„Portul” în care am sărbătorit Ziua Recoltei

Îmi plac restaurantele care au un specific clar, care reuşesc să transmită un mesaj. Sunt curajoase şi unice în felul lor. Unul dintre ele, descoperit de curând de mine, deşi este de mai mulţi ani pe piaţă, este „The Harbour”. După nume îţi poţi da seama ca are specific marinăresc – atenţie, nu pescăresc; cele două profile se suprapun întrucâtva, dar nu total. Cu tot specificul marinăresc, managementul a dat dovadă de îndrăzneală în seara de vineri, 28 octombrie 2011, când a organizat o sărbătoare a Zilei Recoltei.
Ziua Recoltei la "The Harbour", 28 octombrie 2011

M-aş fi aşteptat ca Ziua Recoltei să fie cerebrată în restaurante numite „Curtea Domniţei”, „Pivniţele Boierului”, „Cetatea Vinului” sau mai ştiu eu cum. Inedit a fost faptul că s-a sărbătorit într-un loc numit „The Harbour”, cu un specific relativ îndepărtat de cel tradiţional românesc.
Ziua Recoltei la "The Harbour", 28 octombrie 2011
Bineînţeles, restaurantul a continuat să funcţioneze ca de obicei, cu meniul său obişnuit, dar peste acestea s-a suprapus, neaşteptat de lin, atmosfera de tradiţie românească în care mesenii se bucură de bucatele pământului, aceste lucruri simple, dar într-un fel miraculoase, care ne răsplătesc munca din timpul anului. Decorul şi personalul s-au adaptat, ca prin minune, şi în loc de marinari în tipicele lor tricouri, la uşă erai întâmpinat de fete în costume naţionale, care te îmbiau cu pâine şi sare, iar lângă ancore, ocheanuri şi alte oramete marinăreşti, s-au aşternut ştergare şi vase de pământ, ciorchini de struguri, dovleci si ceapă de apă.
Ziua Recoltei la "The Harbour", 28 octombrie 2011
La mese se aduceau platouri cu zacustă, pastramă de berbecuţ şi brânză de oaie, iar în pahare scânteiau vinurile produse de Serve, Fetească Neagră din 2009 şi Sauvignon Blanc din 2008.
Deşi de obicei nu sunt adeptul lucrurilor amestecate, şi aş fi fost aprioric sceptic sărbătoririi Zilei Recoltei într-un restaurant marinăresc, trebuie să recunosc că de data aceasta mixtura a funcţionat, iar eu m-am simţit foarte bine… ca şi ceilalţi oaspeţi prezenţi.
Îmi place când vrem să ne menţinem tradiţiile. Ele ne dau identitate, ele sunt… chiar noi înşine. Fără ele nu ar mai exista firul care ne leagă de acest pământ, de istoria noastră.
Apreciez enorm faptul că ele se respectă chiar şi la un restaurant al cărui nume, „The Harbour”, te duce cu gândul la ceva străin, sau cel puţin cosmopolit.
Ziua Recoltei la "The Harbour", 28 octombrie 2011
Cred că managementul unui restaurant trebuie să fie inventiv şi rapid în decizii, iar echipa de la „The Harbour” merită felicitată pentru iniţiativă. În sprijinul a ceea ce spun, este faptul că restaurantul a fost plin, lucru rar în aceşti ani „de criză”, mai ales în timpul săptămânii; pot deduce de aici că publicul apreciază surprizele plăcute.
Ca urmare, închin şi eu un pahar de Fetească Neagră (vin tipic românesc) în cinstea celui sau celei care a avut această idee. Noroc!


4 comentarii pe “„Portul” în care am sărbătorit Ziua Recoltei

    • Radu Popovici spune:

      @georgeta: Deci, ati fiert linte intr-un wok antiaderent si v-au aparut pete albicioase pe fundul vasului. Daca asta este tot ce-mi puteti spune, imi pare rau, dar nu pot sa va dau o explicatie a fenomenului.

    • Radu Popovici spune:

      @georgeta: Comentariul dvs. nu are legatura cu articolul meu. Chiar daca as vrea sa va raspund, nu pot sa o fac pana nu stiu la ce ati folosit wok-ul, in de mod, cum arata petele, din ce cauza au aparut etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.