Ieri va propusesem o varianta de pasta de condimente Vindaloo, astazi revin asupra subiectului si va propun sa folositi aceasta pasta intr-o reteta extrem de simpla, care se gateste foarte rapid. Am folosit carne de porc in memoria colonistilor portughezi care au adus in Goa aceasta reteta. Preparatul este plin de aroma, iar gustul sau este complex, picant, cu o usoara nuanta dulce-acrisoara.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute plus racire
Ingrediente:
350 g muschiulet (sau cotlet) de porc, taiat cubulete
2-4 lingurite de pasta Vindaloo
1/2 lingura de miere
1 catel de usturoi, tocat marunt
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de arahide
1 ceapa mica, taiata rondele
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
100 g mazare congelata
1 lingura de suc de lamaie
150 g orez Basmati fiert, rece
frunze proaspete de coriandru (sau de patrunjel), pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel pasta vindaloo cu miere, sare, piper, 1 lingura de ulei si usturoi, pana se obtine o pasta subtire si omogena. Se adauga cubuletele de carne si se amesteca bine. Se acopera castronelul si se lasa carnea la marinat cateva ore, sau peste noapte, in frigider.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie, la foc mediu. Se adauga ceapa si se prajeste cateva minute, pana ce se rumeneste. Se scoate si se scurge de ulei pe prosoape de hartie.
Se adauga carnea in tigaie si se prajeste, amestecand frecvent, circa 2-3 minute, sau pana ce isi schimba culoarea si incepe sa se faca aurie.
Se adauga fasiutele de ardei gras si mazarea si se continua alte cateva minute, amestecand frecvent, pana ce carnea si mazarea sunt facute, iar ardeii sunt fragezi, dar inca destul de crocanti.
Se adauga orezul si se amesteca bine, timp de 1-2 minute, pana ce este incins. Se stropeste cu suc de lamaie si se amesteca. Preparatul se serveste ornat cu ceapa prajita si frunze proaspete de coriandru.
Sfaturi:
Functie de cat de picant mancati, alegeti cantitatea de pasta Vindaloo care va convine. Cei prudenti ar trebui sa aleaga minimul, adica 2 lingurite.
Daca nu aveti orez Basmati, puteti folosi orice orez cu bob lung.
Daca folositi mazare proaspata, opariti-o mai intai 2-3 minute in apa clocotita, apoi raciti-o sub jet de apa rece; o folositi dupa aceea ca in reteta de mai sus. Oparirea si racirea au rolul de a scurta timpul de gatit si de a pastra vie culoarea verde.
Reteta se poate prepara identic cu carne de pui si curcan; se poate prepara si cu peste sau creveti scurtand timpul de gatit la maxim 4 minute.
Foarte bun! Carnea capata un gust deosebit,datorita pastei.
Maine vom repeta reteta 😀
@motoimaria: Este una dintre cele mai bune retete indiene, dupa parerea mea… ma rog, din cele doar cateva zeci, poate o suta, pe care le-am gatit sau mancat eu.
Tare bun 🙂
Carnea lãsatã la marinat peste noapte are un gust deosebit, si nouã ne place, imi place mai aromat deci pun cam 2 linguri de pastã.Am incercat combinatiile cu miere.
@Ramona: Ma bucur ca v-a placut.
Radu, ca sa te necajesc un pic, as spune ca porcul ar fi foarte bun si fara pasta vindaloo, caci are deja usturoi, ceapa, ardei iute, sare si miere! 🙂
@simina: Nu ma necajesti si nici nu te contrazic. Daca l-am gati romaneste cred ca am pune doar sare, piper, ceapa si usturoi; nici vorba de miere… ce sa mai zic de pasta Vindaloo! Pana la urma carnea este Ok si doar cu putina sare si piper. Daca gatim insa ca indienii, avem sansa sa mancam ceva mult mai aromat si mai gustos. 🙂
Aha, iata si porcul Vindaloo! Sar’na, ai fost foarte rapid! 🙂
@mircea: Sa-ti fie de bine! Asta inseamna ca sper sa-l si gatesti odata ce l-ai cerut! 🙂
Dupa cum ai comentat ieri cererea mea de retea, credeam ca va dura cateva zile pana o vei posta. Ai fost insa foarte rapid! 🙂 Mi-ar placea s-o fac cu creveti in loc de porc. Ce ma sfatuiesti?
@toni: Aveam reteta pregatira deja de cateva zile, de aceea am fost rapid. 🙂 In ce priveste crevetii, sfatul meu este sa sSari peste pasul 3 al retetei si sa pui crevetii la gatit cu 1-2 minute inaintea orezului. Cand se coloreaza roz-portocaliu, sunt gata si trebuie scosi.