Preparatele din Sichuan, provincie care se poate lauda cu una dintre cele mai interesante bucatarii regionale chinezesti, sunt destul de iuti si de picante, asa ca includeti in reteta si semintele de la ardeii iuti, macar atat cat le puteti suporta.
Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
500 g muschi file de porc, taiat fasiute subtiri
4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute subtiri
2-3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 ardei iuti verzi, tocati grosier
250 g muguri de bambus, feliati
2 lingurite de amidon, desfacute cu 1 lingura de apa rece
3 linguri de apa
2 linguri de sos de ardei iute
3 linguri de vin de orez (sau vin alb, aromat)
2 linguri de sos de soia light
2 lingurite de zahar brun (sau zahar alb)
Instructiuni:
Se prepara un sos amestecand mixtura de amidon cu sos de ardei iute, sos de soia, zahar, vin de orez si apa.
Se incinge un wok, apoi se adauga jumatate din ulei. Cand acesta fumega, se adauga carnea si se soteaza rapid, in transe, timp de 3-4 minute, amestecand frecvent; se transfera apoi pe o farfurie si se pastreaza calda.
Se incinge in wok restul de ulei si se adauga ardeiul gras, ghimbir, usturoi si ardeii iuti. Se prajesc 1-2 minute, la foc mediu, apoi se adauga sosul preparat mai sus si se da in clocot, amestecand continuu pana ce se ingroasa si se face lucios.
Se readuce carnea in wok, impreuna cu sucurile lasate in farfurie si cu mugurii de bambus. Se soteaza rapid 2 minute, la foc iute, pana ce carnea este frageda iar mugurii de bambus sunt fierbinti. Se serveste imediat.
Ce imi place mie mult la mancarurile acestea e ca se pregatesc in scupt timp….
Ah….si imi mai plac ca sunt picante !
@Sidy: Mie imi plac in primul rand fiindca sunt picante. 🙂
A, intercalate. Proteine, amidonuri (legume bogate in amidon gen orez, cartofi, linte etc.), carbohidrati (paste, pizza cu legume, dulce), vitamine (fructe – deci tot carbohidrati – dar numai proaspete, legume crude seminte crude). Apoi, iar proteine s.a.m.d.
Cu raspunsul dat Adei m-ai facut sa rad… Buna ideea asta – currysor de pui cu alune! Mi se pare o idee excelenta reteta asta de porc, nu de lene insa! Ci pentru ca, din cand in cand, merge si ceva mai simplu. O sa atac ceva carne de porc in curand, pentru zilele de proteine. Eu chiar am facut o pauza indelungata la animalu’ preferat al romanilor, asa ca… merit! O duminica placuta!
@Elena: Pai, daca avem tocana, care seamana de departe cu un fel de curry, si daca o alintam ca tocanita, de ce nu si un currysor? 🙂 Cum tii zilele de proteine? Trei la rand, sau intercalate cu zilele de legume?
@Radu: pai nucsoara merge excelent la cartofi, eu o adaug intotdeauna la piure sau gandeste-te la cartofii frantuzesti care cer un beschamel care musai are si nucsoara, da, ma distram de felul in care suna mancarica de cartofi cu 5 miresme, inedit de-a dreptul 🙂
@Ada: Asa este, suna ciudat. Dar ne vom obisnui, caci usnt sigur ca vom integra multe ingrediente noi in dieta noastra, a romanilor. Cum ar suna un “currysor de pui cu alune”? 😀
ca sa parafrazez versurile unei melodii la moda acum 🙂 : Ne place, ne place….place,place, place….:)…desi vreau sa ma detoxifc putin, parca niste porc din asta nu mi-ar face cine stie ce rau 🙂
@ophelia: Pai, porcul asta este slab, nu se compara cu carnatii, sarmalele sau alte “porcarii” iernatice de pe la noi. 🙂
ha! nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa elimin semintele 🙂 mai ales la asa reteta, am avut ocazia sa mananc porcul asta Sichuan si mi-a placut mult; da’ muuult mai tare e ideea ta cu mancarica de cartofi cu cinci arome, nici ca ma mai pot opri din ras :))
@Ada: Sa stii ca am facut odata niste rondele de cartofi cu nucsoara, o reteta indiana, care au fost exceptionale. Bine ca mi-am amintit de ele. Si sunt convins ca niste cartofi cu 5 arome ar iesi si ei foarte bine… mai ales cu cartofi dulci. Nu a fost o gluma, decat poate fiindca am numit-o mancarica. 🙂
multumiri 🙂
ah, ma gandeam la legume si un peste. trebuia sa zic si fara cartofi.
@oq: Peste “en papillote” (invelit in hartie de copt, ca un pachetel), asezonat cu sare, piper si 5 arome, stropit cu putin otet de orez si vin de orez (sau suc de lamaie si vin alb), inconjurat de ceva legume taiate cubulete, presarate cu sare si piper. Se poate gati in steamer sau la cuptor.
Bun asa! O reteta simpla si rapida, cum ii sta bine lenesului. 🙂
@mircea: Lenea este motorul progresului. 😀
Suna frumos, dar eu tot caut ceva cu la care sa asortez un amestec 5 arome pe care mi l-a adus un prieten din china, si sa fie pe cat se poate fara carne, fara orez sau paste. ceva idei ? as fi recunoascatoare.
@oq: Fara carne, fara orez si fara paste. Cand zici carne zici si peste si fructe de mare? Mai raman doar cartofi, leguminoase si alte legume. Mancarica de cartofi cu 5 arome. 🙂
am si eu piper shicuan (l-am obtinut in cele din urma!),deci pot sa-l folosesc in loc de piper la mancaruri asiatice?
@mitinita: Nu, caci este foarte diferit de piperul negru. Piperul de Sichuan are un gust iute-acrisor-salciu, si se manifesta mai ciudat, caci induce o senzatie de amortire a limbii la cateva secunde dupa ce este mancat. Chinezii au inventat chiar un cuvant special pentru gustul sau. “La” inseamna iute ca ardeiul iute sau ca piperul negru si cel alb, “ma” inseamna iute si gadilitor (amortitor), ca piperul de Sichuan. In restaurantele chinezesti, cand vezi in meniu “vita iute-amortita” (adica “ma la”), inseamna ca este condimentata cu ardei iute si apoi presarata din belsug cu piper de Sichuan.
Concluzie: poti folosi acest piper doar la acele retete care il listeaza, in special chinezesti, dar si unele coreene, japoneze, vietnameze etc. Pe de alta parte, poti experimenta cu el cum vrei, poate iti faci propriul stil de a-l folosi.
stiam asta . dar nu cred ca mai ai alte retete sichuan sau nu in titlu oricum asa ca nu prea e loc de “tot” … pe principiul daca e singurul copil sa-l gatim cu ce-i mai bun/frumos … hahaha
in general ai dreptate dar in acest caz (si altele asemenea , adica pentru sosuri de stir fry pregatite inainte sau marinade) si restul lichidelor sunt reci iar cantitatile nu sunt suficient de mari ca sa nu se disperseze corect . oricum , nu e mare lucru dar mi s-a parut in plus .
daca tot se cheama porc sichuan , nu ar merge si niste piper sichuan ca sa sune bine si sa aiba o iuteala mai deosebita ?
nu se garniseste cu nimic ? (ceapa verde/coriandru verde/arahide pisate/ardei iute verde)
nu vad rostul sa spui “2 lingurite de amidon, desfacute cu 1 lingura de apa rece” daca apoi oricum se amesteca cu alte lichide (alte 3 linguri de apa , vin , sos de soia , sos de ardei iute)
@cristi-j: Nu tot ce este din Sichuan se gateste cu piper de Sichuan. 🙂 Poti garnisi cu ce doresti, bineinteles, si este bine ca ai sugerat aceasta posibilitate; varianta mea este mai frugala. Adevarul este ca m-am cam plictisit sa tot garnisesc cu aceleasi 4-5 hestii, cred ca de-asta nici nu mi-am mai batut capul.
In ce priveste amidonul, se desface mai inaintecu apa rece, caci daca este adaugat direct in lichid, mai ales in lichid cald, formeaza cocoloase si nu se disperseaza corect.
era sa ma abati de la planul meu,vreau sa fac azi niste porc cu ghimbir,reteta japoneza,dar cu siguranta o sa incerc si retata asta…
@mitinita: Scuze… 🙂
Iute=bun, deci porc Sichuan=minunat ! 🙂
@toni: Mare adevar grait-ai! 🙂
bun, bun de tot! usor de facut si extraordinar de savuros. chinezii astia stiau ei ce inventeaza 😉
@Zazuza: Da, sunt dati naibii, in sensul bun al expresiei. Au inventat cam tot. Mie imi place teribil bucataria din Sichuan, este foarte pe gustul meu fiindca este condimentata si simpla.