Aceasta reteta are si varianta video.
Chinezii asociaza de obicei combinatie de gusturi dulce-acrisor mai curand cu pestele, decat cu carnea rosie sau cea de pasare. Totusi, aceasta reteta cantoneza, atat in varianta cu carne de porc cat si in cea cu carne de pui, este extrem de populara in restaurantele chinezesti din Occident.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4-6 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute plus marinare
Ingrediente:
700 g carne slaba de porc (file sau cotlet), taiata cubulete
5 linguri ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
4 catei de usturoi, tocati marunt
3 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
2 ardei grasi rosii, curatati si tocati
1 ceapa, feliata
1 morcov mare, taiat rondele subtiri
2 lingurite ulei de susan
4 fire de ceapa verde, tocate
6 lingurite sos de soia
1/4 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de sare
1 lingura de vin de orez (sau vin alb, sec)
5 linguri de otet de orez
4 linguri de zahar brun
6 linguri de sos de rosii
2 limete, coaja rasa si sucul de la
frunze de patrunjel (sau de coriandru), pentru ornat
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron jumatate din sosul de soia cu vinul de orez, piperul alb, sarea si 1 lingurita de ulei de susan. Se amesteca bine si se marineaza carnea de pui in aceasta mixtura timp de minim 30 de minute.
Pentru a prepara sosul dulce –acrisor (variind cantitatile de otet, zahar si sos de rosii se poate obtine un sos cu gust mai intens, sau mai usor) se incinge otetul intr-o tigaie si se adauga zaharul, restul de sos de soia, sucul de limeta si sosul de rosii. Se amesteca bine pana ce se dizolva zaharul, apoi se pune deoparte.
Intr-un wok fierbinte (sau intr-o tigaie mare si adanca) se incing 3 linguri de ulei si se stir-fry cubuletele de porc pana ce incep sa se rumeneasca uniform, dupa preferinta, intre 12-17 minute. Se prajeste carnea in 2 transe, daca este nevoie. Se ia wok-ul de pe foc.
Intr-un wok curat, sau o tigaie mare, se incinge uleiul ramas si se calesc usturoiul si ghimbirul pana ce incep sa miroasa. Se adauga ardeii grasi, ceapa si morcovul si se gatesc 2 minute. Se adauga cubuletele de carne si se gatesc 1 minut, amestecand constant.
Se adauga sosul dulce-acrisor si restul de ulei de susan, impreuna cu ceapa verde tocata.
La final, se presara in mancare coaja rasa de limeta, se amesteca rapid, se ia wok-ul de pe foc si se acopera. Se lasa astfel 5 minute, ca sa infuzeze aromele. Se serveste mancarea alaturi de orez fiert, ornata cu cateva frunze de patrunjel.
Una din piesele de rezistenta ale bucatariei Cantoneze. Exportata si apreciata in intreaga lume. Yummy 😀
Se pare ca nu sunt singurul care scormone prin lada cu amintiri 😀
intr’adevar foarte buna reteta asta . un singur lucru de obiectat. INGREDIENTELE IN BUCATARIAA CHINEZEASCA NU SUNT TOCATE ASA MARUNT. EU LE-AM VAZUT MAI LUNGUIETE. ASTA ESTE BUCATARIA CHINEZO-ROMANEASCA NU ? :)))
@andrea: Mai alungite? Fraza asta are umor. 🙂 Ingredientele din bucatarie chinezeasca se taie in foarte multe feluri: cubulete, fasiute, feliute etc. Reteta, pe de alta parte, nu este ceea ce trebuie. Este una de la inceputurile mele.
Bucatarie chinezo-romaneasca? „Intrebarea” aceasta, dimpotriva, nu are umor.
Ambalajele conservelor au culoarea verde predominanta, desenele sunt cu rosu. Piureul este in cutii paralelipipedice, rosiile decojite sunt in cutii cilindrice de 400 sau 800 de grame.
@Sensei: Multumesc, sper sa trec pe acolo so sa le gasesc.
Am gatit cu frica pentru ca nu-mi puteam inchipui carne de porc gatita intr-un minut. Dar a iesit gustos, iar orezul Basmati fiert a echilibrat bine masa.
In sosul dulce-acrisor pun mult piure de rosii, sperand sa-mi dezvat treptat copilul de ketchup-ul din comert. Piureul de rosii il cumpar de la Kaufland, ca un produs fabricat doar pentru acest magazin. La fel si rosiile decojite, care sunt dulci si fara seminte, spre deosebire de aproape toate celelalte conserve din aceeasi gama. Ambele produse sunt jenant de ieftine, avand in vedere calitatea lor. Parerea mea…
@Sensei: Inca nu le-am incercat. Nu am drum in Kaufland, dar m-ai facut curios.
Excelent.L-am facut, a fost pe gustul tuturor.
E minunat morcovul crocant din loc in loc, nici nu stii exact ce e.
Foarte bun.Multumesc.
@Corina: Ma bucur ca ti-a placut. Este o reteta simpla si care te rasplateste peste asteptari.
@Radu: M-ai pus pe ganduri. Asa-i. O sa ma joc in continuare.
Posibil. Dar nu prea cred… gustul de caramel afumat era mult prea intens si le acoperea de la mare distanta pe toate celelalte. Poate sosul trebuia pus in cantitate mult mai mica pentru ca gustul lui sa nu domine asa clar. Oricum nu cred ca am sa ma mai joc cu sosul ala 🙂
@mijai2206: Ba cu atat mai mult trebuie sa te joci. Cum te poti lamuri altfel? Foloseste-l in cantitate mai mica, folosestel altfel, foloseste-l cum iti trece prin cap. Asta e partea amuzanta a bucatariei 🙂
@Radu: Da. Asta se intampla. Exista si sosuri de soia care nu suporta prelucrari termice? Sau asta e vreo porcarie. Pe sticla scrie in chineza asa ca nu prea am habar ce e acolo… doar o eticheta minuscula in romana… „sos de soia cu ciuperci” si atat.
@mihai2206: Vezi raspunsul mai sus, eram pe fuga cand l-am trimis prima oara; am revenit apoi mai pe indelete.
@Radu: L-am prestat si a iesit relativ OK. Totusi voiam sa te intreb ceva. Folosesc in ultimul timp niste sos de soia cu ciuperci, cumparat de la magazinul chinezesc de pe Colentina. Cred ca e mai „dark”, mai gros si mai dulce si ca nu prea suporta sa fie gatit. E deja a doua oara cand mi se intampla ca dupa ce pun sosul de soia in wok totul sa ia un gust specific de afumat si caramelizat si chiar sa inceapa sa se lipeasca ingredientele de wok-ul incins. Am stricat de 2 ori orezul astfel. Sosul crud e foarte intersant la gust, dar cu el incins dau chix-uri. La retea asta l-am folosit doar la marinat si din fericire putin, dar tot a aparut acel gust in momentul in care am pus carnea la prajit. Ti s-a intamplat si tie asa ceva? E de la sos sau fac eu alta tampenie si nu imi dau seama?
@mihai2206: Nu-mi dau seama, ar trebui sa incerc si eu acelasi sos. Din cate stiu eu, ca regula generala, asemanator cu vinul, sosul de soia light se foloseste la fructe de mare, peste, carne alba si legume, ca si în supe sau stir-fry-uri. Sosul de soia dark este potrivit pentru carnea rosie si pentru metode de gatit ca brezare, coacere în cuptor si marinare. Aceasta varietate este utilizata în timpul gatitului la temperaturi mai mari, caci îsi dezvolta aroma si gustul abia la încalzire. Fenomenul de caramelizare a fost intotdeauna apreciat de chinezi si este „cautat” in multe preparate. Este posibil ca sa nu ai tu „gena” acestui gust usor afumat si caramelizat.
Abia astept.
Vai ce bine suna, mai ales ca se face repede ca tot ce imi place mie sa gatesc. Maine il prestez!
mihai2206: Mai exista o varianta de pui dulce-acrisor care foloseste ananas. Cred, de fapt, ca varianta cu ananas este mai des intalnita. O voi presta si pe aceea in viitorul apropiat, ca sa facem o comparatie.