Porcul Mu-Shu (adesea il puteti intalni si scris altfel: moo shu, mu shu sau mu xu) este una dintre cele mai populare reţete ale bucătăriei chinezeşti. Provine, se pare, din nordul Chinei, probabil din provincia Shandong, dar a inceput sa fie popular in Occident abia in ultimii 50 de ani, si asta fiindca a fost adoptat de marea majoritate a restaurantelor chinezesti din SUA si adaptat putin, pentru papilele consumatorului occidental.

Asa se face ca acest preparat a devenit unul dintre cele care astazi sunt definitorii pentru bucataria chino-americana. Voi dedica in viitorul foarte apropiat un articol separat acestui preparat, asa ca astazi voi vorbi despre el extrem de scurt.

Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gătit: 8 minute

Ingrediente:
100 g ciuperci urechi-de-lemn uscate
450 g muschi de porc, tăiat feliute sau fâşiuţe subţiri
175 g muguri de fasole mung din cutie, bine scursi si spalati
200 g varză chinezească proaspata, tăiată fideluţă
3 ouă, bătute cu puţină sare
1 linguriţă de sare
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2-3 cepe verzi, tocate mărunt
3 linguri de sos de soia light
1 lingura de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb, demi-sec)
1 linguriţă de ulei brun de susan
frunze proaspete de coriandru, pentru servit
orez fiert, pentru servit (sau clătite subţiri chinezesti)

Instrucţiuni:
Se înmoaie ciupercile în apă caldă timp de 20-25 de minute; se spală şi se storc bine de lichid. Se aruncă tulpinile tari, după care se taie fasiute subtiri.

Se încinge 1 lingură de ulei într-un wok şi se gătesc ouăle jumări, până ce se încheagă. Se scot imediat din wok şi se pun deoparte.

Se încinge în wok restul de ulei, la foc iute, şi se soteaza rapid carnea 1 minut, sau până ce se albeşte. Se adaugă ciupercile, varza şi ceapa verde. Se continuă 2-3 minute, după care se adaugă restul de sare, sosul de soia şi vinul. Se amestecă bine şi se continuă gătitul 2 minute.

Se adaugă ouăle şi se amestecă viguros, ca să se spargă în bucăţele. Se adaugă uleiul de susan si mugurii de fasole şi se amestecă bine. Se serveşte ornat cu frunze de coriandru, alaturi de orez fiert, simplu.

Nota:
Varianta de porc mu-shu cea mai populara este cea care, alaturi de ciuperci urechi-de-lemn foloseste muguri de crin asiatic sau castane de apa. Puteti improviza, asa cum am facut si eu, daca nu aveti la indemana aceste aliment.

De asemenea, porcul Mu-Shu nu se serveste, de obicei, cu orez, ci cu clatite mici, similare celor folosite la servirea ratei Peking. In lipsa lor insa, merge bine si orezul.