparte.

Intr-un wok fierbinte (sau intr-o tigaie mare si adanca) se incing 3 linguri de ulei si se stir-fry cubuletele de porc pana ce incep sa se rumeneasca uniform, dupa preferinta, intre 12-17 minute. Se prajeste carnea in 2 transe, daca este nevoie. Se ia wok-ul de pe foc.

Intr-un wok curat, sau o tigaie mare, se incinge uleiul ramas si se calesc usturoiul si ghimbirul pana ce incep sa miroasa. Se adauga ardeii grasi, ceapa si morcovul si se gatesc 2 minute. Se adauga cubuletele de carne si se gatesc 1 minut, amestecand constant.
Se adauga sosul dulce-acrisor si restul de ulei de susan, impreuna cu ceapa verde tocata.
La final, se presara in mancare coaja rasa de limeta, se amesteca rapid, se ia wok-ul de pe foc si se acopera. Se lasa astfel 5 minute, ca sa infuzeze aromele. Se serveste mancarea alaturi de orez fiert, ornata cu cateva frunze de patrunjel.