Ieri va propusesem o varianta de pasta de condimente Vindaloo, astazi revin asupra subiectului si va propun sa folositi aceasta pasta intr-o reteta extrem de simpla, care se gateste foarte rapid. Am folosit carne de porc in memoria colonistilor portughezi care au adus in Goa aceasta reteta. Preparatul este plin de aroma, iar gustul sau este complex, picant, cu o usoara nuanta dulce-acrisoara.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute plus racire

Ingrediente:
350 g muschiulet (sau cotlet) de porc, taiat cubulete
2-4 lingurite de pasta Vindaloo
1/2 lingura de miere
1 catel de usturoi, tocat marunt
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
4 linguri de ulei de arahide
1 ceapa mica, taiata rondele
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute
100 g mazare congelata
1 lingura de suc de lamaie
150 g orez Basmati fiert, rece
frunze proaspete de coriandru (sau de patrunjel), pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel pasta vindaloo cu miere, sare, piper, 1 lingura de ulei si usturoi, pana se obtine o pasta subtire si omogena. Se adauga cubuletele de carne si se amesteca bine. Se acopera castronelul si se lasa carnea la marinat cateva ore, sau peste noapte, in frigider.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie, la foc mediu. Se adauga ceapa si se prajeste cateva minute, pana ce se rumeneste. Se scoate si se scurge de ulei pe prosoape de hartie.

Se adauga carnea in tigaie si se prajeste, amestecand frecvent, circa 2-3 minute, sau pana ce isi schimba culoarea si incepe sa se faca aurie.

Se adauga fasiutele de ardei gras si mazarea si se continua alte cateva minute, amestecand frecvent, pana ce carnea si mazarea sunt facute, iar ardeii sunt fragezi, dar inca destul de crocanti.

Se adauga orezul si se amesteca bine, timp de 1-2 minute, pana ce este incins. Se stropeste cu suc de lamaie si se amesteca. Preparatul se serveste ornat cu ceapa prajita si frunze proaspete de coriandru.

Sfaturi:
Functie de cat de picant mancati, alegeti cantitatea de pasta Vindaloo care va convine. Cei prudenti ar trebui sa aleaga minimul, adica 2 lingurite.

Daca nu aveti orez Basmati, puteti folosi orice orez cu bob lung.

Daca folositi mazare proaspata, opariti-o mai intai 2-3 minute in apa clocotita, apoi raciti-o sub jet de apa rece; o folositi dupa aceea ca in reteta de mai sus. Oparirea si racirea au rolul de a scurta timpul de gatit si de a pastra vie culoarea verde.

Reteta se poate prepara identic cu carne de pui si curcan; se poate prepara si cu peste sau creveti scurtand timpul de gatit la maxim 4 minute.