Am mancat acest preparat in Cambodgia, acum un an si jumatate, si stiu ca m-a surprins placut gustul carnii. Avea ceva deosebit, un accent fin si usor dulceag, foarte placut. Am intrebat si mi s-a raspuns ca „de vina” este marinarea in lapte de cocos si miere. M-am prins ca gustul deosebit provenea de la ingredientele caramelizate la suprafata carnii. Am conceput atunci propria mea varianta de reteta condimentand marinada dupa gustul meu; adica am adaugat o nota picanta si una sarata, exact asa cum mi-am amintit gustul simtit atunci, in Phnom Penh.

In principiu reteta se prepara pe gratar, cel mai bine pe unul cu carbuni. Eu am ales sa o prepar sub grill (stiti dvs., acea rezistenta electrica din “tavanul” cuptorului), metoda care mi se pare mai simpla si mai putin generatoare de fum.

Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Timp de preparare: 1 ora 20 minute
Timp de gatit: 1 ora 15 minute
Cantitate: 4 portii

Ingrediente:
4 catei de usturoi dati prin razatoare
3 linguri de sos de soia
3 linguri de miere
150 ml lapte de cocos
1 lingurita de piper negru, macinat
2 ardei iuti uscati, faramitati intre degete
sare, dupa gust
4-6 cotlete de porc dezosate, circa 650 g in total
1 lingurita de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
feliute de ghimbir murate, pentru servit
ramurele de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat (optional)
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se curata de grasime si se bate putin cu un ciocan de snitele, ca sa aiba o grosime uniforma (maxim 1 cm).
Se combina intr-un castron usturoiul, sarea, mierea, laptele de cocos, sosul de soia, piperul si ardeiul iute si se amesteca bine. Se marineaza feliile de carne in aceasta mixtura, minim 1 ora (peste noapte, daca este posibil).

Se incinge grill-ul cuptorului. Se captuseste o tava cu folie metalica, se unge cu ulei si se frig feliile de carne 15-20 de minute, pana ce incep sa se usuce, iar suprafata lor este caramelizata.

Se scot feliile de carne pe un gratar metalic, pus deasupra unei farfurie, si se acopera cu folie metalica. Se lasa la odihna 5-10 minute, dupa care se taie fasiute subtiri si se servesc alaturi de orez fiert si de feliute de ghimbir murate, ornat eventual cu frunze proaspete de verdeata.