Porcul Mu-Shu (adesea il puteti intalni si scris altfel: moo shu, mu shu sau mu xu) este una dintre cele mai populare retete ale bucatariei chinezesti. Provine, se pare, din nordul Chinei, probabil din provincia Shandong, dar a inceput sa fie popular in Occident abia in ultimii 50 de ani, si asta fiindca a fost adoptat de marea majoritate a restaurantelor chinezesti din SUA si adaptat putin, pentru papilele consumatorului occidental.
Asa se face ca acest preparat a devenit unul dintre cele care astazi sunt definitorii pentru bucataria chino-americana. Voi dedica in viitorul foarte apropiat un articol separat acestui preparat, asa ca astazi voi vorbi despre el extrem de scurt.
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
100 g ciuperci urechi-de-lemn uscate
450 g muschi de porc, taiat feliute sau fasiute subtiri
175 g muguri de fasole mung din cutie, bine scursi si spalati
200 g varza chinezeasca proaspata, taiata fideluta
3 oua, batute cu putina sare
1 lingurita de sare
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2-3 cepe verzi, tocate marunt
3 linguri de sos de soia light
1 lingura de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb, demi-sec)
1 lingurita de ulei brun de susan
frunze proaspete de coriandru, pentru servit
orez fiert, pentru servit (sau clatite subtiri chinezesti)
Instructiuni:
Se înmoaie ciupercile în apa calda timp de 20-25 de minute; se spala si se storc bine de lichid. Se arunca tulpinile tari, dupa care se taie fasiute subtiri.
Se încinge 1 lingura de ulei într-un wok si se gatesc ouale jumari, pana ce se încheaga. Se scot imediat din wok si se pun deoparte.
Se încinge în wok restul de ulei, la foc iute, si se soteaza rapid carnea 1 minut, sau pana ce se albeste. Se adauga ciupercile, varza si ceapa verde. Se continua 2-3 minute, dupa care se adauga restul de sare, sosul de soia si vinul. Se amesteca bine si se continua gatitul 2 minute.
Se adauga ouale si se amesteca viguros, ca sa se sparga în bucatele. Se adauga uleiul de susan si mugurii de fasole si se amesteca bine. Se serveste ornat cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert, simplu.
Nota:
Varianta de porc mu-shu cea mai populara este cea care, alaturi de ciuperci urechi-de-lemn foloseste muguri de crin asiatic sau castane de apa. Puteti improviza, asa cum am facut si eu, daca nu aveti la indemana aceste aliment.
De asemenea, porcul Mu-Shu nu se serveste, de obicei, cu orez, ci cu clatite mici, similare celor folosite la servirea ratei Peking. In lipsa lor insa, merge bine si orezul.
Hey all. Today using msn. It is an well prepared article. I will be bound to search for the item and are available back to study further of the handy info. Just article. I am going to definitely returning.
Foarte curand vine vremea „porcariilor” si, iata, o varianta de
preparare, usoara si buna, a carnii de porc.
@Mirela Stanescu: Ehei, la noi vine vremea procariilor grele, nu asa… Cel putin de Craciun, mancarea este cam stsndard, de Revelion mai poate fi ea „cotita”. 🙂
Inteleg ca mugurii de crin si chiar si clatitele pentru mu shu sunt mai problematice dar lipsesc totusi cateva ingrediente mai usor de gasit : ghimbir, usturoi si sos hoisin. Pe astea de ce le-ai omis ? Un alt element des folosit e amidonul dar sa zicem ca asta, ca si msg-ul poate fi lasat pe dinafara.
@cristi-j: Asa era reteta; am preluat-o dupa Deh-Ta-Hsiung, unul dintre scriitorii cei mai reprezentativi de carti culinare chinezesti din Occident. Fara usturoi, ghimbir, sos Hoisin si amidon. Tot el indica si folosirea orezului in loc de clatite.
Stii ca exista mai multe variante ale acestei retete. De fapt, daca dai o cautare si pe Internet, vei gasi foarte multe variante fara ingredientele in chestiune. Uneori lipsesc toate, alteori o parte dintre ele. Nu stiu daca cea a lui Hsiung este cea mai gustoasa, poate ca nu, dar este una dintre cele mai simple si mai la indemana.
Ce sunt „clatite subtiri chinezesti” si de unde se iau sau cum se fac ? 🙂
@Stefan: Sunt mai multe variante. Cea mai simpla este sa se foloseasca un aluat format din faina si apa. Se ruleaza clatitele si se ung cu ulei de susan, dupa care se frig pe tigaie, pe ambele fete, pana se fac aurii. Gasesti pe internet cateva retete.